Poistní detektívi majú čoraz viac práce. Počet podvodov pribúda, ľudia majú viac odvahy, hlásia poisťovne

V prvých októbrových dňoch minulého roka zasiahlo východné Slovensko zemetrasenie, aké si u nás pamätá len málokto. Prírodné nešťastie zdemolovalo obydlia a majetky stoviek ľudí. Našlo sa však aj nemálo „podnikavcov", ktorí chceli situáciu využiť a priživiť sa na utrpení iných. Ich domy sa pritom neraz nachádzali ďaleko od epicentra otrasov. Aj tieto prípady prispeli k tomu, že počet minuloročných pokusov o poistný podvod, ktoré eviduje jedna z najväčších poisťovní na Slovensku Allianz, v porovnaní s rokom 2022 výrazne narástol.

06.02.2024 17:23
debata
Finančný analytik približuje poisťovanie nehnuteľností
Video
Zdroj: TV Pravda

Z dát poisťovne, ktorá mala za prvú polovicu minulého roka 24,7-percentný podiel na trhu vo výške predpísaného poistného, vyplýva, že počet pokusov o podvod v roku 2023 zaznamenal 25-percentný medziročný nárast. V reči konkrétnych čísel to znamená, že počet falošných poistných udalostí medzi ľuďmi poistenými v Allianz stúpol v porovnávanom období o 760.

bolesť hlavy, bolesť očí, okuliare, únave, smútok Čítajte viac Ak zamestnanec spôsobí škodu v práci, môžu mu siahnuť na niekoľkomesačný plat. Pozrite si, do akej výšky z vášho zárobku môže zamestnávateľ žiadať

Poisťovňa uvádza, že sa jej vďaka odhaleniu týchto pokusov podarilo v minulom roku uchrániť viac ako 14 miliónov eur, ktoré by inak poistencom vyplatila. „Najviac pokusov o podvod bolo v poistení osôb, teda v životnom a úrazovom poistení, až 1 332, čo je o 32 percent viac ako v roku 2022. Vysoký, až 36-percentný nárast pokusov o podvod sme odhalili aj v poistení privátneho majetku. Išlo o 795 prípadov, pričom niektorí jednotlivci sa dokonca chceli neoprávnene obohatiť aj na nešťastnom minuloročnom zemetrasení,“ sumarizuje vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností Allianz Jaroslava Kováčiková.

O zvýšení počtu neštandardných hlásení poistných udalostí v minulom roku hovorí aj poisťovňa Uniqa. Inštitúcia ich v roku 2023 celkovo zaznamenala 663, čo predstavuje nárast o 17 percent. „Minuloročný vývoj možno opäť pripísať kombinácii negatívnych ekonomických vplyvov. Stále pretrváva jasná tendencia zlepšovať svoju finančnú situáciu na úkor poisťovní. Podobne ako v roku 2022 sa zvýšil počet vyšetrovaných prípadov, ale zároveň sa výrazne zvýšila priemerná suma na jeden pokus o podvod. Ukazuje sa, že klienti mali vlani ešte viac odvahy požadovať vyššie falošné škody,“ hovorí manažérka pre podvody v poisťovni Uniqa Ivana Glombová.

Zneužiť chceli aj zemetrasenie

V roku 2023 medziročne výrazne stúpol účet za škody na súkromnom majetku, ktoré musela poisťovňa Allianz svojim klientom vyplatiť. Ten sa zvýšil o 41 percent a celkovo dosiahol 20,7 milióna eur. Pod túto sumu sa podpísalo najmä vyčíňanie prírodných živlov. „Karty v prípade privátneho majetku jednoznačne zamiešalo zemetrasenie na východe Slovenska, ktoré prekvapilo hádam každého. Silné otrasy spôsobili takmer 2-tisíc škôd na nehnuteľnostiach a majetku za viac ako 3,4 milióna eur," informovala už skôr poisťovňa.

Poisťovateľ v tejto súvislosti informuje o niekoľkých prípadoch svojich klientov, ktorí sa pokúsili nešťastnú situáciu využiť a zvýšiť tak sumu na svojom bankovom konte. Allianz približuje, že sa medzi nimi objavilo viacero ľudí, ktorí sa pokúsili uplatniť si staršie škody na svojej nehnuteľnosti.

SR Bratislava doprava Most SNP 50 výročie BAX Čítajte viac Známa poisťovňa skončila. Národná banka jej odobrala licenciu

V týchto prípadoch išlo najmä o poškodené základy domov, popraskané múry či poškodenie fasád a omietok v celkovej sume približne 60-tisíc eur. „Mali sme aj hlásenia poškodení stavieb v lokalitách, kde neboli namerané žiadne alebo len veľmi mierne otrasy. Títo poistení chceli zneužiť ústretovosť poisťovne k svojim klientom v čase vzniku prírodnej katastrofy v nádeji, že v množstve nárokov sa tie ich neoprávnené stratia," priblížil vedúci skupiny špeciálnych činností poisťovne Allianz Vojtech Kosík.

Poisťovňa v súvislosti s prírodným nešťastím zaznamenala aj viacero kurióznych prípadov. Jeden z nich sa týkal odpadového potrubia, ktoré malo byť upchaté vodným kameňom uvoľneným v dôsledku zemetrasenia. Dom poistenca sa však nachádzal mimo epicentra zemetrasenia a vyšetrovatelia napokon zistili, že problém spôsobilo nedostatočné vyspádovanie potrubia, nie vyčíňanie prírody.

Vedie Žilinský kraj

Čo sa týka oblastí poistenia, v ktorých si chceli firmy či jednotlivci neprávom vymáhať peniaze z poistenia od Allianz, jednoznačne vedie poistenie priemyslu. Podniky, ktoré sú v takýchto prípadoch poistené napríklad proti vandalizmu, krádežiam alebo v prípade prerušenia či obmedzenia prevádzky, si od poisťovne pýtali dokopy 4,2 milióna eur. Najviac pokusov o podvod, celkovo až 1 332, sa v priebehu minulého roka týkalo poistenia osôb. V rámci tohto druhu poistenia sa spoločnosti podarilo uchrániť vyše dvoch miliónov eur.

Zaujímavé sú aj dáta o tom, v ktorých regiónoch sa najčastejšie páchajú pokusy o poistné podvody. Allianz v tejto súvislosti hlási, že najviac pokusov o poisťovací podvod bolo v Žilinskom kraji. „V Žilinskom kraji sa nám podarilo odhaliť 487 pokusov o podvod takmer za 1,4 milióna eur,“ povedala Kováčiková. Na druhom mieste s počtom 482 falošných poistných podaní skončil Bratislavský kraj, za ktorým nasleduje Nitriansky kraj s 463 pokusmi o poistný podvod. Posledný menovaný kraj však napriek mierne nižšiemu počtu ohlásených falošných škôd v porovnaní s predchádzajúci dvoma viedol v celkovej sume, ktorú poistenci od Allianzu žiadali. Dokopy išlo o 3,3 milióna eur.

Ďalapovce, rodinný dom, zemetrasenie Čítajte viac Chceli sa priživiť aj na zemetrasení na východe Slovenska. Počet poistných podvodov výrazne narástol, hlási veľká poisťovňa

Najmenej pokusov o podvod bolo, naopak, v Košickom kraji (323) a Trnavskom kraji (343). Najnižšiu celkovú sumu, ktorú poistenci neprávom od inštitúcie žiadali, sa detektívom poisťovne podarilo uchrániť v Prešovskom kraji. Dokopy išlo o vyše 900-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Allianz #poisťovňa #poistné podvody