Regulátor rozhodol o konečnej cene plynu a elektriny: domácnosti si priplatia desiatky až stovky eur (+ tabuľky)

Plyn bude v tomto roku drahší o 9 až 24 percent. Pri elektrine ľudia siahnu hlbšie do peňaženiek o 10 až 15 percent. Nové ceny energií sú definitívne.

04.01.2022 15:10
žena, kotol, kúrenie, úsmev, energie Foto:
Ilustračné foto.
debata (343)

Presne v posledný deň minulého roka o konečnej podobe cenníkov rozhodol Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Po novom priemerná domácnosť zaplatí za plyn od 5,4 do 224 eur za rok viac. Ročný účet za elektrinu stúpne približne o 32 až 145 eur. Výška účtov závisí od toho, na čo ľudia energie využívajú. Či je to len varenie, alebo aj ohrev vody a zároveň aj na kúrenie.

Ak v dvojizbovom byte žije rodina s malým dieťaťom a plyn využívajú len na varenie, ich ročný účet za plyn vyskočí o vyše päť eur. K tomu by si mali priplatiť za elektrinu zhruba 32 eur za rok. Celkové ročné náklady za plyn a elektrinu jej teda narastú o 37 eur.

žena, práca, papier, sústredenie, čítanie Čítajte viac Firmy mali vlani silný apetít získať nových ľudí. Výber z kandidátov sa im však výrazne zúžil

Rodina s deťmi bývajúca v dome, ktorá plyn používa na varenie, ohrev vody a kúrenie, za plyn zaplatí o 224 eur viac. Plus vyšší ročný účet za elektrinu o 32 eur. Táto domácnosť bude musieť z peňaženky vytiahnuť za rok o 256 eur viac oproti súčasnosti.

Konečná cena sa skladá z dvoch zložiek. Z ceny komodity na trhu a z regulácie či distribúcie. Kým s prvou regulátor nič nenarobí, tú druhú vie tlačiť smerom nadol. A to šéf ÚRSO Andrej Juris (nom. SaS) aj urobil. „Regulované ceny elektriny v roku 2022 sa tak pre veľkú časť domácností dostávajú približne na úroveň predpandemických regulovaných cien elektriny v roku 2020,“ vyhlásil Juris. Slovenské domácnosti veľmi citlivo vnímajú zdražovanie energií. Podiel výdavkov domácností na elektrinu, plyn a iné palivá dosahuje deväť percent všetkých výdavkov na spotrebu. V Poľsku je to skoro osem percent, v Česku 6,3 percenta. Na opačnom konci rebríčka je Luxembursko s 2,2 percentami. Len na porovnanie: priemer Únie je len čosi vyše štyri percentá.

© Autorské práva vyhradené

343 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ceny #Slovensko #plyn