Plynovod Jamal pokračuje naďalej v reverznom móde

Plynovod Jamal, ktorý zvyčajne prepravuje zemný plyn z Ruska cez Poľsko do Nemecka, už ôsmy deň po sebe funguje v reverznom móde. Surovina tak prúdi opačným smerom, zo západu na východ. Poukázali na to v utorok údaje nemeckého prevádzkovateľa siete plynovodov Gascade.

28.12.2021 09:36
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (8)

Podľa údajov Gascade z meracej stanice Mallnow na poľsko-nemeckej hranici prúdil plyn v utorok ráno cez Jamal z Nemecka do Poľska v hodinovom objeme približne 1,2 milióna kilowatthodín. Navyše, podľa údajov z aukcií si Gazprom ani na utorok nerezervoval tranzitné kapacity na export plynu cez plynovod Jamal.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin: Raketové zdražovanie plynu má na svedomí politika Európskej únie

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil z otočenia toku plynu a prudkého rastu cien v minulom týždni nemeckých dovozcov. Nemecké ministerstvo hospodárstva sa k tomu odmietlo vyjadriť a dovozcovia plynu na otázky agentúry Reuters nereagovali.

Ceny plynu však tento týždeň klesajú. Zatiaľ čo pred týždňom dosiahla cena komodity rekord, keď prekonala 180 eur za megawatthodinu, v pondelok (27. 12.) dosiahla približne 90 eur/MWh. To bola najnižšia hodnota od 6. decembra. Ceny suroviny tak reagovali na prísľub zvýšenia dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG) do Európy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #plynovod #Jamal