Reťazce sa bijú o ľudí vyššími platmi. Ktorý ponúka najviac?

Nemecký diskontný reťazec Lidl len nedávno vyhlásil, že každému zamestnancovi zaplatí minimálne o niekoľko stoviek eur viac, ako garantuje štát prostredníctvom najnižšej mzdy v hospodárstve. Lidl sľubuje, že nezarobíte menej ako 1 050 eur.

21.01.2024 05:00
debata (37)
Otvorenie veľkej predajne Coop Jednota v Bratislave.
Video
Zdroj: TV Pravda

Veľmi podobne to vyzerá aj v iných veľkých reťazcoch, ktoré na našom trhu pôsobia už desaťročia, pričom niektoré z nich zároveň patria k najväčším zamestnávateľom na Slovensku.

Aby sa obchodom podarilo prilákať nových ľudí, musia sa prispôsobovať nielen platovým trendom v celom hospodárstve, ale aj mzdovej garancii zo strany štátu v podobe minimálnej mzdy. „Najnižší základný plat pri plnom úväzku v Lidli je minimálne 1 050 eur. Platy každoročne prehodnocujeme aj na základe situácie na pracovnom trhu analyzujeme infláciu a jej dosah na mzdy zamestnancov a takisto sledujeme aj vývoj minimálnej mzdy, na tomto základe potom prehodnocujeme vývoj platov aj v našom internom prostredí," priblížil pre Pravdu hovorca Lidla Tomáš Bezák.

Mzdy o niekoľko stoviek eur vyššie ako najnižšia mzda však ľudia nedostávajú len v Lidli. „Priemerný mesačný plat predavačov a predavačiek v potravinách je, na základe dát z portálu Platy.sk, 1 035 eur v hrubom," informuje hovorkyňa webu Profesia.sk Ľubica Melcerová.

Koľko zarobia predavači a predavačky v iných reťazcoch? O výške ponúkaných platov v obchodoch prezradia najviac konkrétne inzeráty, ktoré jednotlivé reťazce zverejňujú na spomínanom webe najväčšieho pracovného portálu na Slovensku. Výška miezd sa líši nielen v závislosti od pozície, o ktorú má uchádzač záujem, ale rovnako aj v závislosti od regiónu, v ktorom je pozícia obsadzovaná.

Vlada Takac Čítajte viac Vyššie dane pre reťazce? Minister Takáč hovorí, že musia byť solidárne

Napríklad plat predavačky či predavača v Tescu v Košiciach sa začína na 1¤000 eurách v hrubom za mesiac bez príplatkov za prácu cez víkendy. V Senci už na obdobnej pozícii v rovnakom reťazci môže človek v hrubom zarobiť 1 100 eur, no napríklad v Starej Ľubovni sa jeho plat podľa Profesie začína na 935 eurách. Všeobecne platí, že čím bližšie na západ krajiny, tým je plat vyšší a naopak.

Presuňme sa teraz k ďalšiemu veľkému reťazcu, ktorý patrí k top 15 zamestnávateľom na Slovensku, Bille. V Martine ponúka obchod potenciálnym záujemcom o pozíciu obchodného pracovníka nástupný plat 960 eur mesačne v hrubom. V Rožňave dostane človek na rovnakej pozícii 910 eur a v Trnave 1 000 eur. V prípade spomínaných inzerátov sa však bavíme o plate, v ktorom nie je započítaná práca počas sobôt a nedieľ. Keďže je však práca počas víkendov v sektore obchodu bežná, človek v závislosti od jednotlivých príplatkov, ktoré určuje Zákonník práce, môže zarobiť podstatne viac, ako naznačujú spomínané sumy.

Pomáhajú s platmi zisky reťazcov?

V jednotlivých reťazcoch je však mzdová politika rôzna. Napríklad Billa plánuje už od februára tohto roka pristúpiť k zvyšovaniu platov u pracovníkov v predajniach. „Najnižšia základná mesačná mzda obchodného pracovníka bude na úrovni 960 eur. Je ale dôležité upozorniť, že ide o základnú mzdu, teda bez akýchkoľvek príplatkov za soboty, nedele alebo sviatky. V skutočnosti je mesačná mzda u našich pracovníkov a pracovníčok vyššia, pretože pracujú rôzne dni v týždni," povedal pre Pravdu hovorca spoločnosti Marek Kravjar.

Hovorca reťazca, ktorý spadá pod rakúsku podnikateľskú skupinu a na Slovensku pôsobí už vyše 30 rokov, zároveň upozornil na to, že každý z reťazcov má inú personálnu politiku, pričom jednotlivé pozície v prevádzkach môžu mať inú náplň, ale aj náročnosť práce. Zdôraznil však, že Billa Slovensko každoročne zvyšuje mzdy nielen zamestnancom v samotných predajniach, ale aj v centrále či v logistike. Okrem toho môžu zamestnanci čerpať aj viacero benefitov. Patrí medzi ne 15-percentná zľava na nákup v prevádzkach Billa či program Benefit Plus, prostredníctvom ktorého spoločnosť nabíja zamestnancom virtuálne peňaženky.

To potvrdzuje aj Bezák z Lidla, ktorý na Slovensku zamestnáva vyše 6 500 ľudí. Hovorca spoločnosti spresnil, že priemerné platy na všetkých pozíciách v rámci spoločnosti sa líšia na základe viacerých faktorov. Čo sa týka samotných pozícií, tie by sa dali rozdeliť do troch kategórií – predaj/retail, logistika/sklady a administratíva/cen­trála. „V predajniach si pri plnom úväzku vie zarobiť zamestnanec 1 075 eur a viac, v skladoch 1 130 eur a viac a na administratíva pozíciách 1 050 eur a viac v závislosti od pozície, ktorú vykonáva," hovorí Bezák.

Robert Fico, Gašpar, Kaliňák, para, kaliňák, lindtner, boris susko Čítajte viac Zarábame menej ako naši susedia, no za potraviny platíme viac. Fico vo videu sľubuje, že jeho vláda zatočí s cenami v obchodoch

Progresívnu platovú politiku má aj britský obchodný reťazec Tesco, ktorý na našom trhu funguje už 27 rokov. Podľa hovorkyne spoločnosti Márie Zerzanovej obchod na Slovensku v priebehu minulého roka investoval do navýšenia platov svojich zamestnancov 12 miliónov eur. „V záväzku odmeňovať našich zamestnancov a naše zamestnankyne čo najlepšie pokračujeme naďalej, napríklad aj širokou škálou benefitov, ktoré sú v mnohom unikátne na slovenskom maloobchodnom trhu. Naše kolegyne a kolegovia najviac oceňujú napríklad 15-percentnú zľavu na nákup v obchodoch Tesco, vianočný bonus do výšky 120 eur, odmenu za odpracované roky až do výšky 530 eur," povedala Zerzanová.

Pohľad na platy a benefity zamestnancov v reťazcoch je zaujímavý aj z hľadiska ziskov obchodov, na ktoré dlhodobo upozorňujú viacerí politici. Do kritiky reťazcov sa už skôr pustil napríklad súčasný šéf parlamentu a predseda strany Hlas Peter Pellegrini, ktorý dokonca povedal, že reťazcom treba „tresnúť po prstoch". „Vo vzťahu k tržbám majú veľké nadnárodné reťazce u nás väčšie zisky, ako majú v Nemecku, vo Francúzsku alebo v Rakúsku. Jednoducho nemôžem tolerovať, že si tu robia na Slovensku niečo, čo by si nedovolili u seba,“ vyslovil sa už pred niekoľkými mesiacmi šéf jednej z koaličných strán.

Analýzy podobným, neraz silným, tvrdeniam politikov odporujú. Čísla z roku 2022 totiž ukázali, že čistý zisk reťazcov sa v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi výrazne nezmenil. Naopak, v niektorých prípadoch dokonca obchodná či zisková marža klesla. „Reťazce s individuálnym maloobchodným obratom nad 25 miliónov eur dosiahli v uplynulom účtovnom roku čistý zisk zhruba 290 miliónov eur. Medziročne sa prakticky nezmenil,“ vyjadril sa v tomto kontexte analytik Finstatu Pavol Suďa.

Napriek tomu však nie je možné hovoriť o výraznom finančnom prepade obchodných reťazcov. Najväčšie z nich si zo svojich ziskov môžu dovoliť prihliadať na situáciu na trhu práce a zvyšovať mzdy svojim zamestnancom.

Ľudia chýbajú aj v obchode

Každoročné zvyšovanie platov, ktoré sú už teraz vysoko nad úrovňou 750-eurovej minimálnej mzdy, však na prilákanie nových ľudí do sféry obchodu nestačí. Viaceré reťazce sa zhodujú na tom, že podobne ako v ostatných oblastiach hospodárstva aj v obchode sú dlhodobé problémy s lákaním nových ľudí. Situácia v obchodoch tak do značnej miery môže kopírovať dlhodobý nedostatok ľudí v ostatných sektoroch, ktorý nedávno počas svojho vystúpenia na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose potvrdil premiér Robert Fico (Smer). Predseda vlády na tomto podujatí zdôraznil, že na slovenskom trhu práce chýba približne 100-tisíc ľudí, ktorých chce podľa vlastných slov „prilákať na náš pracovný trh zo zahraničia."

nákup, ceny potravín, obchod, pulty Čítajte viac Štát začal riešiť ceny potravín, do reťazcov pošle kontroly. Obchodníci hovoria, že sa neboja a už ich kontrolovali

To, že zamestnanci na niektorých pozíciách v reťazcoch skutočne chýbajú, potvrdzuje aj Billa. „Situácia na pracovnom trhu je pre firmy, nielen v našom segmente, skutočne náročná. Rovnako ako ostatným retailerom aj nám chýbajú pracovníčky a pracovníci na rôznych pozíciách najmä v prevádzkach a logistike," tvrdí Kravjar, ktorý však napriek tomu hovorí o stabilizovanej fluktuácii zamestnancov.

O tom, že sa situácia z roka na rok na našom trhu práce mení, hovorí aj spoločnosť Tesco. Reťazec podľa slov hovorkyne Zerzanovej vytvára priestor aj pre mladých pracujúcich, pričom plánuje vytvárať aj ďalšie pracovné miesta v najbližších rokoch. „Minulý rok sme otvorili šesť nových prevádzok a plánujeme pokračovať v rozširovaní našej siete o ďalšie nové obchody, čo predstavuje príležitosť pre desiatky nových kolegov a kolegýň," dodala hovorkyňa reťazca.

Reťazec Lidl sumarizuje, že trh práce ovplyvňuje viacero ekonomických či neekonomických faktorov. „Neustále prichádzajú noví a noví investori a krajine sa darí znižovať mieru nezamestnanosti. Prirodzene, tieto okolnosti ovplyvňujú aj počty záujemcov o prácu v spoločnosti Lidl," uzatvára Bezák.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #platy #reťazce