Na ľudí sa vykašlali. Ukázali hnusnú tvár podnikania, tvrdí Sulík o Slovakia Energy. Čo bude s 300-tisíc zákazníkmi?

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek zopakoval, že o vyše 300 tisíc zákazníkov spoločnosti Slovakia Energy sa postarajú dodávatelia poslednej inštancie.

07.10.2021 15:27
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva Richard Sulík
debata (23)

Krach jedného z najväčších alternatívnych dodávateľov energií Slovakia Energy bol spôsobený kombináciou manažérskeho zlyhania s nekorektným prístupom k slovenským zákazníkom. Myslí si to minister hospodárstva Richard Sulík. „Nenakúpili dostatok veľa elektriny a plynu. Pokiaľ tu zarábali tak tu boli, a keď videli, že už nebudú zarábať, tak sa na zákazníkov vykašľali. Toto je hnusná tvár podnikania,“ povedal po rokovaní vlády Sulík.

VIDEO: Sulík o Slovakia Energy.
Video

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek zopakoval, že o vyše 300 tisíc zákazníkov spoločnosti Slovakia Energy sa postarajú dodávatelia poslednej inštancie. Plyn tak bude dodávať zákazníkom Slovakia Energy Slovenský plynárenský priemysel (SPP) a elektrinu Západoslovenská energetika, Stredoslovenská energetika alebo Východoslovenská energetika. Podľa toho, do ktorého distribučného územia patrí odberné miesto.

Jedna z najdlhších výrobných hál na Slovensku je v hlinikárni Slovalco. Čítajte viac Slovalco, Slovnaft, U. S. Steel Košice. Kapitáni priemyslu žiadajú štát o podporu, vláda má v rukáve miliardového žolíka

Dodávateľ poslednej inštancie je povinný dodávať komoditu v dohodnutom rozsahu do doby, než si zákazník nezvolí nového dodávateľa. Najviac však počas nasledujúcich troch mesiacov od straty spôsobilosti spoločnosti Slovakia Energy dodávať elektrinu alebo zemný plyn. V prípade, ak do troch mesiacov od zániku dodávkovej zmluvy so spoločnosťou Slovakia Energy neuzatvorí zákazník dodávkovú zmluvu s novým dodávateľom, automaticky sa stáva zákazníkom dodávateľa poslednej inštancie.

Slovakia Energy na konci septembra oznámila Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), že s dodávkou elektriny a plynu na Slovensku končí. „Tlak na prechod k bez emisným zdrojom energií, špekulácie s emisnými povolenkami, dlhá zima i očakávaný nárast spotreby kvôli rozvoju elektromobility ženú ceny energií na veľkoobchodných trhoch strmo nahor. Navyše vzhľadom k regulovanému trhu nie je z našej strany možné na túto situáciu adekvátne reagovať cenotvorbou a hoci nás to veľmi mrzí, sme preto nútení podnikanie na Slovensku v energetike ukončiť,“ zdôvodnila svoje kroky spoločnosť Slovakia Energy.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovakia Energy #energetika #Richard Sulík