Matovič s Krajniakom oznámili, kto dostane peniaze pre zdražovanie: Budú to 100-eurové poukážky a prídavky na deti

Tomáš Bakoš, Tomáš Zemko | 21.04.2022 11:05, aktualizované: 
Image 2 Foto:
Premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič.
Stoeurové príspevky a vyššie prídavky na deti. Vláda vo štvrtok predstavila detaily dlhoočakávanej pomoci pre ohrozené skupiny ľudí kvôli obrovskému zdražovaniu. Celý balík pomoci bude stáť tento rok 260 miliónov eur, budúci rok ďalšiu miliardu. „Vieme, že inflácia je problém, ktorému budeme čeliť najbližšie roky,“ vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Pomoc pozostáva z dvoch častí. Prvou sú jednorazové príspevky vo výške 100 eur. Nárok na ne bude mať 660-tisíc rodičov s 1,1 milióna deťmi, 58-tisíc domácností v hmotnej núdzi, 102-tisíc seniorov vo veku nad 62 rokov, ktorým nevznikol nárok na dôchodok, 80-tisíc opatrovateľov a osobných asistentov osôb s ťažkým postihnutím a nakoniec 7 500 náhradných rodičov. Je to rovnaká forma pomoci, akú predstavil ešte začiatkom mesiaca minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Peniaze by mali byť vyplatené do leta.

Novinkou je druhá časť, teda systémová pomoc. Spočíva vo zvýšení prídavkov na deti a daňového bonusu na deti pracujúcich rodičov. Prídavok na dieťa sa zvýši od 1. júla z 25,88 eura na 30 eur a následne od 1. januára 2023 sa opäť zvýši na 40 eur, oznámil minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Ďalej sa od júla zvýši aj daňový bonus na dieťa podľa jeho veku. Od nového roka dôjde k jeho opätovnému zvýšeniu. Napríklad pre dieťa do šesť rokov suma vzrastie z pôvodných 47,16 eura na 100 eur.

Michal Simecka Dominik Jursa Čítajte viac Rodina Haščáka dostane viac ako bezdetný pár. Podľa Šimečku je Matovičov nápad daňová absurdita

Otázne je, kde chce koalícia na opatrenia nájsť peniaze. Matovič chce, aby sa peniaze vyzbierali od 100 najbohatších firiem na Slovensku. No ktoré to budú a akou formou budú zdanené, neprezradil. Práve s novými daňami nesúhlasí koaličná strana SaS. Nikto zo strany Richarda Sulíka sa preto na tlačovke nezúčastnil.

VIDEO: Vláda predstavila finančnú pomoc pre ohrozené skupiny obyvateľov.
Video

SaS ešte pred oficiálnym predstavením pomoci poslala tlačovú správu, v ktorej odmietla nové dane. „Namiesto efektívneho míňania verejných zdrojov ideme cestou zvyšovania daní, s čím nemôžeme v žiadnom prípade súhlasiť,“ vyhlásil predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič. Sulík hovorí, že pomoc je drahá a pomáha aj bohatým.

Je teda otázne, ako budú liberáli v parlamente hlasovať. „K tomu ešte zaujmeme ako klub stanovisko pred hlasovaním. Určite však nebudeme hlasovať za vyššie dane,“ tvrdí pre Pravdu hovorca SaS Ondrej Šprlák. Práve hlasovanie v parlamente rozhodne o tom, či sa návrh stane realitou. Hlasovať sa o ňom má v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanec za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský si myslí, že to v parlamente prejde dokonca ústavnou väčšinou, aj keď koalícia nie je jednotná. „Strany Smer a Hlas sa prezentujú ako sociálne strany, tak predpokladám, že za návrh zahlasujú. Ako by vysvetľovali voličom, že nedajú peniaze rodinám? Som presvedčený, že to prejde ústavnou väčšinou,“ povedal poslanec. Návrh podporí hnutie Za ľudí.

Predstavenie pomoci
Predstavenie pomoci
+9Predstavenie pomoci

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vyhlásil, že jednorazovú pomoc dostane niekoľko skupín:

1. 660 tisíc rodičov s 1,1 miliónmi detí dostane príspevok vo výške 100 eur. Bude to stáť 83 miliónov eur.

2. 58 tisíc domácností dostane príspevok 100 eur.

3. Viac ako 100 tisíc seniorov dostane príspevok 100 eur.

4. Jednorazový príspevok 100 eur dostane tiež 80 tisíc opatrovateľov a osobných asistentov osôb s ŤZP.

5. 100 eur dostane aj 7 500 náhradných rodičov.

Vláda by mala byť pri jednorazových opatreniach štedrejšia, reagovala opozičná strana Hlas na pomoc vlády. Podľa lídra strany Petra Pellegriniho je jednorazová časť pomoci nedostatočná. Ako keby obišla dve skupiny. Netýka sa seniorov komplexne a netýka sa ani pracujúcich ľudí. „Vláda mala byť štedrejšia a pomoc sa mala týkať širšieho okruhu ľudí,“ povedal šéf Hlasu. Pellegrini si chce počkať na detaily návrhov na papieri, no v zásade pomoc plánuje spolu so svojimi poslancami podporiť. Finančnú pomoc skritizoval aj opozičný Smer, s ktorého hlasmi koalícia počítať zrejme nemôže.

Systémová pomoc sa skladá z 3 opatrení:

1. Prídavok na dieťa sa zvýši od 1. júla z 25,88 eur na 30 eur. Od 1. januára 2023 sa zvýši na 40 eur.

2. Daňový bonus sa zvýši pre

  • deti do 6 rokov z 47,16 eur od 1. júla na 70 eur a od 1. januára 2023 na 100 eur.
  • deti do 15 rokov z 43,60 eur od 1. júla na 70 eur a od 1. januára 2023 na 100 eur.
  • deti nad 15 rokov z 23,57 eur od 1. júla na 40 eur a od 1. januára 2023 na 50 eur.

3. V rámci služieb deťom sa od 1. januára 2023 zavedie 60 eur.

Predstavenie pomoci Foto: Ivan Majerský
Image Predstavenie pomoci

Zaplatia to bohaté firmy

Získanie peňazí od monopolov z energetiky či iných regulovaných segmentov sa pozdáva aj hnutiu Sme rodina. Podľa Krajniaka je férové, že keď sa niekomu počas pandémie výrazne zdvihli zisky, tak je oprávnené, že si z nich štát vezme a použije to na pomoc rodinám.

Proti zdaneniu monopolov či oligopolov sa postavili aj samotné firmy. Regulované subjekty sú už totiž niekoľko rokov zaťažené osobitným finančným odvodom z podnikania v regulovaných odvetviach. „Nielenže sa tento odvod nezrušil, keďže mal byť len dočasným riešením, ale aktuálne sa uvažuje o ďalšom zaťažení energetiky,“ tvrdí pre Pravdu Andrea Danihelová zo spoločnosti Východoslovenská energetika Holding.

Zavádzanie dodatočných a selektívnych daní podľa šéfa Klubu 500 Tibora Gregora spôsobí zdražovanie produktov a služieb. „Všetky svoje dodatočné náklady si z titulu svojho postavenia na trhu prenesú do svojich cien. V konečnom dôsledku znova zaplatí občan spotrebiteľ,” reagoval Gregor.

Na prenesenie záťaže na ľudí v dôsledku zdanenia bohatých firiem upozornil aj analytik Maroš Ovčarik zo spoločnosti Partners Investments. Oveľa efektívnejšie sú podľa neho adresné dávky najviac ohrozeným skupinám, ktoré nebudú takou ranou pre štátny rozpočet. „Zároveň nebudú deformovať podnikateľské prostredie extra záťažou, ktorú by v prípade zavedenia napríklad daní pre oligopoly a monopoly nakoniec zaplatili ľudia,“ tvrdí.

Penzisti: budeme protestovať

Socioekonomický analytik a odborár z hnutia Pracujúca chudoba Ján Košč upozorňuje, že jednorazová pomoc vo forme rodinných prídavkov je veľmi nízka a nič nerieši. „Suma 260 miliónov na tento rok je kvapka v mori, ktorá sociálny požiar trochu pridusí, ale systémovo nevyrieši,“ tvrdí pre Pravdu. Problém vidí aj v daňovom bonuse, na ktorý nebudú mať nárok tí, čo by to najviac potrebovali. Čiže nízkopríjmové skupiny, ktoré platia nízke alebo žiadne dane. Teda takzvaná pracujúca chudoba, ktorá pracuje na skrátené úväzky a za nízke mzdy, vysvetľuje. Zásadnou chybou je podľa Košča aj to, že z pomoci sú vynechaní dôchodcovia. Hlavne poukazuje na tých 30 percent dôchodcov, ktorí majú príjem pod hranicou chudoby.

Podľa Viliama Páleníka z Ekonomického ústavu SAV môžeme hovoriť o primeranej pomoci. Upozorňuje však, že cez sociálne sito môžu prepadnúť skupiny, ktoré dostanú jednorazovú, ale už nie trvalú pomoc. Podľa neho ide napríklad o poberateľov dávok v hmotnej núdzi, kde by sa mala zmeniť výška životného minima, od ktorej sa odvíjajú.

Pomoc sa nepáči ani Jednote dôchodcov Slovenska. Vláde preto odkazuje: nesúhlasíme a budeme bojovať. „Je to pre nás katastrofa. Úplne sme vynechaní z tej pomoci,“ reagovala Valéria Pokorná, ktorá je poverená predsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska. Problém vidí v tom, že pomoc dostane len istá skupina, ktorá nemá nárok na dôchodok. Na Slovensku je pritom 1,1 milióna poberateľov starobných dôchodkov a navrhované opatrenia budú len pre 102-tisíc z nich.

„Budeme pokračovať v protestoch. Rozmýšľame nad tým, že keď podpora dôchodcov nebude mať výsledok, tak pôjdeme protestovať do každého okresu,“ povedala pre Pravdu Pokorná. Práve vo štvrtok sa konal v Košiciach prvý zo série protestov organizovaný odborármi a dôchodcami, ktorí žiadajú kompenzácie za vyšší rast cien. Vláda im sľúbila vyplatiť 13. dôchodok v prvom polroku. „Nie je to nič navyše, je to len to, čo majú dôchodcovia dostať v novembri,“ dodáva Pokorná. Preto chceli tri percentá navyše od najbližšieho mesiaca. Vláda im odkázala, že rast penzií zvýši klasická valorizácia penzií, ale až od nového roka. A to v priemere o 40 eur za mesiac.

Matovič už rozbehol daňovú revolúciu

Vláda tiež sľúbila voľnočasové poukazy vo výške 60 eur. „Dokopy rodičia, z ktorých aspoň jeden bude pracovať, bude môcť na svoje dieťa získať 200 eur mesačne. Rodič, ktorý nepracuje, dostane 40 eur v hotovosti a dieťa dostane na rozvoj svojho talentu 60 eur,“ vypočítal šéf rezortu financií.

Matovič tak ide realizovať prvú časť svojej daňovej revolúcie, v ktorej sa venoval práve rodinám s deťmi. Zamieriť pomoc práve na ne nie je náhodná. Podľa údajov z Eurostatu na Slovensku žije každé šieste dieťa v rodine pod hranicou chudoby. Ak si to rozmeníme na drobné, tak to je 34 percent neúplných rodín a 37 percent rodín s najmenej troma deťmi, ktoré žijú pod hranicou chudoby.

Zjednodušene pôjde o systém, ktorý bude postavený na princípe, že čím nižší príjem rodiny, tým väčšia bude pomoc. Tak by sa dal charakterizovať vládny návrh opatrení pre rodiny. Na ilustračnom príklade Matovič ukázal, že napríklad matka – osamelý rodič s minimálnou mzdou, ktorá má dve deti, chodiace na základnú školu, ročne získa 3 132 eur navyše.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu:

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ