Projekt treba dotiahnuť do konca, až potom príde záujem

O tom, čo prinieslo víťazstvo vlaňajšieho ročníka projektu Slovak University Startup Cup a aké má plány do budúcnosti, sa denník Pravda rozprával s doktorandom Technickej univerzity v Košiciach Erikom Kajátim.

24.06.2020 06:00
Erik Kajáti, Jakub Prokeš Foto: ,
Šefredaktor denníka Pravda Jakub Prokeš odovzdal vlani absolútnemu víťazovi minulého ročníka súťaže Erikovi Kajátimu ročné predplatné.
debata

Platforma, ktorú vytvoril spoločne so svojím tímom, digitalizuje aktuálne informácie o stave pacientov odkázaných na domácu starostlivosť. Uľahčuje tak prácu zdravotníckym agentúram a ich pracovníkom. Jej prototyp už vyskúšali, a to priamo v domácej starostlivosti vo Veľkej Británii.

Čo rieši váš projekt?

V skratke ide o kontrolu úkonov, ktoré má zdravotník robiť niekoľkokrát za deň. Ako napríklad meranie teploty pacienta každú hodinu. Ťažko skontrolujeme, či na to nezabudol a len večer nepripísal hodnoty. Ak sú údaje digitálne, kontrola je jednoduchá. Systém zároveň dokáže predchádzať aj chybám. Ošetrovateľa upozorní na podozrivú hodnotu, ktorá sa vychyľuje od normálu.

Prečo ste išli práve do takejto oblasti?

Náš známy, takisto doktorand na Technickej univerzite v Košiciach, má v Londýne synovca, ktorý je odkázaný na domácu starostlivosť na lôžku. Jeho neľahká situácia nám ukázala, že využitím technológií môžeme viacero vecí rýchlo a efektívne zlepšiť.

Čo bolo najväčšou výzvou?

Hlavne čas. Do projektu sa nás pustilo málo a stále sme to brali ako niečo, čo robíme popri štúdiu. Nikto tak nemal dosť času, aby sa mohol projektu plnohodnotne venovať. No nemali sme ani peniaze, aby sme zaplatili niekoho, kto by za nás spravil inžiniersku prácu. Zložitá je aj komunikácia s agentúrami. Tie chcú presne vedieť, ako projekt vyzerá, ako funguje. A až potom sa rozhodujú, či doň pôjdu. Pre nás to však znamená veľa času bez záruky výsledku.

Ako ste sa snažili dostať projekt do povedomia ľudí?

Chodili sme na rôzne startupové súťaže. Tam sme sa dostali aj do kontaktu s novými technológiami, pracovali sme na čiastkových úlohách. Tie sme potom použili aj do nášho riešenia.

Mali ste aj sponzora?

Nie. Stále sme však zaradení do Startup centra Technickej univerzity v Košiciach. To nám poskytuje mentoring v oblasti biznis plánu. A aj presadenia sa na trhu.

Čo vám priniesla minuloročná výhra?

Hlavne nás prinútila zamyslieť sa nad tým, ako vážne chceme celú vec brať. Veľká časť startupov, ktoré sme minulý rok videli na celosvetovom kole, totiž ponúkala hotový projekt s kompletným biznis plánom. Uvedomili sme si, že produkt treba dotiahnuť do konca. Dovtedy sme si mysleli, že poskytneme určitý náčrt a budeme hľadať investora. Tak to však nefunguje. Treba mať vec hotovú, potom príde záujem.

Posunulo vás to vpred?

Určite. Stretli sme sa s novými ľuďmi, pozreli sme sa na veci z iného uhla pohľadu. Zároveň sme dostali obrovské množstvo rád o komunikácii so zákazníkom.

V akej fáze je projekt teraz?

Momentálne sme celú réžiu okolo projektu pozastavili kvôli koronavírusu. Naťahujú sa nám formálne a právne náležitosti vrátane komunikácie s agentúrami. Platforma je v podstate hotová, treba doriešiť len využitie na konkrétne prípady. Tie sa totiž líšia. Od pacientov, ktorí sú mobilní, až po tých, ktorí sa nehýbu. Či sa o nich stará len jeden ošetrovateľ, alebo sa ich strieda viac.

Čo je Slovak University Startup Cup?

Projekt, ktorý sa organizuje každoročne, podporuje mladých a inovatívnych podnikateľov s vlastným nápadom. Odborná porota zakaždým vyberie šesť najlepších startupov podľa jednotlivých kategórií vrátane absolútneho víťaza. Ten reprezentuje Slovensko na celosvetovej súťaži University Startup World Cup. Okrem skúseností získa mentoringový program, stretne mladých podnikateľov z celého sveta a svoj startup môže prezentovať priamo pred medzinárodným publikom investorov. V prípade víťazstva ho čaká aj finančná odmena. Minulý rok Slovensko reprezentoval práve Erik Kajáti. Denník Pravda je dlhoročným mediálnym partnerom podujatia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak University Startup Cup