Ceny plynu pokračujú v poklese piaty deň. Americké tankery s LNG sa blížia k Európe

Európske ceny plynu pokračujú v poklese piaty deň po sebe. Zvýšené dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) z USA by podľa expertov mohli zmierniť energetickú krízu v regióne.

28.12.2021 16:32
plyn, gajary Foto:
ilustračný obrázok
debata (63)

Cena referenčného kontraktu na plyn s dodávkou v januári na amsterdamskej burze padla až o 9,2 % pod 98 eur za za megawatthodinu (MWh). Popoludní sa kontrakt obchodoval o niečo vyššie po 101,31 eura za MWh.

Do Európy totiž mieri viac tankerov s dodávkami LNG, čo zvyšuje očakávania, že nové dodávky zmiernia napätie na európskom trhu, ktorý zápasí s nedostatkom.

Vladimir Putin Čítajte viac Plynovod Jamal pokračuje naďalej v reverznom móde

Ceny zemného plynu v Európe sa dostali na rekordné maximá minulý utorok (21. 12.). Dôvodom bol pokles dodávok z Ruska. Naplnenosť európskych zásobníkov plynu je stále približne o 23 % nižšia v porovnaní s 5-ročným priemerom pre toto obdobie roka.

Počet tankerov, ktoré sa blížia k európskym prístavom, sa počas víkendu zvýšil o tretinu. Európa sa stáva pre dodávateľov LNG atraktívna, keďže ceny v regióne sú vysoké a najväčší zákazníci z Ázie sa rozhodli počas zimy využiť svoje zásoby namiesto ďalších nákupov.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #LNG #dodávky