Americkej firme na Slovensku došla s odborármi trpezlivosť. Rozdali výpovede, zamestnanci sa búria

Dvaja už dostali výpoveď, štyrom zrušili pracovnú pozíciu. „Americká technologická firma Dell sa rozhodla hrubou silou rozbiť odbory vo svojej slovenskej pobočke,“ píšu rozhorčení odborári, ktorým sa nepozdáva, ako sa k nim vedenie spoločnosti zachovalo. Vytvorili preto verejnú výzvu, ktorá volá po dodržiavaní Zákonníka práce zo strany spoločnosti.

14.02.2024 16:32 , aktualizované: 22:44
Počítačová spoločnosť Dell - logo Foto: ,
Počítačová spoločnosť Dell
debata (219)
Minuloročný štrajk v UniCredit Bank
Video
Zdroj: TV Pravda
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

K odborárom, ktorí dostali výpoveď, patrí podľa výzvy aj predseda odborovej spoločnosti Technologies Unions Slovakia Daniel Andráško. Únia zamestnancov pôsobiaca pri spoločnosti Dell, ktorá bola založená pred vyše troma rokmi, upozorňuje hneď na niekoľko porušení Zákonníka práce zo strany americkej spoločnosti.

Odborári pripomínajú, že na to, aby mohol byť člen ich riadiaceho orgánu prepustený, legislatíva vyžaduje súhlas odborov s takýmto krokom. Okrem toho, Slovenský zákonník práce vyžaduje aj súhlas Európskej zamestnaneckej rady, ktorej Andráško predsedá. Keďže je odborár aj zdravotne postihnutý, firma musí získať súhlas na jeho prepustenie aj zo strany úradu práce. Problémom tak podľa právnej analýzy, ktorú si dali vypracovať odborári z technologickej firmy, je, že pobočka americkej spoločnosti na Slovensku ani jeden z týchto troch súhlasov nezískala.

ZSSK: Dostali príspevok 76 284 000 eur Čítajte viac Nemá kto obsluhovať vlaky, pretože nie sú pracovníci. Pripravte sa, že môžu výrazne meškať

Na otázku Pravdy, ako Dell celý spor hodnotí, odpovedala centrála spoločnosti v Spojených štátoch, že sa vždy riadi miestnymi zákonmi. „Spoločnosť Dell dodržiava platné miestne zákony vrátane Zákonníka práce na Slovensku," zdôraznil mediálny tím amerického technologického giganta.

Dell vysiela signál

Andráško spolu so svojimi kolegami odborovú organizáciu, ktorá aktuálne združuje viac ako 500 zamestnancov, založil v novembri 2020. „Cieľom bolo poukázať na konkrétne podmienky v IT oblasti, ktoré roky nikto neriešil. Podnety na zlepšenie pritom zozbierali od viac ako 200 kolegov, aby predložili vyše 30 konkrétnych návrhov na zlepšenie pracovných podmienok,“ píše sa v tlačovej správe odborovej organizácie.

V rámci boja o lepšie pracovné podmienky pre zamestnancov v septembri 2021 predložili odborári firme návrh kolektívnej zmluvy s 30 opatreniami. Medzi požiadavkami bolo napríklad vyššie odstupné pre zamestnancov, pružnejší pracovný čas pre rodičov s deťmi alebo platené voľno po desiatich odpracovaných rokoch až na šesť mesiacov vo výške 35 percent mesačného platu. „Vedenie Dellu zmietlo všetky ich požiadavky zo stola. Miesto konštruktívneho rokovania však za uplynulé obdobie čelili skôr neochote a vyhrážkam zo strany zamestnávateľa,“ komentuje odborová organizácia.

protest, štrajk zamestnancov UniCredit Bank Bratislava Čítajte viac Po prvýkrát sa vzopreli zahraničnému kapitálu: zamestnanci banky zarábajú menej ako predavačky, pustili sa do štrajku

Všetko malo vyvrcholiť začiatkom minulého roka, keď mala podľa tvrdenia odborárov slovenská pobočka americkej firmy začať prepúšťať popredných členov predsedníctva technologických odborov. O tom, že má byť z organizačných dôvodov prepustený, mal byť neskôr informovaný aj samotný predseda Technologies Unions Slovakia Andráško.

Odborári si tento postup zo strany technologického giganta, ktorý na Slovensku zamestnáva približne 2 800 ľudí, vo svojej výzve interpretujú ako „signál všetkým v odboroch zorganizovaným zamestnancom, aby boli ticho“. Zároveň dodávajú, že prístup manažmentu slovenskej pobočky Dellu je v rozpore s demokratickými hodnotami v právnom štáte Európskej únie.

Stáva sa to, hovoria odborári

To, čo sa deje v pobočke amerického technologického giganta, nie je v našich geografických končinách ničím výnimočným. Napriek tomu, že odborová organizácia Technologies Unions Slovakia nie je členom Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ SR), odborári prípad sledujú a tvrdia, že sa s podobnými prípadmi v praxi stretávajú.

„Aj v základných organizáciách našich členských zväzov sa stretávame s prípadmi ukončenia pracovného pomeru s funkcionármi základných odborových organizácií v snahe ukončiť či obmedziť pôsobenie odborov u zamestnávateľa,“ hovorí pre Pravdu hovorkyňa konfederácie Martina Nemethová.

protest, štrajk zamestnancov UniCredit Bank Bratislava Čítajte viac Zamestnanci UniCredit Bank vyšli do ulíc: Prečo nám nezvyšujú platy ako v Rakúsku a Taliansku?

Konfederácia odborových zväzov v tejto súvislosti upozorňuje na konkrétne ustanovenia Zákonníka práce, z ktorých vyplýva, že zamestnávateľ môže pracovný pomer so zamestnancom ukončiť iba po predchádzajúcom súhlase s odborovou organizáciou. „Akýkoľvek iný postup je neplatný. Daná situácia sa vzťahuje na všetkých členov závodného výboru,“ zdôraznila Nemethová.

Podľa KOZ predstavuje takáto legislatívna ochrana odborového funkcionára základný prostriedok ochrany zamestnanca voči svojvôli jeho zamestnávateľa. V tomto kontexte hovoria o prípadoch, v ktorých je odborový funkcionár vnímaný zo strany zamestnávateľa či jeho zástupcu problematicky.

Odborová organizácia Technologies Unions Slovakia naznačuje, že v ich prípade ide presne o podobný príklad svojvôle, keď Dellu s odborármi „došla trpezlivosť“, pričom americkej spoločnosti muselo byť už vopred „jasné, že tento postup je v absolútnom rozpore so slovenským Zákonníkom práce a predsedu odborov je možné prepustiť až potom, čo takéto prepustenie schvália odbory samotné,“ píšu predstavitelia organizácie v tlačovej správe.

UniCredit Bank Čítajte viac Zatvorené pobočky a výpadky služieb. Banka upozorňuje na následky štrajku

KOZ rovnako potvrdzuje, že sa vyššia forma ochrany vzťahuje aj na zamestnancov so zdravotným postihnutím. Takémuto pracovníkovi môže dať firma podľa nášho Zákonníka práce výpoveď iba s predchádzajúcim súhlasom príslušného úradu práce. Aj v tomto bode však podľa odborárov zastupujúcich zamestnancov v IT sektore Dell zlyhal. Tvrdia totiž, že hoci firma takúto žiadosť na úrad práce podala, vrátilo sa jej zamietavé stanovisko z prvého aj z druhého stupňa úradu.

© Autorské práva vyhradené

219 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Dell #odborári #výpoveď z práce