Prichádza zálohovanie. Supermarket ukázal, ako bude fungovať

Začiatok nového kalendárneho roka bude pre Slovensko významným míľnikom. Prvého januára totiž oficiálne štartuje zálohovacia politika PET fliaš a plechoviek, ktoré budete môcť vrátiť do obehu v predajniach supermarketov. Spoločnosť Lidl pri tejto príležitosti predstavila svoje automaty a čo za vrátenie obalov získajú spotrebitelia.

16.12.2021 12:00 , aktualizované: 12:32
zalohovanie pet flias plastov a plechoviek Foto:
Zálohovací automat v Lidl predajni v Bratislave.
debata (56)

Systém bude fungovať v predajniach Lidl nasledovne: zákazník vráti fľaše a plechovky do automatu na predajni, zariadenie mu ponúkne na výber finančný kredit, teda zálohu za odovzdané obaly. Fľaše aj plechovky musia byť prázdne, čisté, nepostláčané a nepokrčené, inak ich automat neprijme. Finančnú zálohu získajú len za tie, ktoré budú mať na etikete označenie písmenom Z.

Obaly, ktoré budú pokrčené, znečistené, alebo bez označenia, by mali reťazce umožniť odovzdať do zberového koša na odpad na predajni.

Odmenu si bude môcť zákazník uplatniť ako šek pri pokladnici v danej predajni, alebo zvolí možnosť darovať sumu neziskovej organizácii Upracme Slovensko, ktorá podporuje dobrovoľníkov, aby robili svoje okolie a prírodu čistejšími. Spoluprácou s Lidl totiž plánujú organizovať brigády a poskytovať vrecia, rukavice a asistenciu s čistením skládok a zbieraním odpadkov v prírode.

„Vítame každú iniciatívu, ktorej cieľom je, aby odpad nekončil v prírode. Je tiež dôležité, aby sa do týchto aktivít zapájalo čo najviac ľudí, pretože každý z nás môže ovplyvniť, v akom svete budú vyrastať naše deti. Chceme preto predchádzať vzniku odpadov, upozorňovať na problém znečistenia a prispievať k jeho riešeniu,“ uviedol Tomáš Bezák, vedúci úseku komunikácie Lidl Slovensko.

alkohol, pivo, krčma, čapovanie, Čítajte viac Čapovanie "do plastu" sa od dnes končí. Podniky prechádzajú na nový režim

Ročne sa totiž podľa Ministerstva životného prostredia na Slovensku predá asi jedna miliarda PET fliaš a 345 miliónov plechoviek od nápojov. Miera recyklácie týchto obalov ale dosahuje len 60 percent. To znamená, že stovky miliónov fliaš končia v komunálnom odpade, teda na skládkach, prípadne v prírode. Doba rozkladu takéhoto obalu je však okolo 500 rokov.

„Keďže voľne pohodené PET fľaše a plechovky môžeme vidieť takmer na každom kroku v mestách, obciach aj v prírode, zavedenie zálohovania berieme ako veľký krok vpred. Do boja s týmto odpadom sa tak môže zapojiť každý. A vďaka novej spolupráci s Lidlom budeme môcť ako organizácia viac pomáhať aj tým, ktorí sa rozhodnú upratať aj svoje okolie,“ dodala Veronika Repiská z Upracme Slovensko.

Zálohovací automat v Lidl predajni v... Foto: Lucia Lauková
triediaca linka zalohovanie lidl pet sklo plechovky Zálohovací automat v Lidl predajni v Bratislave, triediaca linka.

Spoločnosť Lidl spustila prípravy na zálohový systém už v lete 2020. Vo vybraných supermarketoch umožnila zákazníkom odovzdávať plastové obaly a plechovky, pričom za každý kus prisľúbila darovať organizáciám 10 centov na obnovu zelene v mestách. Doteraz tak vyzbierali 120-tisíc PET fliaš.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #supermarket #recyklácia #zálohovanie fliaš #zálohovanie