Americký korporát nás považuje za banánovú republiku, vyhlásil Ondruš. Čo stojí za prepúšťaním vo firme Dell?

Chcú nás zastrašiť, demotivovať a rozbiť s použitím hrubej sily, hovoria členovia odborovej organizácie Technologies Unions Slovakia pri spoločnosti Dell. Z desiatich členov predsedníctva odborov bolo štyrom oznámené, že ich firma prepustí a trom z nich už bola doručená výpoveď. Oficiálne boli vyhodení kvôli organizačným zmenám vo firme, no zástupcovia zamestnancov za tým vidia pokus o ich umlčanie.

13.03.2024 11:51 , aktualizované: 17:30
debata (66)
Prepustený odborár Daniel Andráško sa vyjadruje o situácii vo firme Dell
Video
Zdroj: TV Pravda

Na to, aby mohla akákoľvek firma u nás prepustiť niektorého z členov riadiaceho orgánu, totiž slovenská legislatíva vyžaduje súhlas odborov s takýmto krokom. V prípade predsedu Technologies Unions Slovakia Daniela Andráška je navyše všetko ešte komplikovanejšie. Je totiž zároveň aj predsedom Európskej zamestnaneckej rady a na jeho prepustenie je tak potrebný aj súhlas tohto orgánu.

Andráško je v neposlednom rade zároveň aj osoba so zdravotným postihnutím a požíva tak zvýšenú mieru ochrany. Dell preto musí získať súhlas na jeho prepustenie aj zo strany úradu práce. Zamietavé stanovisko voči jeho prepusteniu však prišlo tak z prvého, ako aj z druhého stupňa úradu. „Napriek trojitej ochrane a trom nesúhlasným stanoviskám sa pobočka firmy Dell Technologies na Slovensku rozhodla zastrašovať a udupať odbory, a tým vyslať jasný signál všetkým v odboroch zorganizovaným zamestnancom, aby boli ticho," píšu odborári vo svojom stanovisku.

Predseda Technologies Unions Slovakia Daniela Andráško Čítajte viac Americký korporát nás považuje za banánovú republiku, vyhlásil Ondruš. Čo stojí za prepúšťaním vo firme Dell?

Pravda oslovila s prosbou o vyjadrenie sa k celej situácii aj americkú centrálu spoločnosti Dell. Tá trvá na svojom a hovorí, že sa žiadneho pochybenia nedopustila a naše zákony dodržiava. „Spoločnosť Dell konala a naďalej koná v súlade s platnými miestnymi zákonmi vrátane Zákonníka práce na Slovensku,“ uviedol mediálny tím amerického korporátu. Dell zároveň dodáva, že zo strany odborárov nie je fér požadovať zamestnávanie pracovníka, ktorého pozícia už raz bola zrušená.

Firma rovnako doplnila, že žiadna zmluva nebola ukončená z dôvodu zapojenia sa členov tímu do odborárskej práce. „Naďalej sme plne odhodlaní viesť dialóg s odbormi a rešpektovať zákony,“ uzatvára spoločnosť.

Zmenia sa zákony?

Medzičasom sa o prípad začali zaujímať aj predstavitelia štátu, konkrétne funkcionári z ministerstva práce. Štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš (Hlas) v tejto súvislosti hovorí o arogantnom správaní spoločnosti Dell, ktorá si podľa neho „z našich zákonov robí trhací kalendár". „Firma Dell je príkladom toho, že niektorí zahraniční investori považujú Slovensko za banánovú republiku," vyhlásil Ondruš.

Štátny tajomník chce presadiť, aby za porušovanie zákona firma zaplatila. Manažérovi Dellu preto poslal list, v ktorom ho upozornil na porušovanie legislatívy a zároveň vydal pokyn, aby na kontrolu do firmy nastúpila inšpekcia práce. Ondruš okrem toho hovorí aj o tom, že ministerstvo zváži také zmeny zákonníka práce, ktoré posilnia „práva zamestnancov v ich boji proti arogantným firmám".

uhlerovapng 1 Čítajte viac Slovenskí odborári napísali americkému korporátu otvorený a tvrdý list. Ostro odsudzujeme vaše konanie a prepúšťanie z práce

K celému sporu sa neskôr vyjadril aj samotný šéf rezortu práce Erik Tomáš (Hlas), ktorý podľa vlastných slov dianie v spoločnosti považuje za neakceptovateľné. „Budem mať stretnutie s predstaviteľmi spoločnosti Dell a budem žiadať vysvetlenie. V každom prípade, už som vydal pokyn inšpektorátu práce, aby preveril konanie spoločnosti Dell," vyhlásil minister.

Tomáš v tejto súvislosti pripomenul, že vláda má vo svojom programovom vyhlásení napísané, že chce posilniť postavenie odborov. Minister preto v tomto smere avizuje aj zmenu legislatívy, ktorá je už podľa jeho slov v procese prípravy.

So svojím návrhom na novelizáciu zákonníka práce však prišli aj samotní odborári z firmy Dell, ktorí už v tejto veci aj komunikovali so štátnym tajomníkom rezortu práce Ondrušom. V prvom rade navrhujú zvýšiť ochranu odborárov takým spôsobom, aby mohol byť odborový pracovník prepustený napríklad iba v prípade veľmi vážnych pochybení. V praxi by išlo o prípad, keď odborový pracovník príde napríklad opitý do práce alebo spreneverí peniaze či podobne. Zároveň chcú „otočiť situáciu" takým spôsobom, aby pracovný pomer trval naďalej až do rozhodnutia súdu.

V súčasnej dobe je totiž situácia taká, že súdy trvajú aj niekoľko rokov a zamestnanec sa až do právoplatného rozhodnutia sudcu ocitá „vo vzduchoprázdne". Ak by došlo k zmene legislatívy takým spôsobom, ako odborári navrhujú, zamestnancovi by pracovný pomer trval až do rozhodnutia súdu.

Chcú stopku pre odbory?

Zmena legislatívy by však nepomohla iba jednotlivcovi, ktorý bol takýmto spôsobom prepustený a dlhé roky sa domáha spravodlivosti. Postup spoločnosti Dell či iných firiem môže podľa odborárov znamenať aj stop pre činnosť odborov ako takých. „Dell vie, že súdny spor bude trvať päť rokov a viac, a že takýmito výpoveďami znefunkční odbory vo firme. Nikto už nebude ochotný vstúpiť do riadiacich orgánov odborov a tvrdo rokovať o kolektívnej zmluve. Riziko vyhodenia bez zákonnej ochrany bude fatálne. Odbory sa stanú papierovými pro-forma organizáciami slúžiacimi na predstieranie legitimity zamestnávateľa," napísali už skôr odborári z Technologies Unions Slovakia.

Upozorňuje na to aj Konfederácia odborových zväzov SR, ktorá sa postavila na stranu technologických odborárov. Prezidentka Monika Uhlerová nedávno adresovala otvorený list spoločnosti Dell, v ktorom odsudzuje konanie vedúce k postupnému ukončovaniu pracovných pomerov s odborármi technologickej organizácie. „Vo Vašom konaní vidíme skôr praktiky zastrašovania a manipulácie voči zamestnancom," píše Uhlerová.

Ladislav Kamenický Čítajte viac Pre štát sa oplatí pracovať, jeho zamestnanci zarábajú o vyše 250 eur viac ako u súkromníkov. Teraz príde zmrazenie, čo sa zmení?

Uhlerová neskôr na tlačovej besede technologických odborárov zdôraznila, že prípad firmy Dell nie je ojedinelý. „S týmito prípadmi sa stretávame bežne. Je to štandardné konanie mnohých zamestnávateľov, ktoré vedie najmä k tomu, aby zamestnancov, ktorí sú ochotní odborovo sa organizovať, zastrašili a zároveň takýmto spôsobom zlikvidovali pôsobenie odborovej organizácie a demotivovali ďalších zamestnancov odborov v snahe sa organizovať," zdôraznila Uhlerová s tým, že každý občan má ústavné právo sa odborovo organizovať.

Uhlerová okrem toho priblížila aj niekoľko prípadov z minulosti, ktoré majú podobné črty ako tento aktuálny v americkom korporáte. „Napríklad v roku 2010 podobným spôsobom skončila aj predsedníčka odborovej organizácie vo firme Yura v Rimavskej Sobote a konanie zamestnávateľa proti odborárom postupne viedlo k zániku odborovej organizácie. V roku 2019 spoločnosť KIA prepustila celé vedenie odborovej organizácie. Na prelome rokov 2022 a 2023 zažili podobný útok aj odborári Pôdohospodárskej platobnej agentúry. V roku 2023 dostal výpoveď aj predseda odborov a vodič autobusu spoločnosti Arriva Bratislava," vymenovala Uhlerová spolu s inými prípadmi.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Dell