Je lyžovačka na Slovensku len pre bohatých? Pozrite sa, koľko peňazí si na ňu musíte pripraviť

Zimná sezóna na Slovensku je v plnom prúde, podmienky aj počasie lyžiarom prajú a podľa prevádzkarov horských stredísk ich návštevnosť v porovnaní s minulým rokom rastie. Aj podľa združení cestovného ruchu by mohla byť súčasná zimná sezóna silnejšia ako tá minulá.

18.01.2024 05:00
Donovaly, lyže,  lyžovanie, sneh, zima,... Foto: ,
debata (32)

Každý, kto by si chcel zalyžovať v známych slovenských strediskách, si musí pripraviť stovky eur. Pozrime sa na modelový príklad, koľko asi približne zaplatia dvaja ľudia za víkendový pobyt s celodenným skipasom v lyžiarskom stredisku Jasná.

Za hotelovú izbu v blízkosti lyžiarskeho strediska zaplatia dvaja ľudia za dva víkendové dni v rozpätí od 600 do 720 eur aj s raňajkami. K tejto sume si treba prirátať aj stravovanie v reštauráciách v priebehu dňa. Čo sa týka samotných cien za lyžovanie, celodenný lístok v stredisku si kúpite približne za 59 eur. Za dve osoby a dva dni to predstavuje dokopy 236 eur.

lyžiarske stredisko, lyžovanie, lyžovačka, svah, vlek, lyžiari, Ukrajina, Bukovel Čítajte viac Zimná sezóna stále neskončila. Vlekári doháňajú zameškané

Za predpokladu, že ubytovanie na dve noci vás bude stáť približne 700 eur, celkovo vás víkendová lyžovačka bude stáť okolo 950 eur pre dve osoby. Ak k tomu prirátame aj stravu a cestu, na dva dni si budete musieť pripraviť vyše tisíc eur.

Ide však o jednu z najlepších lokalít, za ktorú si priplatíte. Ušetriť sa dá napríklad tak, že si celodenné skipasy zakúpite dopredu a ubytovanie si nájdete cez nejaký zľavový portál. Ušetriť sa dá aj tak, že si vyberiete lacnejšie stredisko.

S aktuálnou zimnou sezónou sú podľa vlastných slov zatiaľ spokojní tak na Liptove, ako aj vo Vysokých Tatrách. Hovorkyňa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Katarína Šarafínová hovorí, že región čaká prestížne svetové podujatie Svetový pohár v Jasnej. Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní, ktorý sa uskutoční 20. a 21. januára, privíta najlepšie lyžiarky sveta. Návštevníkov zo Slovenska však bude lákať najmä účasť našej úspešnej lyžiarky Petry Vlhovej.

Na Liptove sú s doterajším priebehom sezóny spokojní aj napriek otepleniu, ktoré prišlo okolo Vianoc. „Trend objednávania dovoleniek aj na poslednú chvíľu sa prejavuje i túto zimu, ale určite odporúčame dovolenkárom radšej dovolenku plánovať a objednať si ju dopredu, aby si vybrali presne to, o čo majú záujem, a užili si dovolenku na Liptove podľa svojich predstáv. Výhodou dovolenky na Liptove je spojenie lyžovačky s pobytom v termálnych vodách a množstvom iných atrakcií aj výborným gastrom," hovorí Šarafínová a dopĺňa, že najlepšie sa predávajú miesta v blízkosti lyžiarskych svahov.

Rovnaká spokojnosť panuje aj vo Vysokých Tatrách. „Prebiehajúca zimná sezóna vyzerá z pohľadu návštevnosti veľmi dobre. Prispeli k tomu aj výborné lyžiarske podmienky, hoci v období medzi sviatkami sa s nami počasie zahrávalo," priblížila výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Potočná.

SR Lyžovanie Prázdniny Zima Dolina Valčianska ZAX Čítajte viac Desiatky zimných stredísk sa nemusia dožiť ďalšej dekády

Napriek tomu platí, že Tatry boli plné slovenských, českých a poľských turistov najmä počas vianočných sviatkov, no hlavný nápor opadol po Novom roku. Ubytovacie zariadenia sú však aj v aktuálnej časti sezóny plné aspoň na 70 percent. „Pokiaľ by sme mali zhodnotiť zimnú sezónu 2022/2023 oproti 2023/2024, zatiaľ to vyzerá, že bude silnejšia ako predchádzajúca. Predpovede počasia nateraz vyzerajú optimisticky, tak hádam bude snehu dosť dostatočne dlho," zhodnotila Potočná.

Aktuálnu zimnú sezónu si pochvaľuje aj najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku v Jasnej a rovnako aj stredisko vo Vysokých Tatrách, ktoré prevádzkuje spoločnosť Tatry mountains resorts. „Návštevnosť horských stredísk v Jasnej aj vo Vysokých Tatrách oproti minulému roku stúpla a vďaka tomu sme sa dostali na návštevnosť, ktorá bola štandardom v predcovidovom období," vysvetlil pre Pravdu manažér komunikácie spoločnosti, ktorá obe strediská prevádzkuje, Marián Galajda.

O sľubnom začiatku zimnej sezóny hovoria aj hotelieri. Tí si pochvaľujú najmä dobré počasie bez dlhotrvajúcich víchric a rovnako aj dostatok prírodného snehu na zjazdovkách. „Enormný záujem jednodňových návštevníkov počas zimných prázdnin po Vianociach klasicky skomplikoval dopravu, ale situácia je aktuálne stabilizovaná. Zmeny v skladbe návštevnosti oproti roku 2019 sú ešte stále citeľné. Chýbajú pôvodné čísla zahraničnej klientely, a to vrátane návštevníkov z Česka," hovorí pre Pravdu člen predsedníctva Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný.

Švajčiarsko, koronavírus, lyžovačka Čítajte viac O jarnú lyžovačku v Jasnej je záujem

Pozrite sa, ako to vyzerá v piatich najväčších lyžiarskych strediskách na Slovensku, pri ktorých sme sa pozreli na dĺžku zjazdoviek a vlekov, ale aj na ceny za celodenné lístky.

Jasná – Nízke Tatry

Dĺžka zjazdoviek: 50 kilometrov

Počet lanoviek a vlekov: 20

Počet zjazdoviek: 35

Cena jednodňového skipasu: 57 – 59 eur

Cena z minuloročnú sezónu: 59 eur

Vysoké Tatry – Tatranská Lomnica

Dĺžka zjazdoviek: 12 kilometrov

Počet lanoviek a vlekov: 9

Počet zjazdoviek: 12

Cena jednodňového skipasu: 49 eur

Cena za minuloročnú sezónu: 49 eur

Park snow Donovaly

Dĺžka zjazdoviek: 11 kilometrov

Počet lanoviek a vlekov: 16

Počet zjazdoviek: 19

Cena jednodňového skipasu: 39 eur

Cena za minuloročnú sezónu: 39 eur

Snow paradise Veľká Rača Oščadnica

Dĺžka zjazdoviek: 12,8 kilometrov

Počet lanoviek a vlekov: 8

Počet zjazdoviek: 15

Cena jednodňového skipasu: 37 eur

Cena za minuloročnú sezónu: 37 eur

Vrátna Malá Fatra

Dĺžka zjazdoviek: 12,5 kilometra

Počet lanoviek a vlekov: 14

Počet zjazdoviek: 16

Cena jednodňového skipasu: 37 eur

Cena za minuloročnú sezónu: 35 eur

Na porovnanie si pozrite aj to, ako to vyzerá v troch najväčších lyžiarskych strediskách v Rakúsku.

Saalbach Hinterglemm

Dĺžka zjazdoviek: 270 kilometrov

Počet lanoviek a vlekov: 70

Priemerná cena za noc: 247 eur

Cena jednodňového skipasu: 72 eur

Ski Alrberg

Dĺžka zjazdoviek: 301 kilometrov

Počet lanoviek a vlekov: 58

Priemerná cena za noc: 296 eur

Cena jednodňového skipasu: 75 eur

SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental

Dĺžka zjazdoviek: 370 kilometrov

Počet lanoviek a vlekov: 82

Priemerná cena za noc: 198 eur

Cena jednodňového skipasu: 69 eur

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #lyžiarske strediská #zimná dovolenka