Takmer milión ľudí dostalo na začiatku roka veľmi smutnú správu. Ich dôchodky mohli byť radikálne vyššie

Tomáš Zemko | 01.02.2022 21:11
senior, dôchodca Foto:
Vyše 70-tisíc sporiteľov v dlhopisovom fonde 365.bank dokonca zaknihovalo stratu takmer štyri percentá.
Slabé zhodnotenie nepokrývajúce ani infláciu, či dokonca strata. Zhruba 930-tisíc ľudí na Slovensku v týchto dňoch dostáva veľmi zlé správy. Prišli im mailom alebo poštou. Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) doručujú výpisy z účtov z druhého piliera za minulý rok. Informujú sklamaných sporiteľov, že ich dôchodkové úspory stratili na hodnote.

Peniaze majú totiž uložené v tzv. garantovaných fondoch, ktoré vlani zaznamenali výnos od mínus 0,2 do mínus 1,2 percenta. Vyše 70-tisíc sporiteľov v dlhopisovom fonde 365.bank dokonca zaknihovalo stratu takmer štyri percentá.

V súčasnosti je v druhom pilieri zapojených takmer 1,7 milióna sporiteľov, z toho vyše polovice (takmer 55 percent) má úspory práve v garantovaných fondoch.

Tomáš Zemko Čítajte viac Vyriešte konečne dôchodky!

Chabé výsledky nútia ľudí premýšľať o tom, aký budú mať vlastne dôchodok a čo by pre jeho zvýšenie mali robiť inak. „Vždy, keď sa v médiách zverejnia čísla zhodnotenia fondov, evidujeme zvýšený záujem klientov o svoje úspory a rovnaké je to aj teraz. O to viac, že rozdiely vo výkonnosti medzi garantovanými a negarantovanými fondmi patria medzi najvyššie od vzniku druhého piliera,“ hovorí generálny riaditeľ Partners Investments Maroš Ovčarik.

Aké zmeny budú v II. pilieri

  • Reformu druhého piliera má predstaviť do konca prvého kvartálu roka 2022 minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).
  • Automatický vstup s možnosťou vystúpiť a možnosťou sa opäť vrátiť.
  • Automatický vstup do predvolenej investičnej stratégie pre všetkých nových sporiteľov v II. pilieri, pričom sporiteľ bude mať možnosť túto stratégiu odmietnuť.
  • Nový sporiteľ by mohol mať viac ako 50 percent v akciách.
  • Opatrenia na postupný presun majetku sporiteľov, ktorí majú majetok umiestnený v garantovaných dôchodkových fondoch, do indexových a akciových dôchodkových fondov.
  • Úprava výplatnej fázy, aby mal sporiteľ časť majetku alokovanú v akciách aj po dosiahnutí dôchodkového veku, pričom prioritou má byť dlhodobé vyplácanie úspor.
  • Prehodnotenie, aby dôchodkové správcovské spoločnosti mohli meniť počet a charakter dôchodkových fondov, výber investičných nástrojov, pravidlá obmedzenia a rozloženia rizika či štruktúru odplát.
  • Zrušenie vydávania akceptačného listu Sociálnou poisťovňou na účely prestupu do inej dôchodkovej správcovskej spoločnosti.

*Aké zmeny budú v II. pilieri**

Silnejší dopyt po informáciách a vysvetľovaní výpisov pociťujú v týchto dňoch aj pracovníci infolinky v najväčšej správcovskej spoločnosti Allianz. Starajú sa tam o účty takmer pol milióna sporiteľov. Rovnako sa so zvýšeným záujmom ľudí o úspory v druhom pilieri stretáva aj odborník na dôchodky a prodekan Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Michal Mešťan. „Bezpochyby k tomu prispeli výpisy z osobného dôchodkového účtu, ktoré zasielajú práve v tomto období sporiteľom správcovské spoločnosti. Tí, ktorí majú úspory v dlhopisových fondoch, sa zaujímajú o to, či úspory presunúť inde hneď, alebo postupne,“ vysvetľuje pre Pravdu. Ľudia sa Mešťana tiež pýtajú, či dobre rozumejú všetkým informáciám vo výpisoch – odhadovanej výške dôchodku, zaplateným poplatkom, rôznym odhadom nasporenej sumy, prípadne chcú vedieť, čo môžu a majú urobiť, aby ten ich dôchodok bol vyšší.

Video
Ide o peniaze: Ekonóm Ján Šebo o tom, ako mať čo najvyšší dôchodok z II. piliera. Odvysielané 19. 1. 2022.
dôchodca, senior Čítajte viac ANKETA: Mám 45 rokov, všetky úspory v II. pilieri v dlhopisoch. Mám ich presunúť? Ak áno, ako treba postupovať?

Vyšší záujem o lepšie zárobky z druhého piliera evidujú aj vo VÚB Generali. „Dlhodobo rastie záujem o akciový a indexový fond. V čase zasielania koncoročných výpisov je tento trend ešte silnejší,“ objasňuje vedúci oddelenia Riadenie investícií Igor Vilček. Dodáva, že až 95 percent nových sporiteľov teraz u nich vstupuje do negarantovaných fondov.

Zvýšený záujem o presúvanie úspor zaznamenáva aj spoločnosť NN. Počet ľudí v dlhopisovom fonde im klesol medziročne o 14 percent. Člen predstavenstva firmy Martin Višňovský tvrdí, že niekoľkokrát za rok oslovujú klientov, aby prehodnotili umiestnenie úspor. Celkovo hodnotí záujem ľudí o výšku svojho budúceho dôchodku ako slabý. Pridáva sa aj spoločnosť Uniqa. „Podľa našich štatistík presunov z dlhopisového do indexového fondu pribúda. Trend začal byť výraznejší od roku 2017 a stále pokračuje,“ tvrdí Beata Lipšicová.

Aj keď odborníci z oblasti financií vidia snahu ľudí po prečítaní výpisu presúvať svoje peniaze z málo zarábajúcich do výkonnejších fondov, ťažko podľa nich odhadovať, koľko z nich tak skutočne aj urobí. Ukážu to až ostré čísla o niekoľko týždňov neskôr.

Denníkom Pravda oslovení odborníci sa však zhodujú: Ak máte okolo 45 rokov, presuňte svoje úspory do indexových fondov. „Sporitelia mladší ako 45 rokov by mali mať väčšiu časť úspor umiestnenú v rizikovejšom, akciovom fonde,“ radí predseda predstavenstva Allianz – Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť Miroslav Kotov. Tvrdí, že tzv. déesesky majú iba jediný nástroj, ako motivovať ľudí na presun úspor do rizikovejších a výkonnejších fondov. „Trpezlivé vysvetľovanie a argumentovanie klientom o správnosti tohto kroku. Sporiteľ musí aj rozumieť, čo znamená sporenie v rizikovejšom akciovom či indexovom fonde. Ak tomu nerozumie, je veľké nebezpečenstvo, že pri prvom poklese akciových trhov sa ho zmocní panika a vráti úspory späť do garantovaného fondu. To je však najhoršia stratégia, pretože tam mu už nezarobia, stratu nezmažú a neotočia v zisk.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) Čítajte viac Krajniak o reforme dôchodkov: Kto bude chcieť, tomu peniaze v druhom pilieri prehodíme, na rodičovskom bonuse padla dohoda

Druhý pilier funguje ako dobrovoľný sporiaci pilier. Zamestnanci si môžu posielať časť odvodov do fondov, kde sa im ich príspevky zhodnocujú na finančných trhoch. Všetkých ľudí, ktorí neboli proti, druhá vláda Roberta Fica (Smer) presunula v roku 2012 z akciových do dlhopisových fondov. Späť do rizikovejších akciových alebo indexových fondov, kde je šanca na väčšie zhodnotenie úspor a vyšší zisk, si musia sporitelia peniaze presunúť sami. Respektíve, sami musia požiadať svoju správcovskú spoločnosť o presun úspor.

Väčšiu časť budúceho dôchodku ale tvoria peniaze z prvého piliera. Doň platia priebežne pracujúci ľudia odvody, aby sa poskladali na penziu nepracujúcim seniorom.

Obrovské rozdiely vo fondoch

Vlaňajšok sa zapíše do histórie ako rok, keď rozdiely medzi výkonmi garantovaných a negarantovaných fondov boli naozaj priepastné. Na ilustráciu, ak mal sporiteľ na začiatku roka 2021 v dlhopisovom fonde nasporených 10-tisíc eur a ak nerátame poplatky, na jeho konci mal priemerne o sto eur menej.

Tieto výsledky doslova blednú v porovnaní s víťazmi roka 2021. Tými boli indexové fondy. Až tri z aktuálnej ponuky dosiahli výkonnosť vyše 28 percent, pričom štvrtý v ponuke dosiahol zhodnotenie viac ako 25 percent. Ak mal sporiteľ na začiatku roka 2021 v indexovom fonde nasporených 10-tisíc eur a ak nerátame poplatky, na jeho konci zarobil od 2 500 do 2 800 eur. V týchto štyroch vlani najvýkonnejších fondoch malo úspory zhruba 294-tisíc ľudí. V najvýkonnejšom akciovom fonde Allianzu si sporí ďalších takmer 100-tisíc ľudí. Tí dosiahli v minulom roku vyše 21-percentné výnosy.

Aký je rozdiel medzi garantovanými a negarantovaný­mi fondmi

V garantovaných fondoch sú peniaze sporiteľov zainvestované najmä v dlhopisoch. Tie v posledných rokoch prinášajú iba veľmi malé výnosy. Je to vinou toho, že najvýznamnejšie centrálne banky po celom svete znížili kľúčové úrokové sadzby na nulu, respektíve do záporného pásma. Tieto kroky centrálnych bánk tak majú veľký vplyv na výnosy dlhopisov. V roku 2021 zaznamenali záporné výnosy od mínus 0,2 do takmer mínus 4 percentá.

Naopak, v negarantovaných fondoch sú zainvestované peniaze v akciách (alebo indexoch) firiem z celého sveta. Sú značne rizikovejšie, prinášajú väčšiu volatilitu (pohyb ceny akcie), no zároveň majú aj oveľa väčší potenciál ako dlhopisy. V roku 2021 zaznamenali najvyššie výnosy indexové fondy – tri z ponuky dosiahli viac ako 28 percent, štvrtý viac ako 25 percent.

Prekvapených pri čítaní výpisu mohlo byť aj takmer 300-tisíc sporiteľov Allianzu v dlhopisovom fonde, čo je suverénne najvyšší počet klientov v garantovaných fondov. Celkový rozdiel vo výkonnosti za poslednú dekádu je až 10-násobný. Kým úspory sporiteľov v garantovanom fonde za desať rokov sa zhodnotili takmer o 12 percent, úspory v akciovom negarantovanom fonde sa za rovnaké obdobie znásobili až o 117 percent.

Ilustračný prepočet spoločnosti Partners ukazuje, aký obrovský rozdiel vo výške dôchodku môže byť medzi garantovaným a negarantovaným fondom. Ak napríklad 28-ročný človek s vyštudovanou vysokou školou zarába 1¤600 eur v hrubom, dôchodok by mu vyšiel na 439 eur. Ak si sporil v druhom pilieri od jeho vzniku a všetky peniaze by mal uložené v garantovanom fonde, penziu by si zvýšil o 78 eur. Ak by mal však peniaze uložené v negarantovanom fonde, penziu by si zvýšil až o 860 eur. Rozdiel medzi garantovaným a negarantovaným fondom teda ukazuje obrovskú mesačnú sumu. Správcovské spoločnosti vo výpise tiež uvádzajú predpovede, koľko bude sporiteľ na dôchodku dostávať. Ukážu mu výšku dôchodku podľa pesimistického, základného a optimistického scenára. Môže ísť o desiatky či stovky eur. Spolu s prognózou. Vo výpise by mal nájsť aj rady, čo spraviť, aby bol dôchodok z druhého piliera vyšší.

Zmena fondu je jednoduchá

Dobrou správou je, že fond sa dá zmeniť pomerne ľahko. Ak chce klient prestúpiť v rámci správcovskej spoločnosti do iného fondu, stačí ju o tom iba informovať. Dá sa tak urobiť aj on-line, ak to spoločnosť umožňuje. Alebo stačí vypísať predpísané tlačivo v pobočke či pomocou sprostredkovateľa.

Ak chce klient prestúpiť do inej správcovskej spoločnosti, musí zájsť do Sociálnej poisťovne a vypýtať si akceptačný list. Ten treba vyplniť a spolu s novou zmluvou ho treba poslať do novej správcovskej spoločnosti.

Otázka je, či je dobré presunúť všetky svoje úspory naraz, alebo postupne. „Majetok sa dá tiež presunúť celý do negarantovaného fondu, ale je to pomerne rizikové. Kým pri pravidelných príspevkoch sa využíva postupné investovanie pri rôznych cenách, pri jednorazovom presune je potrebné načasovať ho na ideálnu cenu. To je náročné až nemožné. Preto odborníci odporúčajú presúvať majetok postupne,“ radí analytik Swiss Life Select a pedagóg z Ekonomickej univerzity Pavel Škriniar. Ideálne je informovať sa u správcu, či je možné nastaviť automatické presúvanie. Presúvanie úspor je zadarmo. Spoplatnená je iba zmena správcu, ak by ste ho menili viackrát ako raz za rok.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ