Rodina Haščáka dostane viac ako bezdetný pár. Podľa Šimečku je Matovičov nápad daňová absurdita

Vláda chce na pomoc ľuďom so zdražovaním minúť tento rok 260 miliónov eur, budúci rok to má byť vyše miliardy eur. Vo štvrtok to avizoval premiér Eduard Heger (OĽANO). Ako na to reagujú politické strany PS, Hlas, Smer, Sas alebo KDH?

21.04.2022 16:18 , aktualizované: 22.04.2022 12:02
Michal Simecka Dominik Jursa Foto:
Predstavenie pomoci
debata (36)

Progresívne Slovensko: Daňová absurdita

Podľa europoslanca a člena hnutia Progresívne Slovensko Michala Šimečku daňová revolúcia Igora Matoviča posunie viac peňazí rodinám Jaroslava Haščáka a Patrika Tkáča, než mladému páru tesne po univerzite, ktorý je bezdetný a pracuje v nízkopríjmovej profesii.

„Áno, je správne, že vláda konečne zareagovala na výrazné zdražovanie. Mrzí ma však, že to dopadlo ako zvyčajne – koalícia rezignovala na odborné, koncepčné riešenia, a miesto toho improvizuje a neadresne rozhadzuje peniaze. To všetko v situácii, kedy má Slovensko vysoký verejný dlh a asi najhoršie udržateľné verejné financie v EÚ,“ napísal na sociálnej sieti. Podľa neho je potrebné identifikovať núdznych, a priamo im pomôcť. Rýchlo, na preklenutie núdze, aj systémovo, aby sa dostali zo svojej situácie. „Miesto toho štát opäť vyplatí stovky miliónov eur aj tým, ktorí to vôbec nepotrebujú. A naopak, množstvo ľudí v núdzi cez Matovičovo sito prepadne, a nedostane takmer nič,“ píše na Facebooku.

Hlas: Vláda by mala byť pri jednorazových opatreniach štedrejšia

Vláda by pri ohlásených jednorazových opatreniach mala byť štedrejšia, opomenula totiž pracujúcich a väčšinu seniorov. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to vyhlásil líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Zároveň poukázal na návrhy zákonov na pomoc ľuďom, ktoré predložil Hlas-SD, a vyzval vládu, aby ich podporila. Avizované systémové opatrenia na pomoc rodinám s deťmi víta.

Video
Pomoc ľuďom
Pomoc ľuďom
+5Pomoc ľuďom

Jednorazové opatrenia, ktoré vo štvrtok predstavila vláda, považuje Pellegrini za nedostatočné, pretože sa netýkajú komplexne seniorov ani veľkej časti pracujúcich ľudí. „Tou jednorazovou odmenou vláda zasiahne veľmi úzky okruh,“ myslí si.

Image 2 Čítajte viac Matovič s Krajniakom oznámili, kto dostane peniaze pre zdražovanie: Budú to 100-eurové poukážky a prídavky na deti

Poukázal preto na návrhy zákonov, ktoré nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD predložili do Národnej rady (NR) SR. V týchto návrhoch podľa Pellegriniho neopomenuli 1,65 milióna pracujúcich ľudí, pre ktorých tiež navrhli vyplatiť 100 eur. Pomoc seniorom by podľa neho zabezpečil ďalší návrh, ktorým chcú, aby bol predčasne vyplatený 13. dôchodok niečím navyše a aby bol v decembri vyplatený akýsi 14. dôchodok. Vyzval vládu na podporu týchto opozičných návrhov alebo na rozšírenie pôvodného vládneho návrhu.

Systémové opatrenia na pomoc rodinám s deťmi Pellegrini víta, ak je vláda presvedčená, že dokáže zabezpečiť financovanie týchto výdavkov. „Vítam, že vláda prichádza s návrhmi, ktoré majú výraznejšie zvýšiť príjem rodín s deťmi,“ poznamenal. Skonštatoval tiež, že podporuje avizované dodatočné zdanenie „extrémne ziskových“ firiem.

Predstavenie pomoci
Predstavenie pomoci
+9Predstavenie pomoci

Vláda vo štvrtok oznámila, že chce na pomoc ľuďom so zdražovaním minúť tento rok 260 miliónov eur, budúci rok to má byť vyše miliardy eur. V rámci pomoci pre obyvateľov na boj s infláciou predstavili jednorazové aj systémové opatrenia. Zahŕňajú jednorazový prídavok na dieťa, jednorazový príspevok pre skupiny ľudí najviac ohrozené infláciou, ale napríklad aj zvýšenie daňového bonusu.

KDH: Ohlásená pomoc ľuďom je neskorá a nedotiahnutá

Mimoparlamentné KDH privítalo opatrenia, ktoré vo štvrtok ohlásila vláda na pomoc rodinám. K podobným krokom však mala vláda podľa KDH pristúpiť bez ohľadu na tohtoročný vysoký rast cien potravín, energií a výdavkov na bývanie. Navrhované opatrenia navyše nie sú podľa KDH úplné, chýba v nich napríklad dlhodobá pomoc dôchodcom a hnutiu sa tiež nepáči plánované zvýšenie daní pre niektoré podniky.

„Ohlásená pomoc dostatočne nezmierni dosah rastu životných výdavkov v dôsledku vysokej inflácie. Popri rodinách patria medzi najohrozenejšie skupiny obyvateľstva nízkopríjmoví dôchodcovia, ku ktorým má podľa ohlásenej schémy smerovať iba jednorazová pomoc. Vláda nepredkladá riešenie, ako dlhodobejšie zohľadniť dosah vysokej inflácie na túto skupinu obyvateľov,“ uviedol ekonomický expert KDH Jozef Hajko.

Navrhované opatrenia vlády sú podľa kresťanských demokratov iba čiastkové. Hnutie upozornilo, že vláda sa osobitne nezaoberá energetickou chudobou a nevšíma si ani problémy firiem. „Práve definovanie energetickej chudoby a nastavenie nárokovateľnej a dlhodobej pomoci by bolo popri proaktívnej rodinnej politike najlepším nástrojom na zastavenie poklesu životnej úrovne na Slovensku,“ uviedol Hajko.

Igor Matovič, matovic Čítajte viac Matovič: Sulík má poslednú šancu. Koalícia stále hľadá peniaze pre najslabších

KDH zdôraznilo, že zvýšené náklady výrobcov a dodávateľov vstupujú napokon do cien tovarov, ktoré nakupujú bežní obyvatelia, čo všeobecne zvyšuje infláciu. „Namiesto toho vláda zvažuje osobitné zdanenie nešpecifikovanej stovky najbohatších firiem. Podľa rebríčka najväčších daňových poplatníkov patria medzi najbohatšie spoločnosti energetické firmy, rafinérie, banky, poisťovne, telekomunikačné firmy či obchodné reťazce. Tie dodávajú tovary ďalším firmám a konečným spotrebiteľom, a preto sa dá očakávať, že vyššie dane zohľadnia v cenách, čo prispeje k ďalšej inflácii,“ zhodnotil Hajko.

Zvýšené náklady na podporu infláciou najzasiahnutejších skupín obyvateľstva by podľa hnutia mohol vykryť tohoročný zlepšený výber dane z pridanej hodnoty (DPH).

Smer: Na každú domácnosť 1 500 eur

Opozičná strana Smer-SD žiada vládu, aby opätovne zaviedla osobitný odvod pre banky a pre bohaté firmy. Uviedol to predseda strany Robert Fico, v reakcii na pomoc, ktorú vláda vo štvrtok predstavila vo forme opatrení proti zdražovaniu.

„Tých 250, či 260 miliónov eur, ktoré ponúka vláda ako nejakú mieru odškodnenia za zdražovanie, je pľuvanec, je to výsmech. Strana Smer-SD opätovne žiada túto vládu, aby zaviedla osobitný odvod pre banky. Banky zarábajú miliardy a my môžeme týmto odvodom získať okamžite 300 miliónov eur v roku 2022. Žiadame vládu, aby okamžite zaviedla aj mimoriadne odvody pre firmy s obrovskými ziskami. Bez akýchkoľvek problémov vie vláda získať miliardu eur,“ spresnil.

Podľa Fica by vláda mohla mimoriadnymi odvodmi získať asi 2 miliardy eur, ktoré sú podľa neho reálne potrebné na to, aby každá domácnosť na Slovensku dostala jednorazový príspevok 1500 eur na zvládnutie zdražovania.

„Ak vláda SR (občanom) ponúkne len to, čo vo štvrtok veľmi smiešne a trápne ponúkla, to v žiadnom prípade nemôžeme podporiť. Budeme navrhovať doplnenie vládnych návrhov o zavedenie osobitných odvodov a daní pre firmy a banky, ktoré sú mimoriadne ziskové. Rovnako budeme navrhovať, aby celkové odškodnenie predstavovalo 1500 eur na každú domácnosť. Domácností je asi 1,2 milióna, takže tie dve miliardy eur by na ich odškodnenie stačili,“ vysvetlil predseda Smeru.

„Ak sa pozrieme na štruktúru opatrení, ktoré vláda predstavila, tak si nimi ide kupovať (hlasy) Rómov do komunálnych volieb. Toto je jediné, čo môžeme povedať. O nič iné im nejde, kupujú si Rómov do komunálnych a regionálnych volieb, ktoré budú na jeseň 2022. Je výsmechom, ak dôchodcom nedajú absolútne nič,“ dodal Fico.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vo štvrtok avizoval, že vláda chce na pomoc ľuďom so zdražovaním minúť tento rok 260 miliónov eur, budúci rok to má byť vyše miliardy eur.

„V rámci pomoci pre obyvateľov na boj s infláciou predstavujeme jednorazové aj systémové opatrenia. Ide o jednorazový prídavok na dieťa, uvedenie jednorazového príspevku pre skupiny ľudí najviac ohrozené infláciou. Taktiež zvyšujeme daňový bonus,“ priblížil na tlačovej konferencii.

V tomto roku plánujú minúť na jednorazové aj systémové opatrenia 260 miliónov eur. „Vieme, že problém inflácie je problém, ktorému budeme čeliť najbližšie roky. Na budúci rok pomôžeme občanom SR sumou vyše jednej miliardy eur,“ doplnil Heger.

SaS: Odmietame zvyšovanie daní

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) podporuje rýchlu a adresnú kompenzáciu pre zraniteľné skupiny obyvateľstva, ktorá by bola vo výške 133 miliónov eur a môže byť krytá z očakávaných rozpočtových nadpríjmov. Odmieta však zvyšovanie daní, ktoré je pre stranu červenou čiarou. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

hranica vyšné nemecké utečenci ukrajina ukrajinci Čítajte viac Vytláčajú z bytov Ukrajinci Slovákov kvôli štátnym príspevkom? Realitky hovoria, že prenajímatelia nie sú špekulanti

„Namiesto efektívneho míňania verejných zdrojov ideme cestou zvyšovania daní, s čím nemôžeme v žiadnom prípade súhlasiť. Zvyšovanie daní nie je liekom na súčasnú inflačnú krízu. Slovensko je krajina s najvyšším rastom daňovo-odvodového zaťaženia v posledných 10 rokov z krajín EÚ, preto treba byť veľmi opatrný pri ich ďalšom zvyšovaní. Nie všetky rodiny s deťmi nutne potrebujú kompenzáciu. Keďže máme limitované množstvo financií v dispozícii, zmysel dáva pomáhať len ohrozeným skupinám. Súhlasili sme s pomocou vo výške 133 miliónov eur, ktorú predstavil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a ktorá by bola krytá z očakávaných nadpríjmov,“ uviedol predseda Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Všetky dodatočné dane a výdavky, ktoré sa idú zaviesť, sú podľa strany SaS trvalého charakteru a budú kontinuálne zaťažovať ekonomiku a štátny rozpočet. „Programové vyhlásenie vlády hovorí o tom, že vytvoríme predpoklady na zastavenie rastu daňovo-odvodového zaťaženia. Tieto opatrenia však znamenajú ich ďalší rast, a preto návrh považujeme za neudržateľný aj pre budúcoročný rozpočet,“ povedal Viskupič.

Rovnako má SaS problém aj s navrhovaným nastavením voľnočasových poukazov. „Momentálne nemôžeme súhlasiť s poskytnutím pol miliardy eur na voľnočasové poukazy. Samotnú myšlienku podporujeme, musí ísť ale ruka v ruke s väčším ohodnotením pre našich učiteľov,“ uzavrel minister školstva a podpredseda SaS Branislav Gröhling.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Slovensko #zdražovanie #Smer #Hlas #pomoc ľuďom #SASKA