Sulík: Očkovacia lotéria je úplná hlúposť. Minister by radšej privítal zníženie DPH na energie

Prvým, kto návrh verejne odobril, bol minister hospodárstva a líder strany SaS Richard Sulík. „Nižšiu DPH podporím,“ deklaroval. Vo štvrtok však zdôraznil, že takéto zmeny sú v kompetencii rezortu financií. Ak to podľa jeho slov predloží minister Igor Matovič (OĽaNO) na vládu, návrh strana SaS podporí.

21.10.2021 14:06
Richard Sulík Foto:
Líder koaličnej strany SaS a minister hospodárstva Richard Sulík
debata (26)

Zdražovanie energií pociťuje celá Európa a mnohé štáty zavádzajú rôzne kompenzačné opatrenia, aby domácnostiam a firmám uľavili od vysokých účtov. Najnovšia iniciatíva prišla od západných susedov: česká vláda v pondelok oznámila, že spotrebiteľom úplne odpustí DPH za energie v novembri a v decembri. A to má byť len prvým krokom v pomoci pre domácnosti a pre firmy v už naštartovanej energetickej kríze.

Diskusia o podobnom opatrení začala už aj na Slovensku.

Zníženie dane ako prví navrhli začiatkom októbra nezaradení poslanci zo strany Hlas-SD, ktorý už aj predložili na rokovanie Národnej rady návrh zákona, vďaka ktorému by sa dočasne znížila sadzba dane z pridanej hodnoty z 20 na 5 % na služby spojené s elektrinou, plynom, parou a teplou vodou, ich predajom, prenosom, distribúciou a dodávkou. Mimoriadne zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty by podľa návrhu nezaradených poslancov platilo počas roka 2022.

Prvým, kto návrh verejne podporil, bol minister hospodárstva a líder strany SaS Richard Sulík. „Nižšiu DPH podporím,“ deklaroval. Vo štvrtok však zdôraznil, že takéto zmeny sú v kompetencii rezortu financií. Ak to podľa jeho slov predložia ministri na vládu, návrh strana SaS podporí.

teplo, energie, peniaze, radiátor, kúrenie Čítajte viac Teplári sa sporia so Sulíkom. Žiadajú od vlády nižšiu DPH

Minister hospodárstva taktiež vyčíslil, koľko by také opatrenie ušetrilo domácnostiam. V ekonomike sa podľa Sulíka spotrebujú 2 terawatthodiny elektriny mesačne, čiže dva milióny megawatthodín. Jedna megawatthodina stojí 80 eur a pri znížení DPH z 20 na 5 percent, keď to prepočítame, môže ísť o zhruba 24 miliónov eur mesačne.

“Je to určite lepšia investícia, ako očkovacia lotéria,” povedal Sulík. Podniky by zníženie DPH podľa Sulíka príliš nepocítili, lebo si vedia DPH odpočítať, ale domácnostiam by to pomôcť mohlo.

Ministerstvo financií, ktoré má pod palcom rozpočet a dane, sa pre Pravdu vyjadrilo, že ohľadom zníženia DPH pre domácnosti “je otvorené prípadným diskusiám,” odkázal tlačový rezort, ktorý zároveň zdôraznil, že o jednoznačných záveroch je zatiaľ predčasné hovoriť. “Napriek tomu, že oblasť DPH spadá pod rezort financií, téma energií je plne v kompetencii ministerstva hospodárstva,” pripomenuli.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #DPH #Richard Sulík #cena elektriny