Zimná sezóna stále neskončila. Vlekári doháňajú zameškané

Zima tento rok nepriala vlekárom. Až začiatkom tohto roka sa naplno rozbehla sezóna v horských rezortoch, čo však znamená už nielen lyžovanie, ale aj relax v akvaparkoch a wellness zariadeniach.

18.03.2023 09:17
lyžiarske stredisko, lyžovanie, lyžovačka,... Foto:
Vlek a zjazdovka s lyžiarmi, lyžiarske stredisko Bukovel.
debata (1)

Vo väčšine stredísk podľa Mareka Harbuľáka, prezident Zväzu cestovného ruchu SR (ZCR SR), stúpala návštevnosť len domácej klientely, zahraniční turisti moc neprejavovali záujem o slovenský turizmus. Vývoj zahraničnej návštevnosti Slovenska stále výrazne zaostáva v porovnaní s číslami pred pandémiou, objavili sa však hostia z pobaltských krajín a Rumunska, informuje ZCR SR.

Domáci hostia uprednostňujú kratšie alebo jednodňové pobyty, viac šetria, ale dovolenku si doprajú.

VIDEO: Takto sa lyžovalo pred týždňom v stredisku Jahodná.

Video

Extrémy počasia

Zimné strediská to tento rok vôbec nemali ľahké. Ako na leto vyschli jazerá a priehrady, tak na zimu boli vyschnuté kopce, bez snehu, alebo s vysokými nárazovými vetrami. Do Vianoc bolo chladno, čo pomohlo zasnežiť strediská a pripraviť ich na Vianoce a Silvester. Od polovice januára extrémne teplé počasie výrazne zhoršilo podmienky na lyžovačku a malo vplyv aj na návštevnosť.

vlek Čítajte viac Lyžiari na blate. Vlekári odstavujú zjazdovky a bojujú s počasím, strediská hovoria, čo prežívajú

To spôsobilo pokles lyžiarov v hoteloch, lepšie na tom boli strediská, ktoré ponúkajú zaujímavé produkty aj pre nelyžiarov. To jasne ukazuje, že horské strediska sú navštevované nielen kvôli lyžovačke, ale pre pobyt na horách a v prírode. Hlavnú sezónu zachránili, najmä vo väčších strediskách, návštevníci z Poľska, ktorí prišli v rovnakom počte ako pred pandémiou, informuje Haruľák.

Zimná sezóna trvá

Nie všetkému už odzvonilo a zimná sezóna stále naberá na obrátkach a doháňa zameškané. Domácich návštevníkov ovplyvnili najmä horšie podmienky počas vianočných sviatkov a v januári, jarné prázdniny dopadli podľa očakávaní, sezóna stále trvá, ale už iba v strediskách s vyššou nadmorskou výškou.

Aj táto zima podľa Harbuľáka potvrdila, že strediská musia investovať do efektívneho a dostatočne silného systému zasnežovania a využiť každú periódu chladného počasia na zasneženie. Pri vysokých cenách energií to zásadne ovplyvňuje náklady na prevádzku strediska, ako aj výsledné ceny. Tie rezorty, ktoré pracujú viac s cenami ( väčšie rozdiely medzi silnými a slabými dňami ), majú celkovo lepšiu návštevnosť, uviedol predseda Zväzu cestovného ruchu. Záujem zahraničných lyžiarov bola podľa neho mierne nižšia, ale potvrdila obrovskú výhodu Slovenska voči všetkým susedným krajinám, pretože viaceré naše strediská sú vyššie položené a lepšie odolávajú výkyvom počasia, dodal.

SR lockdown sprísnenia opatrenia lyžiarske vleky zatvorenie PO Čítajte viac Sadzba DPH sa dočasne zníži nielen na vleky a kúpaliská, ale aj na sektor gastra

Vysoké Tatry obsadené

Vo Vysokých Tatrách je ako vždy situácia najlepšia, o tento región je tradične najväčší záujem: „Rok 2023 sa rozbehol raketovo, niektoré strediská či hotely už uvádzajú obsadenosť rovnajúcu sa roku 2019 a „lepším rokom“. Keďže zimné prázdniny sa v okolitých krajinách a na Slovensku prelínajú, obsadenosť stúpala už v januári. Ubytovatelia už v prvej polovici januára hlásili takmer 50%, v období jarných prázdnin bola obsadenosť na úrovni približne 70%. Najsilnejším obdobím sú vždy prázdniny bratislavského, nitrianskeho a trnavského kraja, pričom mnohé ubytovacie kapacity boli v daný týždeň rezervované na takmer 90%. K pozitívnemu trendu prispievali výborné snehové podmienky,“ zhodnotila vývoj Lucia Blašková, výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry.

Aj podľa Blaškovej sa v túto zimu ukazovalo, že turisti prichádzajú nielen za športom, ale aj odpočinkom. „Výrazne sa zvýšil počet turistov, ktorí prichádzajú do regiónu nielen kvôli lyžovačke ako primárnemu cieľu dovolenky, ale chcú si užiť celú škálu toho čo Tatry ponúkajú, vrátane dobrého jedla, wellness či príjemných prechádzok v zasneženom prostredí.“ Informácie za strediská TMR v Jasnej a Vysokých Tatrách doplnil Marian Galajda. Podľa neho zimná sezóna z pohľadu návštevnosti dosahuje výsledky posledných sezón pred pandémiou. Strediská otvorili podľa plánu. Prekvapením bola klientela z Maďarska a Rumunska, rovnako aj z pobaltských krajín.

Akvaparky sú stále atraktívne

Viaceré akvaparky potvrdili, že ich návštevnosť bola cez zimu nižšia ako pred pandémiou, mierne sa zvýšila domáca klientela a rovnako ako pri horských strediskách, aj tu najviac chýbali hostia z okolitých štátov, informuje Zväz cestového ruchu na Slovensku. Taktiež sa potvrdilo, že v horských rezortoch je takmer rovnaká návštevnosť lyžiarskych svahov, ako vodných atrakcií. Zimnú sezónu hodnotia viaceré vodné rezorty ako dobrú, a to aj s ohľadom na to, že v dôsledku vysokých cien energií a inflácie museli pristúpiť k zvýšeniu cien.

SR NRSR 71. schôdza rokovanie BAX Čítajte viac Skenovanie bločkov aj nižšia DPH na vleky a akvaparky neprešli. Poslanci ich presunuli

Ako uviedol prezident Slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a bazénov Gabriel Szomogyi zvýšený záujem o relax v týchto rezortoch sa očakáva pred veľkonočnými sviatkami, akvaparky s ubytovaním majú už hlásia rezervácie na takmer 90 percent svojich kapacít. Zvýšil sa však počet tzv. jednodňových návštevníkov.

„Uplynulá zimná sezóna sa už približovala stavu spred pandémie, stále však cítime pokles zahraničných turistov. Návštevnosť v niektorých regiónoch dosahovala čísla spred pandémie, no dĺžka pobytov či výdavky počas pobytov mierne klesali,“ zhrnul a upresnil vývoj cestovného ruchu počas zimnej sezóny Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu SR.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #zima #vleky #akvaparky