Veľká plastová revolúcia. Štartuje zálohovanie za 15 centov

Prvá cesta do supermarketu v novom roku vás môže poriadne prekvapiť. Najmä ak zvyknete nakupovať nápoje v PET fľašiach či plechovkách. Od prvého januára si za každú z nich pri pokladnici priplatíte 15 centov. Slovensko sa totiž oficiálne pridáva k desiatke európskych štátov, ktoré zálohujú PET fľaše a plechovky.

26.12.2021 17:09
recyklácia, pet, pet flaše, Foto:
Taška na zálohované fľaše.
debata (88)

Zodpovedných spotrebiteľov však čaká aj odmena – za každý vratný obal, ktorý prinesiete naspäť do predajne, vám vyplatia celú výšku zálohy naspäť. „Zákon o zálohovaní nepozná výnimky. Všetky jednorazové plastové a plechové obaly na nápoje, od 0,1 do 3 litrov, bez ohľadu na to, či sú to slovenské alebo importované značky, bude zálohované 15 centami,“ upozorňuje Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu organizácie Správca zálohového systému.

Od spustenia systému bude možné vrátiť zálohované obaly do viac ako 2 000 predajní po celom Slovensku. Polovicu z toho tvoria predajne nad 300 metrov štvorcových predajnej plochy, pre ktoré je zálohovanie povinné. Mnohé menšie predajne sa zapoja aj dobrovoľne.

„Do dobrovoľného zberu sa zapojí viac ako 900 našich predajní. To je najviac spomedzi všetkých potravinových reťazcov na Slovensku. Niektoré predajne budú využívať automaty, vo zvyšných predajniach pôjdeme systémom ručného zberu,“ hovorí Branislav Lellák, vrchný riaditeľ obchodnej sekcie COOP Jednota Slovensko.

Zálohovanie Čítajte viac Najčastejšie otázky a odpovede o zálohovaní

Podľa dát Inštitútu environmentálnej politiky je na Slovensku dokopy zhruba 8,5-tisíca predajcov, teda maloobchodníkov a čerpacích staníc, ktorí sa môžu zapojiť do zálohovania.

So zavádzaním obdobných systémov ako v zahraničí mali na prípravu extrémne krátky čas. Od prijatia zákona do zavedenia do praxe na to mali obchodníci 10 mesiacov. „Za ten čas sme však dokázali vybudovať systém, ktorý je pripravený na spustenie, čo považujeme za malý zázrak. Obchodníci sú tiež pripravení takmer na 100 percent,“ hovoria zástupcovia najväčších reťazcov na Slovensku ako napríklad Kaufland, Lidl, Billa či Tesco.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #plasty #PET flaše #plechovky #zálohovanie