Ako sa zo špinavých plastových fliaš stanú obaly na vajíčka či vložky do topánok

Recykláciu si väčšina z nás predstaví takto: v obchode si kúpim nápoj v plastovej fľaši, tú po použití pokrčím, odhodím do žltého koša a je "zrecyklované". Od januára sa proces mierne upraví. Nové obaly budú vratné a pokiaľ budeme chcieť dostať 15-centovú zálohu, budeme musieť priniesť fľašu či plechovku naspäť do predajne v pôvodnom stave. Čo sa však s nimi stane potom? Kam putujú vyzbierané obaly a ako sa z nich stanú nové? Rozhodli sme sa na to pozrieť vlastnými očami. Nasadli sme do auta a vyštartovali po stopách cirkulárnej ekonomiky.

27.12.2021 17:11
reportaz zalohovanie 6 Foto:
Zálohovanie PET fliaš.
debata (26)

Málokto vie, že v samotnom strede Slovenska, na východnom cípe Banskej Bystrice v priemyselnej zóne nájdete závod, kde sa tisíce ton PET fliaš čistia, spracúvajú a dostávajú nový život. Vznikol rekonštrukciou starého priemyselného areálu bývalej cementárne.

Kým parkujeme pri administratívnej budove, už nás víta Michal Figúr, hlavný manažér spoločnosti Greentech Slovakia. Po zoznámení do rúk dostávame reflexné vesty a prilby a keď sa vystrojíme, vyrážame naprieč areálom priamo do centra diania. „Vopred vás varujem, že recyklácia nie je ani čistý, ani tichý, ani jednoduchý proces. Ale je zároveň fascinujúce, čo všetko vieme z takej obyčajnej fľašky vytvoriť,“ hovorí s úsmevom.

VIDEO: Pozrite si, ako prebieha recyklácia v závode v Banskej Bystrici

Video

Spracujú viac, ako vyhodí celé Slovensko

Každú minútu sa na svete kúpi jeden milión plastových fliaš a spotreba plastových fliaš každý rok dosiahne pol bilióna. A každý deň skončí na skládkach približne 60 miliónov z týchto plastových fliaš.

Zariadenie na recykláciu PET fliaš v Banskej Bystrici bolo vybudované spoločne s rumunskou skupinou Green Group, ktorá je najväčším recyklátorom PET fliaš v Európe. Každý deň prejde linkou 3,6 milióna kusov fliaš, každá má zhruba 30 gramov. Celková kapacita linky je 40-tisíc ton PET fliaš ročne. "Celé Slovensko ročne vyprodukuje 30-tisíc ton PET fliaš dokopy. Už dnes tak prakticky všetky PET fľaše z krajiny končia tu u nás. Spracúvame ich viac ako 10 rokov,” prepočítava náš sprievodca. Na Slovensku je okrem Banskej Bystrice už len jeden ďalší závod, ktorý spracúva fľaše. Nachádza sa v Kolárove v okrese Komárno. Je však menší, ročne spracuje len 12-tisíc ton fliaš.

Zálohovanie PET fliaš.
Zálohovanie PET fliaš.
+2Zálohovanie PET fliaš.

Aktuálne v závode pracuje približne sto ľudí, v budúcom roku plánujú toto číslo zdvojnásobiť. Ako prvé nám udierajú do očí rady obrovských kociek pokrčených fliaš a plechoviek, ktoré prevážajú vozíkmi na vstupný pás, ktorý ich berie do haly. „Keď nám dovezú PET fľaše od správcu, spracúva ich obrovská linka, na konci ktorej sú jemné plastové vločky pripravené na ďalšie použitie. Medzitým je však niekoľko krokov. Vstupná cena PET fliaš nie je lacná záležitosť, preto sa materiál snažíme čo najefektívnejšie opäť zužitkovať,“ hovorí manažér závodu.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Banská Bystrica #ekológia #recyklácia #PET flaše #zálohovanie