Pokračovanie článku: Ako sa zo špinavých plastových fliaš stanú obaly na vajíčka či vložky do topánok

Recyklácia má štyri kroky

Samotná recyklácia, ktorá sa odohráva pred našimi očami, je podľa slov pána Figúra pomerne náročný proces. Prvým krokom je triedenie. Použitím rotačného sita a balistického separátora dôjde k mechanickému oddeleniu veľkých nečistôt, akými sú piesok, špina a iné polyméry než PET, ako napríklad fólie. Lepenka a papier sa oddelia manuálne. Kovový odpad nachádzajúci sa v balíkoch sa odstraňuje automaticky magnetickým separátorom.

Plechovky v Greentechu oddelia a posielajú do závodu na spracovanie hliníkových obalov asi o dva kilometre ďalej. Posledným krokom je optické farebné triedenie PET fliaš, ktoré sa dopravia a distribuujú na podávacích ústiach drvičov. Pred nami sa pohybujú na bežiacich pásoch: zelené, biele, fialové, čierne, modré.

recyklácia, pet, pet flaše, Čítajte viac Veľká plastová revolúcia. Štartuje zálohovanie za 15 centov

Druhým krokom je drvenie. Vo veľkom hlučnom prístroji sa každá PET fľaša rozdrví na vločky s veľkosťou 8 až 12 milimetrov.

Takéto kúsky padajú následne v treťom kroku do práčok. Vločky sa preperú a vyseparujú pomocou sofistikovaných a precíznych zariadení. Po dôkladnom umytí sa sušia špeciálnym „fénom“. V poslednom, štvrtom kroku sa PET vločky sypú cez veľké lieviky a balia do špeciálnych vriec typu big bag s hmotnosťou približne jednej tony. Kvalita obsahu každého vreca sa testuje v laboratóriách ešte pred ich odoslaním konečným spracovateľom.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Banská Bystrica #ekológia #recyklácia #PET flaše #zálohovanie