Európske ceny máme, platy ani zďaleka. Závislosť od Ruska môže Slovensku ešte viac ublížiť

Lucia Lauková, Pravda | 19.07.2022 16:17
Russia Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
Na Slovensku sú už teraz európske ceny, o platoch sa to však povedať nedá. A skoro sa to ani nezmení, konštatovali analytici Národnej banky Slovenska (NBS) vo svojej novej analýze, kde zhrnuli najväčšie výzvy, ktorým v súčasnosti čelí naša krajina. Doterajšie približovanie Slovenska k životnej úrovni Západu sa zastavilo a štát stagnuje.

„Potrebuje zrýchliť reformný progres. Vyspelé ekonomiky už nedobiehame ani v raste hrubého domáceho produktu, ani v kúpnej sile. To sa potom odzrkadľuje na našej pozícii v konkurencies­chopnosti," vysvetlil vedúci oddelenia fiškálnych a štrukturálnych analýz NBS Branislav Reľovský.

Vážnym problémom pre rozvoj slovenskej ekonomiky je však aj súčasná geopolitická situácia a závislosť Slovenska od ruského dovozu. „Je to o energetickej závislosti, ktorá je veľmi vysoká v európskom porovnaní a stavia nás to do veľmi zraniteľnej situácie. V podobnej situácii boli napríklad ešte pred desiatimi rokmi aj iné krajiny, ale medzičasom na tom vedome pracovali, kým u nás došlo iba k malému pokroku," upozornil hlavný ekonóm NBS Michal Horváth. Podľa odhadov slovenskej centrálnej banky by napríklad 20-percentný výpadok plynu mohol znížiť HDP o 0,6 až 1,4 percenta a viesť k ďalšiemu rastu cien.

LNG terminal zasobnik zemny plyn Čítajte viac Unikol núdzový plán Bruselu: Kúrte na 19 °C, nevypínajte atómky, tak sa predíde energetickej kríze

NBS preto vláde odporúča, aby pokračovala v snahách o diverzifikáciu dodávateľov energií a zvážila opatrenia na úsporu energií. Úsilie v tejto oblasti už vidno aj v praxi. „Veľmi nám záleží na tom, aby sme sa zbavili závislosti od ruských palív," povedal v pondelok premiér Eduard Heger (OĽaNO) po rokovaní s rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom vo Viedni. Podľa predsedu slovenskej vlády prechod na palivo iného dodávateľa zvyčajne trvá tri až šesť rokov, obdobie krízy však núti štáty hľadať iné riešenia.

Narušenie dodávateľských reťazcov, protipandemické opatrenia, ako aj zmeny na trhu práce a spotrebiteľského správania súvisiace s pandémiou znížili potenciál našej ekonomiky. Tento vývoj bude navyše podľa NBS umocňovať aj vojna na Ukrajine, pandemická situácia v Číne a vysoká cena energií. Ako to súvisí so závislosťou od Ruska? Dovozy z Ruska a Ukrajiny tvoria celkovo relatívne malú časť slovenských dovozov. Problematická je však najmä energetika, kde je vysoká závislosť.

„Kľúčové sú energetické suroviny, ropa, zemný plyn a palivové články (do jadrových reaktorov, pozn. red.). Tam máme najväčšiu odkázanosť na Rusko, ale ten problém je medzinárodný. Z Ruska sa dováža veľmi veľa vzácnych kovov, ktoré sú súčasťou dodávateľsko-odberateľských vzťahov, do ktorých vstupujú aj slovenské firmy," vysvetlil Horváth. „Keby k nejakým výpadkom prišlo, tak to môže narobiť citeľné problémy a dostať nás aj do recesie," dodal.

Podcast denníka Pravda k téme s hlavným ekonómom NBS Michalom Horváthom

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
Závislosť od Ruska Foto: NBS
zavislost od ruska Závislosť od Ruska

Ministri rokujú o jadre

Jadro bolo kľúčovou témou aj na piatkovom zasadnutí lídrov V4 v Mochovciach. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek vyzdvihol, že jadrová energetika zostane významnou súčasťou energetického mixu. Nahradenie ruského paliva však naráža na komplikované licenčné procesy viazané na špecifické technológie jadrových reaktorov. Jediným dodávateľom pre slovenské elektrárne je totiž dnes ruská spoločnosť TVEL. „Iné certifikované palivo pre reaktory typu VVER 440 vo svete zatiaľ neexistuje," potvrdil Galek.

České, slovenské a maďarské energetické spoločnosti spolu s fínskou spoločnosťou Fortum však začali úzko spolupracovať s cieľom zabezpečiť si alternatívnych dodávateľov jadrového paliva. V hre je najmä americká firma Westinghouse, ktorej však zatiaľ chýba certifikácia. „Európska únia by dokázala zastrešiť certifikáciu pre všetky krajiny, ktorých sa to týka, pretože ide o zdĺhavý a finančne náročný proces," povedal Galek.

Problémy sú aj s plynom

Ruský plynárenský gigant Gazprom minulý pondelok začal desaťdňovú každoročnú údržbu na svojom plynovode Nord Stream 1, ktorý smeruje z Ruska cez dno Baltického mora až do Nemecka. Všetko však nasvedčuje tomu, že do konca tohto týždňa prevádzku naspäť nespustí. „Pracujeme s predpokladom, že sa nevráti do prevádzky," citoval komisára EÚ pre rozpočet Johannesa Hahna americký denník Wall Street Journal.

„Situácia v súvislosti s ruskými dodávkami do Európy je naozaj kritická. Rusi pred mesiacom znížili prepravu cez Nord Stream 1 a aktuálne ho už úplne odstavili pre údržbu. Takisto znížili toky plynu cez Ukrajinu a úplne zastavili prepravu cez poľský Jamal," vysvetľuje Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

Karel Hirman, odborník na energetiku, dokonca pripúšťa, že nemusí dôjsť ani k opätovnému spusteniu po skončení servisu potrubia. „Putin dodávky plynu používa priamo ako súčasť útoku na Ukrajinu a snahu rozložiť EÚ a docieliť voči nám svoje strategické ciele – veď nás Kremeľ oficiálne označil za nepriateľské štáty, a to hneď po útoku na Ukrajinu," pripomína Hirman s tým, že k označeniu došlo v čase, keď sme ešte len zvažovali prijatie prísnych sankcií a keď sa mnohé európske krajiny EÚ či NATO na čele s Nemeckom, Francúzskom a Talianskom zdráhali poskytnúť Ukrajine dodávky zbraní.

„Takže ak sa Putinovi nebude dariť na ukrajinskom bojisku podľa jeho plánov, bude o to viac náchylnejší úplne zastaviť dodávky plynu do celej Európy s výnimkou jeho posledných verných spojencov v západných štruktúrach: Erdoganovho Turecka a Orbánovho Maďarska," dodáva.

Turbína rozdeľuje Európu

Kameňom úrazu je aj pokazená turbína z Nord Streamu, ktorou Rusko už od júna zdôvodňuje nižšie dodávky plynu do Európy. Pre sankcie sa totiž natiahlo jej vrátenie zo servisu v Kanade. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck však obmedzenie dodávok označil za politický ťah, kým Kanada dáva za pravdu Gazpromu. V týchto dňoch však Kanada poslala turbínu naspäť.

„V piatok Rusko nebude mať k dispozícii turbínu do plynovodnej kompresnej stanice Portovaja. Výrobca a ,servisák' turbíny, firma Siemens Energy Canada, až v pondelok zariadenie odoslal z revíznej kontroly cez Nemecko do Ruska. Tam by turbína mala doraziť v nedeľu. Ďalšie štyri dni môže trvať jej ,nahodenie' do bežnej prevádzky," vysvetľuje český ekonóm Trinity bank Lukáš Kovanda.

To však zároveň znamená, že plná prevádzka Nord Streamu 1 bude môcť byť obnovená najskôr v piatok 29. júla, teda o týždeň neskôr, ako sa plánovalo. Pôvodne sa totiž mala prevádzka obnoviť už tento piatok, teda 22. júla.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj návrat turbíny verejne odsúdil ako porušenie európskych sankcií proti Rusku. Kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauovi odkázal, že Ukrajina nikdy nebude akceptovať rozhodnutie Kanady vrátiť turbínu určenú pre ruský plynovod Nord Stream 1, pretože by tak len podporila ďalšie porušovanie sankcií uvalených na Moskvu.

Slovenskí energetici napriek tomu ubezpečujú, že situácia je stabilizovaná. Richard Sulík (SaS) spolu s generálnym riaditeľom Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richardom Prokypčákom už odo dňa začatia odstávky ľudí na Slovensku ubezpečovali, že zásob máme už dnes toľko, že bohato vystačia na najbližších osem mesiacov pre domácnosti, infraštruktúru a priemysel aj v prípade, že by už nepritiekol ani kubický meter plynu z Ruska. SPP sa totiž na plánovanú údržbu plynovodu Nord Stream 1 pripravoval podľa Prokypčáka niekoľko mesiacov.

„Od konca februára sme vedeli termín odstavenia a vyhodnotili sme ho ako kritický z pohľadu možného vývoja situácie na Ukrajine," povedal. Slovensko má podľa nich otvorené tri plynárenské trasy a zabezpečené dva LNG (skvapalnený plyn) terminály, pričom ďalšie sú na ceste.

Česko je v nezávislosti popredku Energetická spoločnosť ČEZ už na konci júna uzavrela 10-ročné zmluvy s americkou spoločnosťou Westinghouse a s francúzskou firmou Framatome na dodávky paliva pre jadrovú elektráreň Temelín. Obaja dodávatelia boli vybraní vo výberovom konaní tento rok v apríli. Dodávky sa začnú v roku 2024. Hodnota kontraktu sa pohybuje rádovo v miliardách českých korún, informuje česká agentúra ČTK. Česi využívali, podobne ako Slovensko, ruské palivo od spoločnosti TVEL, ktorá spadá do ruského štátneho holdingu Rosatom. Spoločnosť Westinghouse s výrobným závodom vo Švédsku už palivové súbory do Temelína po jeho spustení desať rokov dodávala. Spoločnosť Framatome je jediným výrobcom so sídlom v Európskej únii, ktorý dodáva palivové súbory do väčšiny západoeurópskych jadrových elektrární.

Zdroj: ČTK

Mapa plynových a ropných prepravných trás v Európe Foto: Európska komisia
map oil and gas europe Mapa plynových a ropných prepravných trás v Európe

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ