Guvernér Národnej banky: vieme, kedy inflácia začne klesať

Národná banka Slovenska (NBS) predpokladá v tomto roku upokojenie ekonomickej situácie, hlavne v súvislosti s dodávkami rôznych náhradných dielcov, povedal na štvrtkovej konferencii Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory venovanej vývoju ekonomiky guvernér centrálnej banky Peter Kažimír.

27.01.2022 11:43
kazimir Foto: ,
Peter Kažimír
debata (2)

„Vidíme známky stabilizácie. Inflácia v eurozóne aj na Slovensku by mala vrcholiť v najbližších mesiacoch a následne klesať," vyhlásil Peter Kažimír, guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) na konferencii SOPK: Očakávaný vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2022, kde prezentoval očakávania hlavnej finančnej inštitúcie.

Kažimír si myslí, že s odznievaním pandémie dochádza aj postupnej normalizácii nastavenia menovej politiky. „Áno, Omikron ešte potrápi ekonomiku začiatkom roka, no očakávame, že hneď za tým bude nasledovať dynamické oživenie. Očakávaná inflácia v eurozóne je späť na predkrízovej dráhe a bližšie k cieľu ECB. Rizikom budúceho vývoja je dynamika cien energií a miezd," upozornil guvernér.

Účelné vynaloženie obrovského objemu prostriedkov z fondov EÚ bude podľa neho veľmi dôležité pre udržateľné zotavenie slovenskej ekonomiky aspoň na predpandemickú trajektóriu.

Vladimir Balaz, Vladim?r Bal??, Čítajte viac Ekonóm Baláž: Matovičova reforma? 2,6 miliónom ľudí sa čiastočne uľaví, budú mať viac peňazí

Podľa predsedu priemyselnej komory Petra Mihóka bude rok 2022 stále dominantne ovplyvnený pandémiou. Slovenská ekonomika, ako aj celá spoločnosť, bude tak musieť podľa neho reagovať na vplyvy vonkajšieho prostredia, ktoré budú generovať politiku vlády a celej decíznej sféry aj opatrenia podnikateľských subjektov. „Výhodou slovenskej ekonomiky v oblasti mikrosféry je pomerne dobrá adaptabilita podnikateľského sektora na nové podmienky, ako aj pomerne vysoký stupeň jej odolnosti v nestabilnom makroekonomickom prostredí. Preto aj slovenská ekonomika nenaplnila rôzne prognózy a očakávania výšky jej prepadu a dokázala svoju životaschopnosť, ktorá je veľmi dôležitá z pohľadu budúceho postcovidového obdobia,“ povedal Mihók.

Predseda parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti Peter Kremský verí, že rok 2022 bude oveľa viac ako vlani rokom slobody, či už v podnikaní, cestovaní alebo v s službách. Dúfa v nové projekty a investície, a to nielen vo veľkom kontexte Slovenska, ale aj v malých konkrétnych firmách a projektoch. Jedným z bodov, ktoré štát môže urobiť, je podľa Kremského nastaviť prehľadné pravidlá, a to napríklad v rámci platiteľov DPH. Taktiež je to pomoc v núdzi, pričom tá slovenská bola je podľa neho jedna z najefektívnej­ších, kedy nekrachovali firmy a ani nezamestnanosť výrazne nerástla. V neposlednom rade je to aj podpora aktívnych firiem, ktoré chcú podnikať a inovovať. „V tom môžu pomôcť opatrenia, napríklad superodpočet na investície, ktorý platí od tohto roka,“ povedal Kremský.

Slovensko sa však, tak ako mnohé iné krajiny, výrazne zadlžilo. Je preto podľa Mihóka potrebné, aby sme zdroje, ktoré máme k dispozícii, správne investovali hlavne do oblastí generujúcich budúci rast, a teda takú silu ekonomiky, ktorá zabezpečí lepšiu kvalitu života na Slovensku. Poučenie do budúcnosti podľa predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Jána Tótha je to, že pred príchodom ďalšej krízy je potrebné v dobrých časoch šetriť. „Odborne sa to nazýva proticyklická rozpočtová politika,“ skonštatoval Tóth.

Opakovane má Slovensko podľa neho problém s tým, že rozpočtová politika bola nastavená zle. Keď Slovensko zažívalo dobré časy, vlády sa s usporenými prostriedkami vo veľkom „delili s ľuďmi“ a nešetrili na zlé časy a potom v zlých časoch nebolo z čoho pomáhať. Súčasná vláda však má snahu zmeniť to, a to zavedením chýbajúcich výdavkových limitov. To by bol podľa Tótha nástroj disciplíny, ktorý by v dobrých časoch zabránil míňať nadpríjmy, aby vlády v horších časoch mohli ísť do hlbších deficitov. Navyše, na konci dobrých časov na prelome rokov 2019 a 2020 sme si pri diere v rozpočte ešte zničili podľa Tótha dlhodobú udržateľnosť. „To neznamená, že by sme skrachovali o rok či dva, prognózy robíme na niekoľko desaťročí dopredu, ale môže nás to neskôr dobehnúť,“ doplnil Tóth.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #NBS #Kažimír #SOPK