Najväčší presun dôchodkov od roku 2013. Miliardy v úsporách ľudí pôjdu do akcií

Lucia Lauková, Pravda | 02.05.2022 18:36
krajniak milan Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina)
Predvolená investičná stratégia a presun miliárd eur z garantovaných do negarantovaných fondov. To sú najväčšie zmeny druhého piliera, ktoré v pondelok predstavil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). V dobrovoľnom penzijnom sporení je v súčasnosti vyše 1,7 milióna ľudí. Spolu majú našetrené 11,6 miliardy eur.

Najväčšou novinkou pre 567-tisíc sporiteľov do 54 rokov bude presun majetku v objeme 3,3 miliardy. Ide o ľudí, ktorí od hromadného presunu do dlhopisových fondov z roku 2013 so svojimi úsporami nič nerobili.

„Ak od akcie návratka s týmito peniazmi nič nespravili, budeme ich zákonom presúvať. Časť ich majetku v závislosti od veku pôjde do akciových investícií,“ vysvetlila Jana Polakovičová Kolesárová, riaditeľka sekcie sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia ministerstva. Dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) im zašle do konca januára informáciu o presune. Následne budú mať sporitelia dva mesiace na rozmyslenie. Ak nebudú nesúhlasiť, peniaze sa im presunú automaticky v priebehu dvoch či troch rokov.

Noví sporitelia zase dostanú od štátu predvolenú investičnú stratégiu. Tá spočíva v tom, že mladí ľudia si začnú sporiť v rizikových fondoch. Časom budú ich peniaze presúvané do konzervatívnejších fondov.

Milan Krajniak: Chceme, aby ľudia mali čo najvyššie nasporené peniaze

auto, automobilka, priemysel, Čítajte viac Zamestnávajú 260-tisíc ľudí a žiadajú zmeny. Zákonníkom práce nepohnem, odpovedal Krajniak

Zvyšných 1,1 milióna ľudí dostane začiatkom budúceho roka obálku, v ktorej ich DSS budú informovať, či si na penziu sporia v súlade s predvolenou investičnou stratégiou a ako to môžu zmeniť. Sporiteľ sa bude môcť tiež rozhodnúť, či chce alebo nechce využívať predvolenú investičnú stratégiu.

Ďalšia časť zmien sa dotkne výplat úspor po dosiahnutí dôchodku. Novinka totiž jednorazový výber z druhého piliera ruší. Experti rezortu práce to zdôvodnili zodpovednosťou: takto zaistia, aby penzisti celý balík úspor neminuli okamžite, ale rozumne si ho rozložili. Cieľom všetkých zmien je, aby súčasní aj budúci sporitelia investovali peniaze v rizikovejších fondoch, a tak na dôchodku poberali vyššiu penziu.

Jana Polakovičová Kolesárová: Zásadne meníme výplatnú fázu pri dovŕšení dôchodkového veku

Koaličné strany zmeny schvaľujú

Väčšina opatrení, ktoré Krajniakov rezort navrhuje, má vstúpiť do platnosti od 1. januára 2023. Zmeny vo vyplácaní úspor nadobudnú účinnosť od 1. januára 2024. To však platí len s podmienkou, že materiál prejde pripomienkovaním, odobrí ho vláda, potom parlament a napokon sa podpísaný prezidentkou dostane do Zbierky zákonov. Národná rada by ho mala schvaľovať na júnovej schôdzi.

Koaliční partneri, ktorých oslovil denník Pravda, na prvé informácie o reforme reagovali pozitívne. „Kľúčová pozitívna zmena je náprava extrémne zlého rozhodnutia počas vlády strany Smer z roku 2013, keď bolo 1,1 milióna sporiteľov presunutých do garantovaných dlhopisových dôchodkových fondov, ktoré pripravili ľudí o o výrazné zhodnotenie ich úspor,“ hovorí Marián Viskupič, šéf finančného výboru zo SaS.

Jana Polakovičová Kolesárová: Rozhodujúce je konanie sporiteľov od Akcie návratka

Liberáli tiež oceňujú viac slobody pre sporiteľov. Súhlasí s ním aj finančný expert strany Za ľudí Tomáš Meravý. Zároveň ale zdôraznil, že diabol sa skrýva v maličkostiach. „Vítame zámer ministerstva práce presunúť sporiteľov do výnosnejších fondov druhého piliera a zaviesť v ňom predvolenú investičnú stratégiu. To určite podporíme. K ďalším detailom sa vyjadríme po dôslednejšom preštudovaní zákona,“ povedal Meravý.

Zmeny podporuje aj rezort financií, ktorému šéfuje líder OĽaNO Igor Matovič. „Cieľom je dosiahnuť vhodnejšie nastavenie zhodnocovania dôchodkových úspor bežných sporiteľov, ktoré je aktuálne v priemere príliš konzervatívne. To má negatívny dosah na očakávanú výšku ich úspor a následne dôchodok z druhého piliera,“ tvrdí jeho ministerstvo.

Noví sporitelia pôjdu do rizikových fondov

Pre ľudí, ktorí vstúpia do druhého piliera, bude platiť jednoduchá zásada: aby si maximalizovali výnosy, ktoré môžu v penzii dostať, do 45. roku života budú držať svoje úspory v rizikovejších, no zároveň aj výnosnejších fondoch. Konkrétny akciový či indexový produkt navrhne sporiteľovi jeho DSS.

Aby sa riziko prepadu investície v staršom veku znížilo, po 45-ke sa začnú tieto úspory postupne ľuďom presúvať do garantovaných dlhopisových fondov. Krajniak navrhuje túto sumu na 12,5 percenta z objemu ich úspor v trojročných intervaloch. Rozhodnutie, ako presun vykonať, aby nedošlo k strate z dôvodu výkyvov na trhoch, bude tiež na dôchodkových správcovských spoločnostiach.

Milan Krajniak: Ja nebudem medzi tými, ktorých úspory presunieme

Také dlhodobé sporenie v dlhopisových fondoch, ako to má väčšina sporiteľov nastavené dnes, označuje expert na dôchodky z tímu Plánu obnovy Ján Šebo za rizikové. „V súčasnosti si na Slovensku 60 percent ľudí už deväť rokov sporí v nebezpečných produktoch. A my im hovoríme, že sú garantované. No garantované sú iba v tom, že budú mať nízku nasporenú sumu,“ hovorí. Pripája sa aj investičný analytik FinGO.sk František Burda, podľa ktorého je reforma konečne odvážny krok, ktorý môže státisícom ľudí zhodnotiť ich dôchodkové úspory. „Dôchodok je dlhodobý projekt a čím dlhší horizont sporiteľom ostáva do dôchodku, tým viac by mali mať svoje prostriedky zainvestované rizikovejšie a čo najviac v akciách,“ hovorí.

Experti najviac kritizujú vypustenie automatického vstupu ľudí vstupujúcich na trh práce do druhého piliera. Michal Mešťan, prodekan ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, si tiež myslí, že by bolo určite lepšie, keby bol v tomto balíku opatrení zavedený aj povinný vstup do druhého piliera. „Ale ak zoberieme do úvahy to, že dôchodkové správcovské spoločnosti už posledných pár rokov konštatujú, že vstup mladých ľudí do druhého piliera sa zvýšil, nevidel by som to úplne tragicky,“ dodáva.

„Keď štát nezabezpečil ľuďom adekvátne finančné vzdelanie, nemôže od nich chcieť investičné rozhodnutia. Takéto rozhodnutia aj zodpovednosť za nich musí zobrať na seba štát,“ hovorí Maroš Ovčarik, generálny riaditeľ Partners Investments. Odvoláva sa na viacero príkladov zo sveta, kde najlepšie hodnotené dôchodkové systémy vo svete sú také, ktoré stoja na viacerých pilieroch, napríklad v Škandinávii, Kanade, Novom Zélande či v Holandsku.

Krajniak však pripúšťa, že automatický vstup sa vo finálnom návrhu môže nakoniec objaviť. „Sme otvorení zaradiť to tam, ale len vtedy, ak nastane celospoločenský konsenzus. Je to priveľká zmena,“ obáva sa Krajniak.

Jednorazový výber skončí

Krajniakov rezort zmení aj výplatnú fázu. Možnosť vybrať si všetky úspory naraz skončí. V súčasnosti to využíva 63 percent sporiteľov, ktorí si takto vyberajú v priemere 12,5-tisíca eur naraz. Namiesto toho návrh zavádza prvú dekádu programového výberu, keď bude mať dôchodca k dispozícii polovicu zo svojich úspor v druhom pilieri. Zvyšok sa bude ďalej zhodnocovať. Ak medzitým tento sporiteľ zomrie, zvyšok jeho úspor bude predmetom dedenia.

Milan Krajniak: Návrh je takýto

Odborník na financie zo spoločnosti Swiss Life Select Pavel Škriniar je presvedčený, že otázka dedenia dôchodkových úspor nemá byť o minutí peňazí v krátkom čase. „Dôchodkové zabezpečenie má za úlohu zabezpečiť život na dôchodku, teda až do smrti. Možnosť minúť peniaze jednorazovo a následne spadnúť do záchrannej siete sociálneho systému nie je to, o čo by pri dôchodkovom sporení malo ísť,“ argumentuje.

Ak sa penzista dožije druhej fázy po uplynutí prvej desiatky rokov, dostane na výber: buď si „zakúpi“ doživotný dôchodok z druhého piliera zo zvyšných úspor, ktoré ale potom už nebude môcť nikto zdediť v prípade jeho úmrtia, alebo si ich nechá v DSS a budú sa môcť dediť. Tieto zmeny by mali podľa ministerstva práce zvýšiť penzie zo sporenia mimo predvolenej investičnej stratégie o 13 percent a s ňou až o 27 percent.

Po novom Krajniak navrhuje aj zrušiť poplatky za vedenie účtov sporiteľov, ako aj poplatky za zhodnotenie majetku v indexovom dôchodkovom fonde. Týmto krokom chce viac zatraktívniť sporenie. Zruší sa poplatok za vedenie osobného dôchodkového účtu. V súčasnosti je tento poplatok vo výške 1 percenta z príspevku sporiteľa. Poplatok za správu účtu je vo výške 0,3 percenta ročne. Ten by mal zostať zachovaný. Zruší sa poplatok za zhodnotenie majetku v indexovom fonde. V súčasnosti je vo výške 10 percent za zhodnotenie. Ministerstvo argumentuje, že za pasívne kopírovanie fondov nemusia od ľudí brať DSS také peniaze.

Prirodzene, tento krok sa nepozdáva správcom úspor. V reakcii pre denník Pravda uviedli, že k zmenám sa vyjadria najskôr o pár dní.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ