Vyše 30-tisíc prepustených úradníkov a miliardové škrty. Vláda predstavila vyrovnaný rozpočet

Jednou z hlavných úloh úradníckej vlády v ekonomickej oblasti bolo pripraviť rozpočet na nasledujúce obdobie. Tento rok však je výnimočný v tom, že návrhov rozpočtov bude viac, ako to bolo v minulých rokoch. Návrhy dvoch rozpočtov pomenujme jednoducho podľa ich prívlastkov, teda nerealistický a realistický rozpočet.

10.10.2023 05:00
SR vláda schôdza konsolidácia opatrenia MF... Foto:
Na snímke dočasne poverený minister financií SR Michal Horváth tvrdí, že ministerstvo financií ani on osobne nebude v tejto chvíli iniciovať a odporúčať schválenie tohto návrhu v pléne parlamentu.
debata (122)

Rezort financií zverejnil prvý návrh vyrovnaného rozpočtu na budúci rok. Je to nerealistický rozpočet, ktorý musela vláda predložiť, lebo jej to prikazoval zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Rozpočet s prívlastkom masívnych škrtov pekne ilustruje, čo by nastalo, ak by sa upratovanie verejných financií nerealizovalo postupne niekoľko rokov, ale sekať výdavky by sa museli z roka na rok.

V tomto scenári by štát musel z roka na rok zosekať svoje výdavky približne o sedem percent hrubého domáceho produktu (HDP), čo je zhruba osem miliárd eur. Na masívne škrty by ekonomika reagovala prepadom o 6,5 percenta HDP, nezamestnanosť by sa dostala nad desať percent a len vo verejnej správe by muselo byť prepustených vyše 30-tisíc pracovníkov. Celkovo by o prácu mohlo prísť až 130-tisíc osôb.

Minister financií Michal Horváth o vyrovnanom rozpočte
Video
Zdroj: TV Pravda

Zamestnanci by škrty pocítili najviac v prepade reálnych miezd, teda v ešte väčšom znižovaní životnej úrovne. Hlboká recesia by priamo ohrozila chod štátu a verejných štátnych inštitúcií. Menej ľudí vo verejnej správe by ochromilo súdy, úrady či ministerstvá.

Jozef Levoča Čítajte viac Ťažiar z Nafty: Pri Trnave sme našli ložiská plynu, máme tam 14 projektov, ale vŕtať nemôžeme

Pripomíname, že ide len o formálny vyrovnaný rozpočet, ktorý v takejto podobe musel byť predložený podľa platného zákona. Rezort financií ho preto ani neodporúča schváliť. Nová vláda po nástupe pripraví riadny, teda realistický rozpočet, ktorý zohľadní aktuálny stav ekonomiky a priority novej vlády v jednotlivých oblastiach.

S návrhom vyrovnaného rozpočtu nesúhlasia všetci traja sociálni partneri – teda vláda, zástupcovia zamestnávateľov a zástupcovia zamestnancov. Takto postavený rozpočet je podľa nich nerealizovateľný. Zhodujú sa v tom, že treba upratať verejné financie. Šéfka odborových zväzov Monika Uhlerová povedala, že sú zástancami postupnej konsolidácie, aby nemala dosah na nízkopríjmovú skupiny. „Očakávame od budúcej vlády, že s nami bude rokovať o návrhu nového rozpočtu. Dúfame, že sa nebude diať to, že sa rozpočet bude meniť cez poslanecké návrhy a bez diskusie so sociálnymi partnermi,“ vyhlásila po rokovaní tripartity.

Zástupca firiem Rastislav Machunka rovnako ako odborári podporuje snahy o konsolidáciu verejných financií. Za zamestnávateľov si vie predstaviť napríklad zrušenie až dvoch sviatkov, čo by prinieslo úsporu 300 miliónov eur. „Z dlhov sa viete dostať len dodatočnou prácou,“ vyhlásil.

Denník Pravda pripravil v súvislosti s vyrovnaným rozpočtom sériu otázok a odpovedí.

Koľko by musel štát ušetriť?

Európska komisia prišla na jar s pochmúrnou predpoveďou pre Slovensko. Odhaduje pre našu krajinu v tomto roku najvyšší deficit v porovnaní s ostatnými krajinami európskeho bloku. Za najvyšším schodkom v EÚ je napríklad štedrý rodinný balík z dielne Igora Matoviča, plošná energetická pomoc, zvyšovanie dôchodkov spolu so zavedením rodičovského dôchodku či plošné zvyšovanie miezd vo verejnom sektore. Dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu znamená, že vláda by musela z roka na rok zosekať svoje výdavky o 6,6 percenta HDP, čo je v prepočte 8,5 miliardy eur.

Aké budú dôsledky pre ekonomiku?

Vyrovnaný rozpočet by poslal ekonomiku v roku 2024 do hlbokej recesie. Výkon naše ekonomiky by klesol o 6,5 percenta HDP. Ako sa uvádza v dokumente rezortu financií, tak prudká ekonomická recesia by ochromila aj trh práce. Nezamestnanosť by vystrelila z 5,7 percenta v druhom štvrťroku 2023 na viac ako desať percent už v budúcom roku. Bez práce by sa tak ocitlo zrazu vyše 130-tisíc pracovníkov. Z toho takmer 35-tisíc ľudí by prišlo o prácu vo verejnej správe.

Marek Gombita Čítajte viac Finančný riaditeľ výrobcu Horaliek a Mily hovorí o tom, ako zdražovali a prečo predali biznis v Rusku

Menej ľudí pracujúcich pre štát by viedlo k výraznému obmedzeniu, miestami až k znemožneniu plnenia úloh štátu, varuje rezort financií. Ochromené by mohli byť okresné úrady, súdy či ministerstvá. Objavili by sa tiež žaloby a sankcie voči Slovenskej republike z dôvodu neplnenia si zákonných povinností. Bez peňazí by bola ohrozená aj naša kritická infraštruktúra, bezpečnosť štátu a celkovo by došlo k destabilizá­cii štátu.

Ako by sa škrty prejavili u bežných ľudí?

Prepad ekonomiky do recesie by sa prejavil aj v mzdách. Ľudia by pocítili prepad ekonomiky na výške svojich platov. Reálna mzda, ktorá je očistená o rast cien, by klesla v roku 2024 o štyri percentá a reálne disponibilné príjmy až o sedem percent. Pokračoval by tak prudký prepad životnej úrovne na Slovensku, ktorý naštartovalo obdobie vysokej inflácie. Z dôvodu poklesu zamestnanosti by došlo k prepadu výberu daní a odvodov a štátu by mohli chýbať financie na svoj chod. Znova treba pripomenúť, že ide len o simuláciu vývoja, keďže nová vláda si bude môcť zvoliť vlastný rozpočet. K naplneniu tejto katastrofickej simulácie s veľkou pravdepodobnosťou nedôjde.

Prečo je vyrovnaný rozpočet nerealistický?

Ako je uvedené vyššie, tak vyrovnaný rozpočet by v súčasných podmienkach predstavoval výrazné hospodárske škody pre Slovensko. Rezort financií deklaruje, že aktuálne predstavuje vyrovnaný rozpočet pre Slovensko neprijateľnú možnosť. Vláda vníma predloženie tohto návrhu výlučne ako splnenie zákonnej povinnosti. O návrhu rozpočtu zrejme ani nebudú poslanci rozhodovať. Je možné vziať ho späť z rokovania parlamentu. Následne sa očakáva, že vláda, ktorá vzíde z predčasných parlamentných volieb, bude pripravovať nový návrh rozpočtu.

Prečo je na stole vyrovnaný rozpočet?

Rezort financií oficiálne predložil návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. V pondelok k návrhu rokovala Hospodárska a sociálna rada, v ktorej sú zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov. V stredu by ho mali schvaľovať na vláde. Vláda musela vyrovnaný rozpočet predložiť, lebo jej to stanovuje zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Keďže vláda nezískala dôveru, uplatňujú sa najprísnejšie sankčné opatrenia dlhovej brzdy. „Ministerstvo financií ani ja osobne nebudeme v tejto chvíli iniciovať a odporúčať schválenie tohto návrhu v pléne parlamentu. Naopak, budeme aktívne upozorňovať na riziká takejto obrovskej konsolidácie v súčasnosti,” povedal minister financií Michal Horváth. Podľa neho sa k vyrovnanému rozpočtu musí štát prepracovať postupne, aby nepoškodil ekonomiku.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #škrty #opatrenia #vyrovnaný rozpočet