Ficova vláda schválila prvú štátnu pomoc. Dve firmy dostanú miliónové úľavy na daniach, navrhol ich ešte Ódorov kabinet

SITA | 20.11.2023 10:47
slávnostný snem SMER jazdiareň fico Foto: ,
Robert Fico na sneme Smeru v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu.
Vláda Roberta Fica schválila svoje prvé investičné stimuly. Na pondelkovom rokovaní kabinet odklepol štátnu pomoc pre spoločnosti FTE automotive Slovakia a Kuenz - SK. Prvá získa úľavu na dani z príjmov vo výške viac ako 17,5 mil. eur, druhá na úrovni 2 mil. eur. Oba návrhy predložila ešte úradnícka vláda Ľudovíta Ódora.

FTE automotive Slovakia plánuje pri Prešove výrazné rozšíriť svoju výrobu. Investícia za viac ako 35 miliónov eur bude v Malom Šariši smerovať do výroby klimatizačných a tepelnoizolačných riešení pre automobilový priemysel. Do konca roku 2030 by malo vzniknúť 365 nových pracovných miest.

Kuenz – SK chce zase v Kechneci investovať do inovácie a rozšírenia výroby žeriavov na manipuláciu s kontajnermi 19 mil. eur. Vytvoriť by mal 15 nových pracovných miest.

SR vláda Winkelmann podpis zmluva investícia BAX Čítajte viac Štát podporí investíciu nemeckého Winkelmanna v Rimavskej Sobote. Firma dostane stimul vo výške desiatok miliónov eur

FTE automotive Slovakia je súčasťou skupiny FTE automotive, ktorá sa zameriava na výrobu automobilových dielov pre prevodovky a pohonné jednotky, hydraulických spojok, hydraulických bŕzd a snímačov. Na Slovensku pôsobí od roku 2004. Slovenský závod je zameraný najmä na produkciu a generálne opravy hydraulických bŕzd a brzdových systémov. Okrem toho prevádzkuje aj centrum výskumu a vývoja.

BYD - výroba Čítajte viac Číňania nepoľavujú. Plánujú zvýšiť dotácie na elektromobily, predaje áut sa medzitým zvyšujú

Kuenz – SK je súčasťou rakúskej skupiny Künz, ktorá sa zameriava na konštrukcie a na výrobu špeciálnych žeriavov. Má celosvetovo vedúce postavenie medzi výrobcami automatických elektrolýzových žeriavov a zároveň je špecialistom na vybavenia vodných elektrární a na stroje pre čistenie vtokov vodných elektrární. Má tri závody v Európe a jeden v Severnej Amerike, spolu zamestnáva viac ako 400 zamestnancov. Kuenz – SK vznikol v roku 2002, nový závod v priemyselnom parku Kechnec otvoril v máji 2006.