Krajniak o reforme dôchodkov: Kto bude chcieť, tomu peniaze v druhom pilieri prehodíme, na rodičovskom bonuse padla dohoda

Sporiteľov chceme z II. piliera presunúť z garantovaných do negarantovaných fondov. To považujeme za dobré pre 99 percent z nich, hovorí v rozhovore pre Pravdu minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

30.01.2022 14:58
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) Foto:
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (196)

Ako je na tom novela zákona o sociálnom poistení, teda reforma prvého piliera dôchodkov? Ste na všetkých zmenách dohodnutí v koalícii?

Všetci partneri vo vláde akceptujú, že cieľ, ku ktorému sme sa zaviazali v pláne obnovy, teda zlepšiť udržateľnosť prvého piliera, dosiahneme. Podmienka je, aby sme reformou prvého piliera zlepšili jeho dlhodobú udržateľnosť o 1,8 percenta HDP. Náš návrh, so započítaním rodičovského bonusu, vychádza na 1,86 percenta HDP. Súčasťou reformy je aj rodičovský bonus, v ktorom hľadáme dohodu na tom, koľko presne budú od 1. januára 2023 dostávať na dôchodku matky a otcovia s deťmi.

Najväčšou témou a asi aj najkontroverznejšou v rámci vašej reformy dôchodkov je práve rodičovský bonus. Veríte si, že ho premietnete do reality?

Myslím si, že sme na veľmi dobrej ceste a vôbec ho nepovažujem za kontroverzný. Rieši najväčšiu diskrimináciu, akú v dôchodkovom systéme máme. Teda tú, že matky, ktoré vychovali deti, majú nižšie dôchodky ako tie dôchodkyne a dôchodcovia, ktorí deti nevychovali. Príkladom môže byť matka s dvomi deťmi, ktoré pracujú a odvádzajú odvody, ktoré platia dôchodky všetkých dôchodcov, lenže ona bude mať o 80 eur mesačne menej ako bezdetná dôchodkyňa. Ročne ide takmer o tisíc eur. Toto chceme odstrániť.

VIDEO: Pozrite si rozhovor s Milanom Krajniakom.
Video

Ste v koalícii na všetkých detailoch rodičovského bonusu dohodnutí?

Som rád, že sa nám podarilo dosiahnuť v koalícii, že už nikto neprotestuje ani neargumentuje tým, že by moja reforma prvého piliera zhoršovala dlhodobú udržateľnosť verejných financií, práve naopak. Zlepšuje ju vrátane rodičovského bonusu o 2,4 percenta HDP v horizonte 50 rokov. Druhá vec, ktorú nikto nespochybňuje, je zrejmý fakt, že rodičovský bonus je v ústave. Teraz sa teda bavíme o tom, koľko by sme od 1. januára 2023 mali vyplácať jednotlivým dôchodcom. Takých, ktorí by mohli poberať rodičovský bonus, pretože ich deti sú ekonomicky aktívne a platia odvody na Slovensku, takých je približne 816-tisíc.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) Čítajte viac Minister Krajniak o dôchodkoch: Rodičovský bonus je kontroverzný? Sporíme sa iba o jeho výške

Takže všetko už máte vyriešené?

Všetko okrem výšky rodičovského bonusu – teda o akú sumu si budúci dôchodcovia s deťmi prilepšia. Chcem, aby bol rodičovský bonus v čo najvyššej výške. A to každý mesiac ako špeciálny bonus k dôchodku. Niektorí partneri uprednostňujú, aby zdroje, ktoré sme našli na vyplácanie bonusu, boli použité radšej na zníženie deficitu rozpočtu. Verím, že v krátkom čase dospejeme k zhode, aká suma na rodičovský bonus pôjde.

Nedávno bolo to stretnutie koalície o ekonomických reformách a pár dní po ňom nám Peter Cmorej zo SaS, ktorý tam tiež bol, v rozhovore povedal, že ste partnerov veľmi nepresvedčili s potrebnou vyše pol miliardou za rok, ktorú na rodičovský bonus potrebujete. Tak ako je to?

Chápem, že každý koaličný partner má svoje priority. Napríklad SaS chce tieto peniaze, čo sme my našli na rodičovský bonus, použiť na zníženie deficitu. To je ich názor, ja mám názor iný. V tomto budeme mať spor. Navrhli tiež, aby sme na rodičovský dôchodok použili zdroje z 13. dôchodkov, ale tie tiež rušiť nebudem. Naopak, vlani sme na 13. dôchodky dali dvojnásobok toho, čo v 2019. Ja som im povedal, nech si oni radšej skúsia nájsť úspory vo svojich rezortoch, školstva, hospodárstva, zahraničia.

Lenže rodičovský bonus kritizovali nielen politici, ale aj analytici, ekonómovia, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Rozpočtová rada dala veľmi korektné stanovisko, pretože potvrdila, že z dlhodobého hľadiska 50 rokov náš návrh reformy prvého piliera zlepšuje verejné financie. Rovnako súhlasím s tým, že treba vyriešiť nábeh na vyplácanie, o čom sa aktuálne aj diskutuje. Debatovať, presviedčať, argumentovať, to je úplne normálne. My sme urobili pre nájdenie peňazí dve veci. V Sociálnej poisťovni sme našli zdroje vo výške 0,6 percenta HDP. Preto hovoríme, že keď sa máme starať o udržateľnosť verejných financií, radi prijmeme aj návrhy z iných rezortov.

Peter Cmorej SAS Čítajte viac Poslanec SaS Cmorej o Krajniakovej reforme: Presviedčal nás, že našiel peniaze, no nakoniec sme sa na ničom nedohodli

A dohodli ste sa aspoň, odkiaľ môžu ísť peniaze?

Myslím si, že také zdroje sa nám darí nachádzať. Uvidíme však, v akej výške dospejeme k dohode.

O akých sumách ste ochotní diskutovať?

Budú to určite stámilióny eur ročne. Prinesieme najvyššie zvyšovanie dôchodkov v novodobej histórii Slovenska.

Ako to, že si tak veríte?

Rezort financií robí pravidelne makroekonomické prognózy, podľa ktorých sa potom vypočítavajú limity verejných výdavkov, jednotlivých ministerstiev, pripravuje sa štátny rozpočet. Našou výhodou je, že podľa septembrovej analýzy, z ktorej sa robila prognóza na tento rok s výhľadom na roky 2023 až 2024, máme výrazný nadvýber z hľadiska príjmov z poistného. A mne nevadí debatovať o reálnej výške toho nadvýberu, pretože tá suma je taká vysoká, že minimálne časť z nej určite vieme použiť na rodičovský bonus. Ďalším argumentom je, že náš rezort za posledné dva roky rôznymi opatreniami vo výdavkoch Sociálnej poisťovne ušetril 0,6 percenta HDP.

Ako si ten nábeh viete vy predstaviť?

Napríklad tak, že tam dáme strop. Je logické, že v prípade poslancov Národnej rady alebo ministrov, ktorí majú platy v tisícoch eur mesačne, nebudú ich rodičia dostávať rodičovský dôchodok vypočítaný z tejto sumy, ale stanovíme tomu strop, a tak ušetríme veľa peňazí. Predstavme si porovnanie zamestnanca automobilky a poslanca NR¤SR. Priemerne zarábajúci zamestnanec automobilky dosahuje mesačnú mzdu okolo 1¤700 eur, čo je asi 1,5-násobok priemernej mesačnej mzdy na Slovensku. Takýto zamestnanec by mohol svojej mame na dôchodku odviesť na rodičovský bonus 44 eur. Poslanec Národnej rady má plat približne 3¤000 eur. Ak by sme nezaviedli strop na rodičovský bonus, mohol by odviesť svojej mame na dôchodok 76 eur. Teda ak by sme zaviedli strop, 1,5-násobok priemernej mzdy na Slovensku, tak by poslanec mohol odviesť približne rovnakú sumu ako pracovník automobilky, približne 44 eur.

Bude k rodičovskému bonusu ešte ďalšie stretnutie v koalícii?

Priebežne sa rozprávam s kolegami. Každý má k tomu svoje pripomienky, a tie postupne riešime. Od posledného, toho štvrtkového rokovania, som veľmi spokojný s tým, ako sa situácia vyvinula. Som veľmi optimistický.

Píšu nám však aj rodičia, matky, ktoré vychovali šikovné, pracovité deti, ktoré zarábajú málo, pretože sú učitelia, zdravotné sestry. Alebo odišli za lepšou plácou do zahraničia. Tým rodičom váš bonus pridá menej ako rodičom bohatých detí, respektíve nič. Títo rodičia si nezaslúžia lepšie dôchodky?

Keďže rodičovským bonusom môže prispieť k dôchodkom mamy a otca každé dieťa, a väčšina našich slovenských dôchodcov má dve a viac detí pracujúcich na Slovensku, verím, že takmer každý dôchodca bude môcť rodičovský bonus dostať. Neviem zmeniť realitu, že niektoré deti slovenských dôchodcov pracujú v Nemecku a prispievajú na dôchodky nemeckým dôchodcom, nie dôchodcom na Slovensku.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) Čítajte viac Rodinné podniky sú výhodné pre každú ekonomiku, chcem ich podporiť, tvrdí Krajniak

© Autorské práva vyhradené

196 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #revolúcia #Milan Krajniak