Kažimír: Našou úlohou je dostať čertíka naspäť do škatule. Platy predbehnú infláciu až v roku 2024

Konečne príde úľava pre domácnosti. No až v budúcom roku. To sú slová guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra, ktorý odprezentoval v stredu ekonomickú prognózu. Exminister financií za druhej vlády Smeru inými slovami hovorí, že vysoká inflácia tu s nami bude v tomto, ale aj v budúcom roku.

21.06.2023 14:58
Kažimír Foto: ,
debata (1)

To je relatívne zlá správa. Z 11 percent v tomto roku klesne na šesť percent v budúcom. Ešte nižšie klesne až o dva roky.

Lepšia správa je tá, že platy budú rásť stále pomerne rýchlo. V praxi to znamená, že keď odrátame od nich rast cien, tak už v tomto roku sa zastaví prepad kúpnej sily. V tomto roku ešte inflácia vymaže vyššie platy. No v budúcom ekonómovia predpovedajú už nárast o jeden a pol percenta.

Juraj Máčaj. Čítajte viac Najväčší farmár v strednej Európe je zo Slovenska: zásobujeme východ, Prahu aj Budapešť. Expandujeme aj do Rumunska

Ľudia si tak budú môcť dovoliť kupovať viac, keďže rast miezd porazí infláciu. „V tomto roku sa zastaví prepad reálnych príjmov. Už od budúceho roka zostane v peňaženkách našich ľudí oveľa viac,“ povedal Kažimír. „Konečne to uľaví rozpočtom domácností,“ dodal guvernér.

Nemá kto pracovať

Príjemným prekvapením je situácia na trhu práce. V súkromnom sektore napriek poklesu domáceho dopytu zatiaľ nedošlo k prepúšťaniu. Zamestnanosť sa drží na stabilnej úrovni a miera nezamestnanosti klesá. Prevládajú obavy firiem, že po opätovnom naštartovaní ekonomiky by mohli pri nepriaznivom demografickom trende čeliť problému nájsť vhodných zamestnancov. „Máme tu silnú krízu, no zároveň nízke čísla nezamestnanosti,“ vysvetlil Peter Kažimír. ZDROJ: NBS

V súvislosti s cenami na Slovensku sa hovorí, že platy máme nízke, ale ceny potravín ako na Západe. K tomu Kažimír povedal, že, žiaľ, taká je realita. „O tom vie každý, kto je odkázaný na cestovnú nákupnú turistiku. Je to realita, s ktorou sme konfrontovaní každý jeden deň,“ povedal guvernér.

Pozrite si tlačovú besedu Národnej banky Slovenska:

Kažimír zdôraznil, že je primárnou úlohou centrálnych bankárov, aby skrotili rast cien. „Našou úlohou je dostať čertíka naspäť do škatule. Dostať ho tam znamená hlavne zvyšovať sadzby tak dlho, až si budeme istí, že ďalší nekontrolovateľný rast cien nám nehrozí,“ vysvetlil guvernér.

Míňalo sa na úkor úspor

Aj keď ľudí potrápili vyššie ceny, príliš sa v spotrebe neuskromňovali. „Vysoká inflácia citeľne načrela do peňaženiek ľudí a domácností. Minulý rok si ešte dopriali viac, ako im to peňaženky dovolili. Nakupovali viac tovarov a dopriali si aj viac oddychu a rekreácie. Išlo to ale na úkor ich úspor,“ bilancujú ekonómovia regulátora.

banka bankomat pobočka Čítajte viac Dve najväčšie banky na Slovensku dvíhajú poplatky

Keď už sa minuli úspory, ľudia ich budú musieť obnoviť a prestať toľko míňať na spotrebu, očakáva Národná banka. To aj spomalí celkový rast ekonomiky. Viac ukroja z rozpočtov domácností aj vyššie úroky – a teda aj splátky – hypoték a úverov. „Drahšie pôžičky a vyššie splátky úverov odčerpávajú prostriedky, ktoré by mohli byť použité na spotrebu,“ hovoria ekonómovia.

Energetický ochranný dáždnik skončí

Najväčšou neznámou však zostávajú ceny energií. „Skôr alebo neskôr musí prísť k zreálneniu cien pre domácnosti a cien na trhoch,“ upozorňuje Kažimír. V súčasnosti si drvivá väčšina domácností užíva to, že predošlý kabinet pod vedením Eduarda Hegera (Demokrati) zastropoval ceny elektriny aj plynu. To navýšilo koncové faktúry iba minimálne a slovenské domácnosti si tak „užívajú“ ceny, ktoré neodrážajú ceny na komoditných trhoch.

„Vďaka štedrej pomoci štátu sú domácnosti ochránené pred úplným prenesením trhových cien. Potreba zlepšiť stav verejných financií, a tým pádom prípadné ukončenie plošných kompenzačných opatrení od budúceho roka, by viedlo k vyššiemu nárastu cien energií pre domácnosti, a tým aj vyššej celkovej inflácii,“ tvrdia analytici Národnej banky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #platy #Národná banka Slovenska