Ako sa zmení TPS a poplatky za energie? Regulátor povedal svoje stanovisko

Jedným z opatrení, ktoré by mohli kompenzovať vysoké ceny energií na svetových trhoch, je podľa Sulíka pásmové rozdelenie tarify za prevádzku systému (TPS), ktorú mal v pondelok (25. 10.) predstaviť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

25.10.2021 14:42
budova ÚRSO, ÚJD, SIEA Foto:
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.
debata

„Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ubezpečuje verejnosť, že o koncových cenách elektriny, plynu, tepla a vody na rok 2022, vrátane jednotlivých zložiek týchto cien, rozhodne úrad v riadnych cenových konaniach v zmysle platnej legislatívy SR. Jednotlivé cenové konania budú prebiehať na úrade v najbližších týždňoch a mesiacoch. O ich výsledku bude úrad informovať verejnosť po ich finálnom ukončení do konca tohto roka,” povedal pre Pravdu Radoslav Igaz, hovorca Úradu.

Sulík sa totiž v nedeľnej diskusii Na telo vyjadril, že pre domácnosti sa cena energií zásadnejším spôsobom nezvýši a napríklad u plynu pôjde o návrat na úroveň cien z roku 2020.

Jedným z opatrení, ktoré by mohli kompenzovať vysoké ceny energií na svetových trhoch, je podľa Sulíka pásmové rozdelenie tarify za prevádzku systému (TPS), ktorú mal v pondelok (25. 10.) predstaviť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Richard Sulík Čítajte viac Sulík: Očkovacia lotéria je úplná hlúposť. Minister by radšej privítal zníženie DPH na energie

Presné ceny TPS na rok 2022 síce zatiaľ nepoznáme, pretože ich určí regulačný úrad v najbližších týždňoch, vieme však, koľko z celkovej ceny elektriny “zaberala” TPS v roku 2020. Vtedy mala výšku 23,621 eur za megawatthodinu, čo predstavovalo približne 17 percent z celkovej ceny elektriny.

Od Nového roka sa zvýšila TPS na aktuálnych 23,7405 eur za každú spotrebovanú megawatthodinu elektriny. Ako začiatkom októbra informoval Karol Galek, po novom bude TPS naceňovaná pre všetky typy odberateľov jednotne – pásmovo, čo v praxi znamená, že základná tarifa bude platiť pre najnižší celkový odber a so zvyšujúcou spotrebou sa bude znižovať formou množstevných zliav. Najviac teda pomôže veľkým výrobným podnikom. „Znížime tým záťaž TPS pre veľkých odberateľov elektriny v porovnaní s ich konkurenciou na trhoch Európskej únie,” komentoval Galek.

Zmena TPS by sa tak mala dotknúť najmä najmä firiem. TPS tvorí významnú časť faktúr za elektrickú energiu a z jej výberu sa dotuje výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) či ťažba uhlia na hornej Nitre. Sulík pripisuje vysokú TPS štedrým dotáciám výrobcov OZE z čias vlády Smeru-SD.

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚRSO #ceny energií #poplatky za energie