Takú napätú predvianočnú atmosféru pekári ešte nezažili. Otvorene priznali, prečo idú radšej do predčasného dôchodku

Bude na Vianoce dosť čerstvého chlebíka, pečiva, vianočiek či medovníkov? Slovenské pekárne čelia nielen zvýšenej chorobnosti svojich zamestnancov, ale časť z nich si podala žiadosť o predčasný dôchodok. Stalo sa tak vo chvíli, keď je dopyt po chlebe, pečive, koláčoch troj- až štvornásobne vyšší ako počas roka. Pekári tvrdia, že s odretými ušami situáciu zvládnu.

15.12.2023 05:00
debata (71)
Ako je to s odchodom do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch?
Video
Zdroj: TV Pravda

Na Slovensku pečie chlieb okolo 500 pekární. Do každej sa, prirodzene, nedá nazrieť, ale tie, ktoré sme oslovili, potvrdili, že takú napätú predvianočnú atmosféru ešte nezažili. Starosti im robí zvýšený výskyt chrípok a covidu, k čomu sa pridružil odchod najskúsenejších pracovníkov do dôchodku. Na otázku, koľko predčasných dôchodcov môže byť za celý pekársky sektor, Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, odhadol, že môže ísť zhruba o štyri percentá zamestnancov.

V novozámockej pekárni, kde pracuje 110 ľudí, mali začiatkom tohto týždňa na péenke 14 ľudí a žiadosť o predčasný dôchodok si podali štyria zamestnanci. Zhruba o 100 kilometrov západnejšie v Šenkviciach neďaleko Pezinka je pekáreň framipek s porovnateľným počtom zamestnancov a do predčasného dôchodku sa pobrali už k 30. novembru tohto roka takisto štyri pracovníčky.

Predčasné dôchodky ako ópium

Prečo ľudia využili príležitosť na predčasný odchod do penzie?

Šenkvický pekár Rastislav Čupka vraví, že mu pri odchode pekárky povedali: "Nechceme stratiť peniaze, ktoré teraz môžeme získať. Pri nástupe do dôchodku v riadnom termíne by sme dostali menej.“

žena, peniaze, mladá žena, bankovky Čítajte viac Zamestnávatelia budú pod tlakom, zarábať budeme čoraz viac. Vyššie platy však dostávame už teraz

Táto nálada sa šíri medzi pracovníkmi, ktorí majú odpracovaných 40 rokov, ako nezadržateľná snehová lavína. Je to novinka, ktorú navrhol bývalý minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina a platí od tohto roku. Navyše penzisti, ktorí požiadali o predčasný odchod do dôchodku, sa dočkali vyše 20-percentnej valorizácie dávok. Potvrdzujú to aj údaje, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa. Za prvých desať mesiacov tohto roka narástol počet žiadateľov o predčasnú penziu v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška o 32 percent. Nešlo, samozrejme, len o pracovníkov pekární, ale o ľudí, ktorí pracujú vo všetkých odvetviach slovenskej ekonomiky. No pekársko-cukrárske odvetvie je pred Vianocami mimoriadne zraniteľné, tobôž keď výpovede podali ľudia, ktorí svojej práci výborne rozumeli.

Sú pekárne, kde sa podarilo časť starších zamestnancov náhliacich sa do dôchodku presvedčiť, aby predsa len zostali. Slavomír Moravčík, ktorý vlastní a manažuje Liptovské pekárne a cukráreň Včela, tiež Tatrapeko a pekáreň Gros v Kežmarku, mal na stole deväť žiadostí o predčasný dôchodok. "Z najhoršieho sme vonku, pretože sedem ľudí po rozhovore, kde sme apelovali na ich prínos pre pekáreň, výpoveď napokon stiahlo. Rozhodli racionálno-emotívne argumenty,“ zhrnul jadro diskusie Moravčík.

Mladí pekári zo strednej odbornej... Foto: Archív strednej školy
Mladi pekari Mladí pekári zo strednej odbornej potravinárskej školy v Nitre.

Pripustil však, že správa, ktorú vyslal pred týždňom predseda pekárskeho zväzu Milan Lapšanský o možných výpadkoch produkcie, je stále aktuálna. Niet pekárne, ktorá by nemala problém so zamestnancami, a to aj tam, kde sa podarilo maximálne zautomatizovať prevádzky, ako povedzme v pekárni Vamex Košice. "Okamžite by sme boli schopní prijať 20 pracovníkov,“ povedal Viktor Guman, generálny riaditeľ najväčšej priemyselnej pekárne na Slovensku.

Hojnosť neznamená plytvanie

Na priamu otázku, či sa predsa len podarí udržať nielen plynulé zásobovanie, ale aj sortiment, však všetci oslovení pekári odpovedali, že situáciu zvládnu, nič iné im nezostáva. Pekárne a ich osádky vrátane šoférov zabezpečujúcich distribúciu však musia podať naozaj mimoriadny výkon.

protest, štrajk zamestnancov UniCredit Bank Bratislava Čítajte viac Po prvýkrát sa vzopreli zahraničnému kapitálu: zamestnanci banky zarábajú menej ako predavačky, pustili sa do štrajku

"Na stole ešte nemáme všetky objednávky. Tie prídu od našich partnerov obchodníkov medzi 15. až 18. decembrom,“ objasnil novozámocký pekár Juraj Oremus. V nasledujúcom – 51. týždni – musia pekári napiecť zhruba troj- až štvornásobok obvyklého množstva výrobkov vrátane špecialít. Krkolomná situácia nastane podľa Oremusa ku koncu týždňa. V sobotu 23. decembra a v nedeľu na Štedrý deň bude treba všetok tovar vyviezť a zásobiť ľudí chlebom, pečivom a koláčmi na dva a pol dňa.

Oremus podotkol, že nadobúda dojem, akoby ľudia nakupovali s pocitom, že budú cez sviatky hladní. "Objednávky odrazu vysoko vyskočia, až sa mi zdá, akoby podaktorí z nás celých 24 hodín nerobili nič iné, len jedli. Ale o tom vari nie sú Vianoce – aj keď, pravdaže, každému radi naše dobroty dožičíme.“ Táto trefná poznámka naznačuje, aby sme nakupovali s mierou, rozumom aj s ohľadom na vlastné peňaženky. Pretože napokon časť potravín, a nie malá, skončí v koši.

Drahocenný voľný čas

Napätá situácia s pracovnými silami v pekárňach pred Vianocami pripomenula, že toto potravinárske odvetvie má čo robiť, aby si udržalo kmeňových zamestnancov a získavalo po ich odchode do dôchodku rovnocennú náhradu. V rámci potravinárskeho sektora patria pekárske profesie medzi najslabšie platené.

Ak priemerný mesačný príjem v potravinárstve bol v polovici roka 2023 mierne nad 1 300 eur, tak v 500 pekárňach bola priemerná mzda o 300 eur nižšia. Sú, samozrejme, pekárne, kde sa zarába viac a lepšie, najmä na vysokokvalifi­kovaných pozíciách pri obsluhe špičkových strojov.

Rokovnie tripartita Čítajte viac Vláda ukázala rozpočet. V hre sú dane pre boháčov a oveľa bolestivejšie opatrenia, avizuje minister Kamenický

"Mzdy, najmä keď sa zohľadnia príplatky za prácu počas noci, sviatkov a nedieľ, už nie sú hlavným problémom, tým je neochota ľudí pracovať práve počas dní, keď všetci ostatní oddychujú a pekári musia pracovať,“ vysvetlil liptovskomikulášsky pekár Moravčík.

Potravinárstvo a zvlášť pekárstvo je na Slovensku dlhodobo na okraji záujmu vládnej politiky. Záujem o profesiu je minimálny. To treba podľa pekárov zmeniť, lebo o pár rokov môže byť situácia, a to nielen pred Vianocami či Veľkou nocou, už naozaj neudržateľná.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #predčasný dôchodok #pekári