Remišovej školenie dôchodcov s tabletmi. Vyhodnotili, ako dopadla prvá fáza

Pravda | 19.07.2023 05:00
Veronika Remišová, hackathon Foto: ,
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová počas príhovoru na podujatí Hackathon: Hacknime dezinformácie.
Projekt štátu, ktorý je financovaný z Plánu obnovy SR, vyškoliť tisícky seniorov v digitálnych zručnostiach s tabletmi, bilancuje prvú fázu. V pondelok rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, pod ktorý projekt spadá, zverejnil hodnotenie prvej fázy na blogu. Projekt propaguje aj známy herec Boris Farkaš.

Blog zverejnili na stránke venovanej školeniu seniorov s názvom Digitálni seniori.

Pilotná fáza mala vyškoliť minimálne tisíc seniorov a znevýhodnené osoby vo veku 65 a viac rokov v základných digitálnych zručnostiach. Spúšťala sa ešte za predchádzajúcej ministerky Veroniky Remišovej, dnes vedie rezort Peter Balík.

Veronika Remišová Čítajte viac Dôchodcovia u Remišovej narazili. Tablety nedostane 70-tisíc seniorov, čo sa stalo?

Pilotná fáza začala 23. mája 2022. Prebiehala v 62 školiacich miestach v krajských a okresných mestách po celom Slovensku. Školitelia väčšinou pôsobili ako pedagógovia na stredných školách, či v neziskových organizáciách aktívne sa venujúcim vzdelávaniu seniorov.

Štátny web tvrdí, že „počas pilotnej fázy projektu bolo úspešne vyškolených 1423 seniorov a zdravotne znevýhodnených osôb, ktorým boli odovzdané osvedčenia o úspešnom absolvovaní školenia a digitálne zariadenie v podobe tabletov do osobného vlastníctva pre rozvoj nadobudnutých digitálnych zručností“.

Vyškolení dostali poukaz na dátový balíček so 40 gigabajtovým objemom dát. Skúšali rôzne varianty, ako presne v praxi seniorov školiť. Prvé štyri moduly školenia prebiehali na počítačoch a posledný piaty modul sa školilo na tablete dodaného MIRRI SR. Nakoniec zvíťazil variant s tabletmi. „Z výsledkov prieskumu spokojnosti účastníkov a školiteľov z pilotnej fázy projektu vyplýva, že školenia sú prínosnejšie a efektívnejšie ak sú realizované iba na tabletoch,“ informuje na blogu.

Web informuje, že školenia digitálnych zručností pozostávajú z piatich výučbových modulov. Každý predstavoval jedno stretnutie do týždňa, tvrdí web, ktoré trvalo 3 vyučovacie hodiny v dĺžke 45 minút, pričom medzi hodinami boli povinné 15 minútové prestávky na oddych a občerstvenie. Celkovo sa frekventanti so školiteľmi stretli 5 krát po dobu 5 týždňov.

V prvom module bol vstupný test a v piatom module výstupný test. Ako tieto testy dopadli, z blogu nie je známe.

Remišová Čítajte viac Ako sa podarilo Remišovej vyškoliť seniorov? Projekt si pochvaľuje, dôchodcovia to vidia úplne inak

Článok končí odporúčaním pre záujemcov, ktorí by sa chceli prihlásiť na školenie, aby vyplnili predregistračný formulár alebo telefonicky na čísle infolinky Call Centra 02/35 80 30 80, kde sú operátori a záujemcom pomôžu s otázkami.

Ambasádorom projektu Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov je aj známy herec Boris Farkaš, s ktorým je na webe rozhovor. „Rolu ambasádora prijal po tom, čo mal sám problémy s používaním smartfónu alebo notebooku. To je už však minulosťou. Teraz nielenže učí svojich priateľov ako využívať digitálne zariadenie k svojmu prospechu a komfortu, ale takisto posunul svoje hranice svojho hobby – do online sveta,“ tvrdí Farkaš.

Pôvodne sa malo vyškoliť vyše 172-tisíc seniorov za 69 miliónov, po zmenách v pláne obnovy to je už iba 102-tisíc seniorov za 44 miliónov. Nasledovať by mali aj ďalšie fázy školenia. Prebiehať by mali až do polovice roku 2026.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ