Na dôchodkoch sa dá ušetriť bez ich znižovania. Ako môže štát šetriť okrem škrtov a vyšších daní?

Popri konsolidačných opatreniach, škrtoch a zvyšovaniach daní potrebuje rozpočet aj niečo iné. Dlhodobé štrukturálne reformy. Toto heslo sa používa dlhodobo, no dá sa povedať, že štrukturálna reforma znamená trvalá zmena systému, ktorá dlhodobo bude meniť parametre verejných financií.

21.10.2023 05:00
debata (32)

Súčasťou opatrení, ktoré ministerstvo financií predstavilo, je aj súbor týchto krokov. Aj keď sa hovorilo najmä o zhruba 100 opatreniach za skoro 10 miliárd, rovnako dôležité sú aj reformy. Rozdiel v týchto opatreniach v porovnaní s inými je napríklad v tom, že ľudia ich nepocítia okamžite, ale napríklad v tom, že do dôchodku odídu neskôr.

Danko k nominantom
Video

Zmeny v dôchodkoch

Výrazné zmeny navrhuje ministerstvo práve v oblasti penzií. V tomto smere rezort pripravilo šesticu opatrení, ktoré majú mať pozitívny vplyv na rozpočet na úrovni jedného percenta HDP, to je viac ako miliarda eur.

SR vláda schôdza konsolidácia opatrenia MF predstavenie TK BA Čítajte viac Zrušenie 13. aj rodičovského dôchodku. Škrtnutie sviatku, vyššie dane a prepúšťanie. Pozrite si 100 úsporných opatrení

„Najvýraznejší vplyv na dlhodobú udržateľnosť má úprava nastavenia predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, ktorý bol schválený v rámci minuloročnej penzijnej reformy. Ďalšie opatrenia zahŕňajú zrušenie prvej valorizácie dôchodkov pri priznaní, zjednotenie dôchodkového veku mužov a žien, opravu naviazania dôchodkového veku na strednú dĺžku života, zníženie miery náhrady vo výsluhovom systéme a úprava výpočtu dôchodku zo Sociálnej poisťovne pre poberateľov výsluhových dôchodkov,“ upozorňuje ministerstvo.

Kľúčovým opatrením by bola zmena, akou sa vypočítava predčasný dôchodok. Rezort financií upozorňuje, že v minulom roku vznikla hranica odchodu do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, pričom bolo schválené krátenie dôchodku na úrovni 0,3 percenta za každých začatých 30 dní od vzniku nároku do dovŕšenia dôchodkového veku.

V prípade, ak žiadateľ o predčasný dôchodok neodpracoval 40 rokov, môže požiadať o predčasný dôchodok najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku a dôchodok sa mu v takom prípade znižuje o 0,5 percenta za každých začatých 30 dní.

Nárok na predčasný dôchodok môže vzniknúť dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. „Ak teda požiadate o predčasný starobný dôchodok presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku a nezískate aspoň 40 odpracovaných rokov, vaša dôchodková dávka sa zníži o 12,5 percenta; ak rok pred jeho dovŕšením, bude znížená o 6,5 percenta,“ upozorňuje Sociálna poisťovňa.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte viac O dôchodky a dávky sa zrejme postará Ficov bývalý dôverník a novinár. Tomáš sľubuje penzistom veľa

Znamená to, že ak budúci predčasný dôchodca odpracoval aspoň štyridsať rokov, dôchodok sa mu kráti pomalšie, ako je to v prípade ľudí, ktorí štyridsať rokov neodpracovali.

Návrh ministerstva financií hovorí, že pomalšie krátenie dôchodku by sa mohlo zrušiť. „Navrhované opatrenie predpokladá zjednotenie krátenia predčasných dôchodkov na úrovni 0,5 percenta za každých začatých 30 dní a zvyšovanie hranice odpracovaných rokov, v súčasnosti je to 40 rokov, podľa rastu dôchodkového veku,“ upozorňuje ministerstvo.

Týmto spôsobom by sa mohli ušetriť prostriedky necelej polovice percenta HDP.

Druhým najvýznamnejším dôchodkovým opatrením je zrušenie možnosti žien, prípadne aj mužov, na to, aby si skrátili produktívny vek za to, že vychovávali deti. Muži si túto možnosť môžu uplatniť v prípade, že nie je možné, aby sa výchova detí zohľadnila v dôchodkovom veku ženy.

Ministerstvo práve tu vidí priestor na ušetrenie. Navyše upozorňuje, že tento inštitút môže byť vlastne škodlivý. „Znížený dôchodkový vek nie je vhodným nástrojom na kompenzáciu žien za materstvo a je jedným z dôvodov nižších dôchodkov žien v porovnaní s mužmi. Pri skoršom odchode do dôchodku strácajú ženy nielen roky kariéry, ale aj možnosť ťažiť z rastu priemernej mzdy v hospodárstve, pričom obidva faktory vstupujú do výpočtu novopriznaného dôchodku,“ upozorňuje ministerstvo. Toto opatrenie môže ku konsolidácii prispieť zhruba pätinou percentuálneho bodu HDP.

Priestor aj v zdravotníctve

Okrem opatrení v dôchodkovom systéme sa objavujú aj takzvané evergreeny, teda často opakované riešenia. Aj táto vláda berie do úvahy, že veľké problémy má školstvo a zdravotníctvo. Aj ona preto hovorí, že kľúčová je takzvaná štandardizácia úkonov v zdravotníctve. „Nákladovú efektívnosť nemocníc môže pomôcť zlepšiť zavádzanie úhradových mechanizmov a následné porovnávanie jednotlivých nemocničných oddelení a výkonov. So zavádzaním DRG ako úhradového mechanizmu je totiž spojená štandardizácia zmlúv medzi zdravotnými poisťovňami a povinné zverejňovanie údajov o produkcii nemocníc, ktoré zabezpečí transparentnosť, verejnú kontrolu a umožní porovnávať nákladovú efektívnosť nemocníc,“ uvádza vláda vo svojom materiáli.

Tento systém by dokázal efektívne určiť, koľko majú nemocnice získať za jednotlivé zákroky. Úhrady v súčasnosti definujú jednotlivé zmluvy, ktoré nemocnice majú so zdravotnými poisťovňami. Ak by sa systém zjednotil, rezort financií v tom vidí priestor na úsporu.

Rezervy ministerstvo financií vidí aj v lepšej starostlivosti o duševné zdravie, čo nie je dobrá správa o stave spoločnosti. Úspora by sa dala dosiahnuť aj tým, že by lepšie fungoval systém prevencie v krajine.

Veľkou témou je preťažovanie zdravotnej starostlivosti tým, že na akútne lôžka v nemocniciach sa dostávajú chronicky chorí pacienti. Rezort teda chce, aby výraznými zmenami prešla dlhodobá starostlivosť. „Podľa dobrej praxe v zahraničí je potrebné popri lôžkových doliečovacích oddeleniach a zdravotno-sociálnych zariadeniach posilniť najmä komunitnú starostlivosť, asistované bývanie a domácu starostlivosť,“ uvádza rezort.

Aj zavedenie systému DRG a úprava dlhodobej starostlivosti by mohli znamenať úsporu od sto do dvesto miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #dôchodky