Unikol núdzový plán Bruselu: Kúrte na 19 °C, nevypínajte atómky, tak sa predíde energetickej kríze

Európska komisia pripravuje návrhy riešení, aby sa cez zimu predišlo energetickej kríze. Brusel očakáva, že Rusko bude ďalej znižovať dodávky plynu. Preto chce predísť, aby došlo ku krízovej situácii.

15.07.2022 10:50
LNG terminal zasobnik zemny plyn Foto:
LNG terminál
debata (260)

Plán s konkrétnymi opatreniami má Brusel predstaviť už budúci týždeň, informujú britské ekonomické noviny The Financial Times. Medzi konkrétnymi riešeniami má byť podľa novín odporúčanie, aby sa vo verejných budovách kúrilo na 19 stupňov Celzia či klimatizovalo na úroveň 25 stupňov Celzia.

Štáty majú tiež rozbehnúť kampane s výzvami, aby sa šetrilo energiami. Viac sa má tiež zainvestovať do obnoviteľných zdrojov energií.

bioplyn Jelsava zemny plyn biometan Čítajte viac Teplá voda na prídel, nútené dovolenky. Nemecku chýba plyn, zavádza plošné šetrenie

Firmám sa majú poskytnúť motivácie, aby obmedzili spotrebu plynu pred zimou. Plán, ktoré noviny videli, sa volá „plán na zníženie dopytu po plyne“. Európska komisia ho pre noviny odmietla komentovať. Píše sa v ňom aj to, že ak by došlo k nedostatku plynu, majú sa utlmovať niektoré energeticky náročné priemyselné sektory.

Ďalší z bodov je, aby krajiny predčasne neukončovali činnosť jadrových elektrární. Takisto uhoľné elektrárne majú byť vyňaté z emisných kvót, ktoré štáty musia dodržiavať.

LNG terminal zasobnik zemny plyn Čítajte viac Slovensko zachraňujú nové plynové terminály, zásob máme najviac v EÚ. Kríza je zažehnaná, tvrdí Sulík

Ak sa začne hneď pracovať na obmedzení spotreby plynu, pred zimou sa dá ušetriť až tretina spotreby, vyzýva Európska komisia, píše sa v pláne podľa Financial Tims.

„V pláne nie je žiadne veľké opatrenie, ale myslím si, že v každej krajine by to mohlo fungovať,“ citujú noviny nemenovaného diplomata EÚ.

Únia až 40 percent svojej spotreby plynu má z Ruska. No v polovici júna sa preprava cez hlavné potrubie Nord Stream 1 znížila o 60 percent. Momentálne prebieha odstávka tohto plynovodu, pričom viaceré krajiny sa boja, že ruský prezident Vladimir Putin a Gazprom už dodávky neobnovia, aby tak ešte viac zdvihli ceny plynu a zasiahli európske štáty.

bioplyn Jelsava zemny plyn biometan Čítajte viac Ako sa zachová Putin, aká bude zima? V otázkach plynu je veľa otázok

© Autorské práva vyhradené

260 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Vladimir Putin