Cigaretové ohorky už nebudú znečisťovať. Riešiť ich má popolník EcoButt

Fajčenie neškodí len zdraviu, ale aj prírode. Poodhadzované cigaretové ohorky trápili Huga Repáňa z Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave tak veľmi, že sa rozhodol prísť s riešením. Je ním špeciálny popolník na zber cigaretových filtrov EcoButt, ktorý študentovi priniesol cenu absolútneho víťaza tohtoročnej súťaže Slovak University Startup Cup.

24.06.2020 19:00
debata (14)

VIDEO: Pozrite si rozhovor s víťazom tohtoročnej súťaže Slovak University Startup Cup Hugom Repáňom.

Video

„Cigaretové filtre sú najčastejšie sa vyskytujúci odpad na planéte,“ povedal pre denník Pravda víťaz. Každú minútu sa podľa neho predá až 10 miliónov cigariet a polovica z nich skončí práve na zemi. Filter je pritom súčasťou každej jednej z nich a jeho rozklad trvá dlhé roky.

Repáň verí, že EcoButt by túto situáciu dokázal vyriešiť – stačí ho umiestniť v reštauráciách, obciach či mestách. Cigaretové filtre by sa tak účelovo hromadili na jednom mieste a nešpinili by viac ulice či prírodu. Práve za ekologický prínos startupu si Repáňov tím zaslúžil aj víťazstvo v kategórii Životné prostredie a zelené technológie.

Plusom filtrov je aj ich opätovné použitie. Slúžiť by mali ako prímes do asfaltu. Ten by ich karcinogénne účinky dokázal skvele izolovať. „Musíme dodržať množstvo noriem,“ hovorí Repáň. Už teraz prebieha testovanie projektu v laboratórnych podmienkach.

Tým, že EcoButt je naozaj prelomový projekt, jeho tím nemá od koho odpozerať know-how a učí sa na vlastných chybách. Už teraz však majú v hľadáčiku potenciálnych klientov. Začať chcú v Žiari nad Hronom, odkiaľ Repáň pochádza. Nasledovať bude expanzia na západ.

Šéfredaktor denníka Pravda Jakub Prokeš...
Víťazi Slovak University Startup Cup 2020...
+2Víťazi Slovak University Startup Cup 2020.

Povzbudenie aj kritika

Neustále napredovanie účastníkov považuje za hlavný prínos súťaže Marián Meško, výkonný predseda dobrovoľnej neziskovej organizácie Junior Chamber International (JCI) Slovakia. Práve tá Startup Cup každoročne organizuje. „Pomáhame im mentoringom aj radami. Nie je to totiž len o nápade, ale aj o tom, ako ho posunúť ďalej,“ povedal pre denník Pravda Meško. JCI pritom takéto podujatia organizuje v ďalších 115 krajinách. Denník Pravda je každoročne hlavným mediálnym partnerom na Slovensku.

Počet zúčastnených z roka na rok stúpa. Pribúda tak aj nových nápadov a konštruktívnej kritiky. Tú si jeden z víťazov vypočuje aj v rámci celosvetového kola, ktoré je aj podľa Meška najväčším orieškom.

„Konkurencia je obrovská. Veď len víťaz za Spojené štáty americké je vybraný z obrovského množstva kvalitných projektov,“ hovorí Meško. Mnoho zúčastnených je tak po prezentačnej, ako aj konštrukčnej stránke veľmi ďaleko. Základom je však získať kontakty a poučiť sa z konštruktívnej kritiky. „Slovenský reprezentant nemusí zvíťaziť, no získa veľmi veľa,“ povedal Meško.

Svetové kolo v júli

Kto nakoniec vyhrá svetové kolo, by malo byť známe v júli. Rovnakú šancu ako absolútny víťaz Repáň majú aj výhercovia ďalších piatich kategórií Startup Cupu. V oblasti vedy a medicínskej technológie zvíťazila Anna Kmecová, líderka študentského startupu RescueRoom Virtual z Fakulty biomedicínskeho inžinierstva Českého vysokého učení technického v Prahe. Startup sa snaží vyučovať prvú pomoc hravou a náučnou formou. Kategóriu Informačné technológie, mobilné technológie a web vyhrali Samuel Schnelly a Adam Valiska z Fakulty elektrotechniky a informatiky TU v Košiciach, ktorí sa pomocou modernej technológie snažia získať informácie o obsadenosti parkovísk aj o nesprávnom zaparkovaní.

Víťazom kategórie Umelá inteligencia sa stal Patrik Jurčišin z Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre. Zaujal startupom Quick Entry Health Check System. Ten sa venuje využitiu umelej inteligencie k rozpoznávaniu emócií na základe výrazov tváre a rozloženiu telesnej teploty človeka.

Kategóriu Priemyselné technológie, technické riešenia a robotika vyhrala Anežka Železňáková z Fakulty elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave. Anežka sa spoločne so svojím tímom zamerala na monitorovanie stavu tlakových nádob. Reštauráciám a ďalším gastro prevádzkam by tak v budúcnosti odpadla starosť pri neskorom vymieňaní prázdnych sudov. Kategóriu Ostatné nápady vyhral Lukáš Tóth zo Strojníckej fakulty TU v Košiciach. Jeho startup H&C Mask by dokázal pomôcť ľuďom dýchať v nepriaznivých podmienkach.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak University Startup Cup #jakub repáň