Vyhrať Slovak University Startup Cup je pocit zadosťučinenia aj vnútorná motivácia

O tom, čo pre slovenský startup EcoButt prinieslo víťazstvo v projekte Slovak University Startup Cup 2020 a kam sa tento slovenský ekologický unikát za ten čas posunul, sa denník Pravda rozprával s jeho zakladateľom Hugom Repáňom.

10.06.2021 17:38
startup cup, hugo repáň, jakub prokeš Foto: ,
Šéfredaktor denníka Pravda Jakub Prokeš odovzdal absolútnemu víťazovi Slovak University Startup Cup 2020 Hugovi Repáňovi ročné predplatné.
debata

O čom je vlastne projekt EcoButt, s ktorým ste minulý rok vyhrali Slovak University Startup Cup?

Zameriava sa na riešenie odpadu v podobe cigaretových filtrov v uliciach, ktoré extrémne znečisťujú životné prostredie. Obsahujú totiž toxické látky. Tie sa dostávajú do pôdy aj vody a vytvárajú tak environmentálny problém. V prvom rade sme sa preto snažili vymyslieť nejaký spôsob, ako cigaretové filtre zozbierať a následne zabezpečiť ich likvidáciu, keďže sa v súčasnosti nijako nerecyklujú. Bežne sa dostávajú na skládku, kde hnijú a nemajú žiadne ďalšie využitie.

Ako prebieha samotné zbieranie a následné spracovanie filtrov?

Podľa typu klienta najprv vyberieme konkrétny popolník. Ak ide napríklad o firmu, ktorá má 50 zamestnancov a má jedno miesto, kde všetci chodia fajčiť, umiestnime tam jeden väčší popolník s jasne viditeľným nápisom, že je len na cigaretové filtre. Rovnako nechýba ani informácia o tom, čo sa s odpadom bude diať ďalej. Zo začiatku sledujeme, ako často sa nádoba plní. Predpokladáme však, že väčšinou sa frekvencia vývozu ustáli na jednom až dvoch razoch za mesiac. V zberových dňoch tak vyprázdnime popolníky u všetkých klientov s následnou recykláciou u nás v prevádzke.

Ako kontrolujete, či už je popolník u klienta plný?

Existuje slovenská firma, ktorá montuje monitorovacie zariadenia do odpadkových košov, zatiaľ je to však extrémne drahé. Na druhej strane to neskutočne redukuje uhlíkovú stopu. Zatiaľ sme však v štádiu, že si fyzicky odsledujeme, ako často sa popolník plní, a na základe spriemerovanej hodnoty z posledných troch mesiacov si stanovíme frekvenciu dochádzky.

JCI, študentský startup, Čítajte aj Zabodovalo tričko, ktoré vyrovná chrbát

Akým spôsobom ste sa snažili produkt predať, respektíve dostať do povedomia firiem?

Stále v podstate začíname, nie som žiaden milionár. Postupne rozbiehame prvé spolupráce. Treba ale povedať, že o zaujímavé a inovatívne nápady, ktoré sa takpovediac predávajú samy, majú často firmy aj médiá záujem aj samy od seba. Už od začiatku je však veľmi dôležité zapojiť sa do startupových súťaží. Pomôcť vie aj obchodný zástupca, ktorý osloví firmu priamo a spýta sa na prípadný záujem. Výhodou je aj to, že sa teraz každý vezie na ekologickej vlne a mestá aj firmy míňajú veľké peniaze na sponzoring práve pri environmentálnych aktivitách. Eco Butt pritom firmám aj mestám ponúka možnosť reklamy, ale aj skutočnej pomoci. Navyše, ide o reálnu vec, ktorú majú zákazníci priamo u seba. Vidia tak, za čo zaplatili.

Erik Kajáti, Jakub Prokeš Čítajte viac Projekt treba dotiahnuť do konca, až potom príde záujem

Ako s odstupom času hodnotíte svoju výhru?

V prvom rade to bolo veľké prekvapenie a vnútorná motivácia. Keď na niečom robíte veľmi dlho a nevidíte hneď nejaké výsledky, napríklad ako pri brigáde vo forme peňažnej odmeny, je to naozaj pocit zadosťučinenia. Rovnako mi hodnotenie od profesionálov veľmi pomohlo lepšie pochopiť potreby trhu.

Kam ste sa s projektom za rok posunuli?

Rok a pol dozadu, keď sme sa hlásili, takmer celý projekt existoval len v teoretickej rovine. Mali sme za sebou pár rozhovorov s potenciálnymi klientmi a v hlave nápad, ako veci robiť. Za rok sa mi však podarilo zohnať investorov, takže sme myšlienky pretavili do skutočnosti. Založili sme oficiálnu spoločnosť, ktorá sa venuje len recyklácii cigaretových filtrov, a dostali sme sa k vhodným priestorom, kde máme všetky potrebné stroje na ich zhodnocovanie.

startup cup, hugo repáň, jakub prokeš Čítajte viac Cigaretové ohorky už nebudú znečisťovať. Riešiť ich má popolník EcoButt

Čo bolo pri tomto celom najväčšou výzvou?

Odpadová legislatíva na Slovensku a jej zložitosť. Hlavne, ak robíte niečo, na čo nie je prispôsobená. Inými slovami, každý odpad, ktorý chcete recyklovať, má katalógové číslo, od plastov až po staré autovraky. Cigaretové filtre však nie sú brané ako samostatná zložka odpadu s vlastným číslom. Aby sme s nimi vôbec mohli pracovať, potrebovali sme súhlas od okresného úradu životného prostredia na prevádzkovanie zariadenia. Ten mal na to lehotu 20 dní, kvôli koronavírusu aj celkovej zložitosti sme to však nakoniec riešili takmer 5 mesiacov.

Víťazi minuloročnej Slovak University Startup Cup. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Slovak University Startup Cup 2020, hugo repáň Víťazi minuloročnej Slovak University Startup Cup.

Za iné obalové, ale aj neobalové výrobky, ktoré spadajú do recyklácie, však musia výrobcovia platiť organizáciám zodpovednosti výrobcov, ktoré z týchto peňazí zabezpečujú zber. Ako máte vyriešené toto?

Rozhodnutím Európskej komisie budú od začiatku roka 2023 už aj cigaretové filtre spadať pod rozšírenú zodpovednosť výrobcov. Tým pádom budú od 5. januára 2023 tabakové spoločnosti povinné zdieľať náklady na zber a zhodnotenie odpadu, ktorý vytvárajú. Pôjde teda o veľkú príležitosť pre firmy, ale aj organizácie zodpovednosti výrobcov, nadviazať s nami spoluprácu. Ak sa nám to podarí, ukážeme Európskej komisii, že na Slovensku dokážeme tieto veci robiť lepšie ako mnohé inovatívnejšie alebo progresívnejšie európske krajiny.

Čo je Slovak University Startup Cup?

Projekt, ktorý sa organizuje každoročne, podporuje mladých a inovatívnych podnikateľov s vlastným nápadom. Odborná porota zakaždým vyberie šesť najlepších startupov podľa jednotlivých kategórií vrátane absolútneho víťaza. Ten reprezentuje Slovensko na celosvetovej súťaži University Startup World Cup. Okrem skúseností získa mentoringový program, stretne mladých podnikateľov z celého sveta a svoj startup môže prezentovať priamo pred medzinárodným publikom investorov. V prípade víťazstva ho čaká aj finančná odmena. Minulý rok Slovensko reprezentoval práve Hugo Repáň. Denník Pravda je dlhoročným mediálnym partnerom podujatia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak University Startup Cup #ecobutt