Firmy mali vlani silný apetít získať nových ľudí. Výber z kandidátov sa im však výrazne zúžil

Zamestnávatelia vlani uverejnili rekordný počet pracovných ponúk. Vyplýva to z novoročnej analýzy pracovného portálu profesia.sk, v ktorej rozoberá, aký bol rok 2021.

04.01.2022 10:54
žena, práca, papier, sústredenie, čítanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Veľké množstvo pracovných ponúk spôsobilo, že konkurencia medzi uchádzačmi o prácu klesá nie len vo vybraných, ale aj najobľúbenejších sektoroch.

Rekordné počty ponúk

Rekordný počet príležitosti nájsť si novú prácu. Tak by sa dal charakterizovať rok 2021 na pracovnom trhu. Kým v roku 2020 uverejnili zamestnávatelia najnižší počet pracovných ponúk za dlhé roky, v roku 2021 došlo k zvratu a situácia sa otočila o 180 stupňov.

Firmy za posledný rok uverejnili celkovo 292 838 pracovných inzerátov. Ide o najvyššie číslo v 24-ročnej histórii najväčšieho pracovného portálu na Slovensku. Najviac pracovných ponúk bolo v obchode, vo výrobe, IT, doprave s logistikou a v administratíve. Prvá päťka sektorov s najvyšším počtom pracovných inzerátov sa oproti roku 2020 nezmenila.

Konkurencia klesá

Podľa údajov pracovného portálu vlaňajšok priniesol tiež nižšiu konkurenciu medzi uchádzačmi. Na jednu ponuku zareagovalo v priemere 15 ľudí. V roku 2020 to bolo až 26 kandidátov. Pre firmy, ktoré hľadajú nových ľudí to tak znamená, že výber z kandidátov sa im výrazne znížil. Musia sa tak uspokojiť s menším výberom uchádzačov o prácu. Na druhej strane pre uchádzčov to znamená menšiu konkurenciu. Zníženie priemerného počtu reakcií na ponuku spôsobil najmä rekordný počet ponúk.

Spomedzi jednotlivých pracovných oblastí u uchádzačov na Slovensku jednoznačne vyhráva administratíva. Spomedzi 29-tisíc ponúk z tohto odvetvia zareagovalo v roku 2021 na každú v priemere 33 ľudí. Ak si to rozmeníme na drobné, tak najviac lákajú ponuky na recepčných a recepčné.

Keď uchádzač vidiel v roku 2020 na Profesii ponuku práce na recepčného/ú alebo sekretára/rku, mohol počítať s tým, že na ňu reagovalo v priemere takmer 100 uchádzačov. „Tieto dve ponuky sú dlhodobo najobľúbenejšie. V roku 2021 sa priemerný počet reagujúcich ľudí znížil takmer o polovicu,“ informuje portál profesia.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #profesia #pracovné ponuky #trh práce