Peniaze na účte do pár sekúnd. Banky spúšťajú okamžité platby. Kto ich bude mať zadarmo a kto si priplatí?

Tomáš Bakoš | 30.01.2022 17:39
muž, žena, manželia, kreditná karta, debetná... Foto:
Ilustračné foto.
24 hodín denne, sedem dní v týždni a 365 dní v roku. Na Slovensko prichádza veľká technologická inovácia v platení. Od utorka 1. februára môžu ľudia využívať tzv. okamžité platby. Umožnia pripísať peniaze na účet z jednej banky do druhej už za niekoľko sekúnd. Doteraz trval prevod peňazí jeden pracovný deň, v minulosti dokonca niekoľko pracovných dní.

Často sa stávalo, že ak vyšiel výplatný deň v práci na piatok, ľudia s účtami v inej banke, ako má zamestnávateľ, si na výplatu museli počkať až do pondelka. Nová služba bude dostupná prakticky nonstop, bez ohľadu na víkendy či sviatky. Okamžité platby zavedú zatiaľ tri najväčšie slovenské banky – VÚB banka, Tatra banka (spolu s Raiffeisen banka) a Slovenská sporiteľňa.

Ich klienti pocítia zmeny v každej oblasti. Jedinou podmienkou je, že platby sa musia posielať medzi týmito tromi bankami. Ostatné finančné domy sa do systému plánujú zapojiť neskôr.

Milan Krajniak Čítajte viac Dôchodkové úspory nezarábali všetkým. Rozdiely sú priepastné, kto mal najvyššie výnosy? (+ tabuľky)

Bežní ľudia s osobnými účtami, podnikatelia, živnostníci, firmy, organizácie či samosprávy s kontami v troch najväčších bankách budú mať od utorka preposlané peniaze k dispozícii do pár sekúnd, takmer ihneď. „Okamžité platby ocenia napríklad aj drobní remeselníci, keďže aj za ich služby zákazníci niekedy platia stovky eur, pričom nezvyknú mať platobný terminál,“ vysvetľuje pre Pravdu Michal Kopecký zo Slovenskej sporiteľne.

Video
Ide o peniaze: S Olegom Pittnerom (Slovenská banková asociácia) o okamžitých platbách. Odvysielané 15. 12. 2021.

Nové platby prinášajú pre ľudí niekoľko výhod. Prvou je nepretržitá dostupnosť služby. Len čo niekto pošle peniaze v akýkoľvek deň a v akúkoľvek hodinu, príjemcovi prídu už do niekoľkých sekúnd. „Cieľom je, aby prevod medzi účtami bol realizovaný rovnako rýchlo a jednoducho ako platby v hotovosti alebo platobnou kartou,“ povedal v relácii TV Pravda Ide o peniaze Oleg Pittner, vedúci pracovnej skupiny platobné systémy Slovenskej bankovej asociácie. Ďalšou výhodou je ich potenciál postupne nahradiť časť kartových a hotovostných transakcií. „Použiť sa to bude dať aj pri okamžitej úhrade poskytnutej služby, napríklad pri platbe opravárovi v domácnosti alebo za opatrovanie detí,“ dodáva.

Okamžité platby ocenia aj podnikatelia a živnostníci. „Určite to uľahčí a zrýchli uhrádzanie faktúr. Takisto rýchlejšie príde zamestnancom ich výplata, ak majú zamestnávateľ a zamestnanec účet v jednej z bánk zapojených do instantných platieb,“ opisuje výhody novej služby Dominik Miša z VÚB banky.

Ďalším benefitom je podľa Simony Miklošovičovej z Tatra banky to, že ľudia okamžité platby budú môcť využiť pri platbách v kamenných obchodoch či pri nákupoch na internete. Tovar alebo služba, za ktoré budú platiť, im budú sprístupnené okamžite. „Vďaka rýchlosti sa novinka môže veľmi dobre uplatniť ako pohotovostný prevod finančných prostriedkov v prípade urgentnej potreby prístupu k peniazom,“ vymenúva Miklošovičová.

kazimir Čítajte viac Guvernér Národnej banky: vieme, kedy inflácia začne klesať

Okamžité platby budú realizovateľné aj v rámci eurozóny, samozrejme, do tých bánk, ktoré sa do systému zapoja. Pripoja sa k nim aj niektoré banky mimo eurozóny alebo z krajín, ktoré majú s eurozónou špeciálny režim – napríklad z Dánska či Nórska. Na druhej strane Slovenská banková asociácia zatiaľ neeviduje žiadnu banku v Česku, ktorá by umožnila prijímanie okamžitých platieb v eurách. Tam sa sústredili na implementáciu systému v lokálnej mene.

Bez poplatkov a načas

Trojica finančných domov nový systém platieb testovala niekoľko mesiacov. Pre denník Pravda potvrdili, že skúšky dopadli dobre. „Splnili sme všetky certifikačné požiadavky Národnej banky Slovenska a zvládli úspešný test okamžitých platieb, ktorý banka realizovala aj s ďalšími bankami,“ ubezpečuje Miša z VÚB. V Tatra banke ešte pár dní pred spustením prebiehali testy funkčnosti, ktoré potrvajú až do začiatku ostrej prevádzky. „Intenzívne pracujeme na tom, aby sme našim klientom komfort okamžitých platieb umožnili od 1. februára,“ tvrdí pre Pravdu Miklošovičová. „Slovenská sporiteľňa je na spustenie okamžitých platieb plne pripravená,“ potvrdzuje Michal Kopecký.

Ak využívate internetbanking v mobile, nová funkcionalita bude dostupná automaticky po jej nasadení. Pri využívaní mobilnej aplikácie je potrebná aktualizácia. Klient si potom už len nastaví spôsob platby na okamžitú, zvyšok je na konkrétnych bankách. Trvalé príkazy, ako aj SEPA prevody budú odchádzať ako doteraz.

sulik, matovic Čítajte viac Slovenská vláda zaspala. Ako pomáhajú s enormným rastom cien energií v Česku, Maďarsku a Poľsku?

Klienti Tatra banky spolu s Raiffeisen bankou si za okamžité platby priplácať nebudú. Okamžité platby sú spoplatnené rovnako ako klasické SEPA platby. Zároveň platí, že tieto platby sú súčasťou balíkov služieb. Okamžité platby budú súčasťou balíčka k účtu aj vo VÚB banke, teda pre klientov využívajúcich VÚB Účet, VÚB Účet pre juniorov, VÚB Účet pre mladých, VÚB Účet Magnifica či Transparentný účet. Rovnako aj Slovenská sporiteľňa ponechá okamžité platby bez poplatku. „Z pohľadu poplatkov sa okamžité platby správajú ako štandardné elektronické prevody a sú súčasťou všetkých balíkov služieb, čiže klienti za ne nebudú platiť žiadne poplatky,“ objasňuje Kopecký zo Slovenskej sporiteľne.

V zásade tak platí, že pokiaľ teraz klient za SEPA platby neplatí, nebude ani za okamžité platby. Ak má SEPA platby spoplatnené, bude mať aj okamžité platby spoplatnené za tú istú cenu. Finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik v tejto súvislosti upozorňuje, že banky majú v ponuke aj základné bežné účty, v ktorých sa za instantnú platbu bude doplácať. „Napríklad jedna z bánk avizuje poplatok 20 centov za elektronickú instantnú platbu. Nie je to vysoká suma, ak si však niekto nedá pozor a bude hradiť zo základného účtu všetky platby ako instantné, môže zaplatiť na konci mesiaca na poplatkoch niekoľko eur navyše,“ tvrdí pre Pravdu. Takýchto účtov je však len minimum. Ak má klient pochybnosti, ideálne je si to vo svojej banke preveriť.

Konkurenčná výhoda

Otázkou zostáva, kedy okamžité platby spustia aj ostatné slovenské banky. Zapojenie sa do schémy okamžitých platieb je pre viaceré prioritou a na jeho implementáciu sa pripravujú. „Dôvodom, prečo sa naša banka nezapojila hneď v prvej fáze, je skutočnosť, že aktuálne prechádza transformačným programom a jeho súčasťou je aj zavedenie nového bankového systému, ktorý práve takéto transakcie umožní,“ tvrdí pre Pravdu hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová. Okamžité platby plánujú napríklad aj v UniCredit Bank či 365.bank.

Istý čas to však potrvá. „Spustenie si vyžiada významné investície do úpravy informačných systémov,“ vysvetľuje Pittner z bankovej asociácie.

čsob Čítajte viac Ďalšia banka zvyšuje poplatky. Cesta na pobočku a narábanie s hotovosťou sa predraží

Trio najväčších bánk si uvedomuje, že od 1. februára získavajú oproti konkurentom výhodu. Výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš ale nepredpokladá, že by ľudia a firmy húfne prechádzali ku konkurencii iba kvôli okamžitým platbám. „Okamžité platby predstavujú obrovský posun vpred v rámci digitalizácie bezhotovostného prevodu. Ale nie je to nič, čo vám dokáže ušetriť peniaze,“ upozorňuje Dobiš.

Myslí si, že ľudia menia banky najmä kvôli zlej skúsenosti či lepšej ponuke pôžičiek alebo menších poplatkov. „Okamžité platby skôr vnímam ako konkurenčnú výhodu, ktorá vytvára tlak na nezapojené banky. Tie síce hovoria o digitalizácii a pokroku, zrejme však len v úrovniach marketingu,“ dodáva Dobiš.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ