Nová daň od februára predraži fajčenie. Koľko si priplatíte za cigarety, cigary, tabak či Iqosy?

Pravda, Lucia Lauková | 26.01.2022 17:50
cigarety Foto: ,
Ilustračné foto
Pokiaľ ste si v rámci novoročných predsavzatí zaumienili skoncovať s tabakom, o pár dní získate motiváciu navyše. Od 1. februára totiž opäť zdražujú cigarety, cigary, ako aj bezdymové alternatívy ako žuvacie tabaky či elektronické “zahrievacie” zariadenia. Hoci ministerstvo avizuje priemerné zdraženie o zhruba 20 centov, predajcovia už hovoria o navýšení ceny priemerne o 30 centov za krabičku.

Zdražovanie pre fajčiarov ešte neskončí. Podľa ilustratívnych odhadov ceny najpredávanejších krabičiek pre rôzne druhy tabakových výrobkov narastú v roku 2023 opäť o niekoľko centov. V priemere sa krabička cigariet bude predávať po 4,30 eur.

Za zvyšovaním cien sú dane. Zvyšovanie spotrebnej dane tabakových výrobkov je súčasťou dlhodobého plánu pre roky 2022 a 2023. Je rozdelené podľa jednotlivých druhov výrobkov, teda cigarety, zahrievaný tabak, cigary a tabaky.

potraviny, nákup, rúško Čítajte viac Zníženie DPH na potraviny má len krátkodobý efekt, tvrdí Takáč

Konkrétne zvyšovanie cien pre jednotlivé značky je však v rukách výrobcov. „Ceny určujú výrobcovia a podľa našich odhadov by cigarety od 1. februára mali zdražieť o 0,30 euro. O ostatných tabakových výrobkov ešte nemáme informácie od výrobcov o nákupných cenách,” priblížil Ľubomír Bača, generálny riaditeľ spoločnosti GGT, ktorá je najväčším distribútorom cigariet, tabakových výrobkov a doplnkového sortimentu určených na predaj prostredníctvom trafík a novinových stánkov na Slovensku.

Zdražovanie prepočítané na spotrebiteľské balenia
V eurách 2017 2018 2019 2020 "2021  
1.-8." 2022 odhad 2023 odhad        
Cigarety
– najpredávanejšia kategória 3,20 3,30 3,40 3,40 3,90 4,10 4,30
– spotrebná daň na krabičku (20 ks) 1,97 2,00 2,06 2,06 2,39 2,54 2,68
Bezdymový tabakový výrobok  
– cena 3,50 3,50 3,50 3,50 3,90 4,10 4,30
– spotrebná daň na krabičku (20 ks) 0,44 0,44 0,46 0,45 0,70 0,85 1,00
Tabak  
– spotrebná daň na balenie 30 g 2) 2,22 2,22 2,30 2,30 2,68 2,86 3,04
Zdroj: Ministerstvo financií              

Vyššia cena odrádza len mierne

Politika zvyšovania cien sa podľa údajov predajcov odráža aj na dopyte zákazníkov. „Na základe našich údajov bol zaznamenaný v roku 2021 pokles predaja v spotrebiteľských baleniach o 4 percentá. Zvyšovanie cien má iste vplyv, ale súčasne sa mení pomer predaja cigariet ostatnými tabakovými výrobcami. Cigarety zaznamenávajú pokles a ostatné tabakové výrobky nárast,“ tvrdí Bača z GGT.

Beáta Kujanová, hovorkyňa spoločnosti Phillip Morris International, ktorá zastupuje aj známy produkt Iqos, tvrdí, že dopyt po alternatíve ku klasickým cigaretám sa zväčšuje hlavne u dospelých fajčiarov, ktorí hľadajú menej rizikové alternatívy k cigaretám.

V roku 2021 však napriek tomu zaznamenali medziročne mierny pokles celkového predaja. „Predpokladáme, že išlo o súbeh viacerých faktorov, medzi inými aj rastúceho povedomia o rizikách plynúcich z fajčenia, rastúceho príklonu širšej časti populácie k zdravšiemu životnému štýlu počas pandémie, či o vplyv najbližšieho okolia na fajčiarov a v neposlednom rade i vplyv ekonomickej situácie,” hovorí Kujanová.

Fajčiari majú poslednú šancu kúpiť si lacnejšie cigarety do konca marca – vtedy musia byť staré zásoby vypredané. To bude v praxi znamenať, že cigarety, ktoré budú uvedené na slovenský trh do konca januára 2022, bude možné dopredávať do konca marca 2022. Tabak na vlastnoručnú výrobu cigariet sa môže dopredávať do konca júla a náplne do bezdymových tabakových výrobkov do konca apríla.

„Ešte donedávna bolo toto obdobie len štvortýždňové, čo bolo veľmi náročné na logistiku, preto veľmi vítame, že nová regulácia dáva o niečo väčší priestor na dopredaj. Nebude nutné vo veľkej miere staré produkty sťahovať z trhu a likvidovať v spaľovniach,” vysvetľuje Martin Jaroš, manažér pre korporátne vzťahy a komunikáciu tabakovej spoločnosti JTI Slovak Republic, ktorá vlastní značky cigariet, ako sú Winston alebo Camel. Jaroš zároveň dodáva, že pri súčasnom nastavení, ktoré platí od minulého roka, sa dá stav zásob manažovať oveľa komfortnejšie.

Cena vyskočí aj za alternatívy

Bezdymovým tabakovým výrobkom aktuálne holduje zhruba desať percent celkovej populácie dospelých fajčiarov, teda okolo 180-tisíc ľudí. Prvého júla 2017 bola preto aplikačnej praxe zavedená aj zákonná úprava umožňujúca zdaňovanie bezdymových tabakových výrobkov. Medzi ne patria napríklad žuvací tabak či zariadenia na nahrievanie tabaku, do ktorých sa vkladajú náplne vzhľadom podobné klasickým cigaretám, ktoré však nehoria.

Tabak v bezdymových výrobkoch bol ale pôvodne zdanený len do výšky 44 percent toho v bežných cigaretách, po novom to bude cez 70 percent. Od februára pôjdu nahor o 21 percent a v roku 2023 o 17 percent. Nárast ceny bude takmer rovnaký ako pri klasických cigaretách. Za najlacnejšie balenie bezdymovej náplnej si tak ľudia priplatia miesto doterajších 3,90 okolo 4,10 eur. V roku 2023 cena priemernej bezdymovej náplne stúpne už na 4,30 eur.

„Daňové zaťaženie bezdymových tabakových výrobkov bolo v roku 2020 druhé najnižšie spomedzi krajín Európskej únie. Zvyšovaním sadzieb sa pomaly približujeme k priemerným hodnotám cien v krajinách EÚ,” vysvetľuje svoje zámery rezort financií.

So zdražovaním by mali pribudnúť aj dodatočné milióny eur do rozpočtu. Zo zvýšenia v roku 2021 očakával štát dodatočný výnos 109 miliónov eur na spotrebných daniach a DPH. V tomto roku plánuje vybrať zhruba 179 miliónov eur a na ten ďalší 243 miliónov eur.

Okrem cien sa sprísňuje aj prevoz tabakových výrobkov na účel nelegálneho predaja v iných štátoch, kde sú fajčiarske výrobky ešte drahšie. Slovensko totiž do praxe zavádza smernicu EÚ na využívanie elektronickej evidencie prepravovaného tovaru. Kým v minulosti boli sprievodné dokumenty v klasickej papierovej podobe, nový proces je kompletne elektronický a majú k nemu jednoduchý prístup dotknuté colné úrady odosielateľa aj príjemcu.

Europoslanci chcú tabak drahší a nudnejší

V centrále Európskej únie medzitým prebiehajú aj prípravy zmeny smernice o štruktúre a sadzbách spotrebnej dane z tabakových výrobkov, na ktorej aktuálne pracuje Európska komisia. Meniť sa má najmä definovanie nových tabakových výrobkov. Európske smernice totiž zatiaľ ponechávajú veľa rozhodnutí o fajčiarskych produktoch na členské štáty.

Preto sú napríklad na Slovensku povolené príchute iba v e-cigaretách a zahrievanom tabaku, nie však v cigaretách. Podobne veľké rozdiely tiež existujú pri zdaňovaní. „Mnoho štátov vrátane Slovenska neuvaľuje na elektronické cigarety žiadnu spotrebnú daň. Na zahrievaný tabak áno, ale zväčša miernejšiu ako na tradičné cigarety. Europarlamentný výbor pre boj s rakovinou chce však tento rozdiel zmazať a všetok tabak chce tiež viac zdaniť,” vysvetľuje Barbara Zmušková z portálu Euractiv.

Nové úpravy by mali zvýšiť minimálnu spotrebnú daň aj finálnu predajnú cenu u všetkých tabakových výrobkov. Znamená to, že Únia chce určiť minimálnu spotrebnú daň tak, aby cigarety aj bezdymové tabakové výrobky stáli podobne v celej Únii. „To podľa europoslancov povedie k obmedzeniu zlozvyku u fajčiarov a bude tiež fungovať ako prevencia pred začatím fajčenia,” dodáva Zmušková s tým, že súčasťou iniciatívy je tiež sprísniť reguláciu obalov na všetok tabak.

Zdravotnícke varovania vrátane obrázkov, ktoré dnes tvoria 65 percent obalu, by sa tak zvýšili na 80 percent. Na zvyšných 20 percent by ale výrobcovia nemali možnosť umiestniť svoje logo, farby, ani žiaden iný dizajn. Všetky cigarety by mali na sebe názov napísaný rovnakým písmom, farbou a veľkosťou. Obaly by tak boli generické (plain packaging). Miernejšiu reguláciu navrhuje Brusel len pre e-cigarety, ktoré tabak neobsahujú.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ