Sulík: Povinné očkovanie odmietame. Ľudia pre nás nie sú dezoláti a opice

Keď bude priemerné teplo, tak bude plynu dosť. Ak bude silná zima, priškrtíme najväčších odberateľov plynu v krajine a potom ho bude pre domácnosti dosť, tvrdí v rozhovore pre Pravdu minister hospodárstva Richard Sulík (SaS)

24.12.2021 20:04
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva Richard Sulík
debata (322)

Dohoda na otváraní prevádzok padla na poslednom predvianočnom zasadaní vlády. No problémy s pomocou pre gastro biznis stále pretrvávajú. Pár fitness centier kvôli odškodneniu aj žalovalo štát, v akom je to štádiu?

Dokopy 5 alebo 6 fitnesscentier podalo spoločnú žalobu na Európsky súd v Luxemburgu. Žaloba bola pripustená a teraz sa čaká na rozsudok, respektíve rozhodnutie. Ja si myslím, že majú pravdu, buď nemali byť zatvorení, alebo mali byť odškodnení, nie, že v tom čase premiér len odkázal, že „svalovci počkajú“.

O akú sumu ide?

Neviem presne vyčísliť. No dôležité je, že štát nemôže odškodniť len zopár vybraných firiem, ktoré to ženú na európske súdy, musíme pristupovať ku všetkým zatvoreným podnikom rovnako. Držím im palce, mali byť skôr otvorení, aj odškodnení. Ako si iste pamätáte, už vtedy to bol zdroj sporu medzi mnou a Igorom Matovičom.

Minister hospodárstva Richard Sulík. Čítajte viac Sulík: S Matovičom mám pracovné vzťahy, Kollár by si mal prečítať programové vyhlásenie vlády

Kedy sa gastro sektor dočká skutočnej pomoci?

Tu musím pripomenúť, že gastro spadá pod rezort dopravy, odškodňovanie je na rezorte financií. Za mňa môžem povedať len to, čo riešime ako ministerstvo hospodárstva, teda preplácanie nájmov, ktoré sme spustili v piatok 17. decembra. A už sme prijali aj prvých zhruba sto žiadostí, ktoré do Vianoc aj vybavíme, tie procesy sú pomerne rýchle. Jednak vďaka skúsenostiam z druhej vlny, jednak aj preto, že som na to vyčlenil extra ľudí. A máme aj rýchle algoritmy, ktoré preverili už 70-tisíc zmlúv, ktoré sme preplácali, máme presné cenové mapy, vieme veľmi rýchlo podľa rôznych kritérií identifikovať aj podozrivé žiadosti a podvodníkov.

Odhalili ste nejaké podozrivé prípady, kde žiadali o peniaze a pritom išlo o podvod ako sa udialo na ministerstve práce?

Našťastie nie až tak okaté, ale aj my sme podali niekoľko trestných oznámení, ktoré nie sú len v štádiu podozrenia, ale boli reálne odhalené. Ten najväčší dokonca pravdepodobne teraz sedí vo vyšetrovacej väzbe. Dosť veľa peňazí sa nám aj takto vrátilo, teda, že ich žiadatelia dostali neoprávnene. Ale medzi nimi sa nájdu aj takí, čo zle vyplnili žiadosti, evidentne sa len pomýlili, nejde o samých podvodníkov.

Koľko peňazí odtieklo podvodníkom a koľko sa vám podarilo vrátiť späť do štátnej kasy?

Prebiehajú trestné konania na finančnej správe a kontroly u nás na rezorte. Vyčíslené to ešte nemáme.

© Autorské práva vyhradené

322 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Richard Sulík #plynová kríza #minister hospodárstva #ceny energií