Zníženie DPH na potraviny má len krátkodobý efekt, tvrdí Takáč

Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny má len krátkodobý efekt. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na vyjadrenia podpredsedu opozičnej strany Smer-SD Richarda Takáča o tom, že vlády okolitých štátov znižujú DPH na potraviny, len slovenská vláda nie.

19.01.2022 16:33
potraviny, nákup, rúško Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Zo skúsenosti vieme, že zníženie DPH je len krátkodobý efekt a cena potraviny sa vráti za krátku dobu na pôvodnú výšku a vyššia marža skončí u obchodníkov,“ spresnil agrorezort s tým, že sleduje vývoj spotrebiteľských cien potravín, ako aj vývoj cien energií v súvislosti s dosahom na spotrebiteľské ceny potravín.

„V súvislosti s vlnou zdražovania a dočasným zavedením nulovej DPH na potraviny zo strany Poľska a reguláciou cien vybraných potravín zo strany Maďarska zvažuje MPRV SR všetky možnosti vhodných opatrení. Chceme však pripomenúť, že oblasť spotrebiteľských cien, takisto ani výška DPH, nie sú v kompetencii MPRV SR,“ poznamenalo ministerstvo pôdohospodárstva.

žena, obchod, potraviny, nákup, vozík, ovocie, jablko Čítajte viac Chlieb, rožky, mlieko či mäso. Potraviny odkroja zo zárobkov i dôchodkov

„V tejto súvislosti dávame do pozornosti aj aktuálne prebiehajúcu výzvu 4.2 Program rozvoja vidieka SR na roky 2014 až 2020 Podpora pre investície na spracovanie/u­vádzanie na trh a/alebo vývoj poľnohospodárskych výrobkov. Pre túto výzvu na podopatrenie 4.2 je alokovaných 170 miliónov eur a budú nimi podporené investície do technológií (najmä zariadenia, stroje, prístroje i laboratórne vybavenie) aj stavebné investície v jednotlivých odvetviach potravinárstva. Podporené budú investície vo výrobe, skladovaní aj odbyte,“ dodalo MPRV.

Podpredseda Smeru a člen Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Richard Takáč k zvyšovaniu cien potravín uviedol, že „zdražovanie prepuklo, susedné štáty zakročili, slovenská vláda spí“.

„Sme svedkami nekontrolovaného zvyšovania cien. Začalo sa to energiami, plynom a pokračuje to cenami potravín. Zvyšujú sa ceny pečiva, mlieka a mliečnych výrobkov a ďalších potravinárskych produktov. Mliekari v roku 2021 zvýšili reťazcom ceny v priemere o 4 až 5 percent. Čo však spravili reťazce? Ceny pre zákazníkov zvýšili až o 15 percent. Obdobná situácia nastala aj u pekárov. Pekári aktuálne z dôvodu zvyšujúcich sa vstupných nákladových položiek požadujú zvýšenie cien od reťazcov o 15 percent. Je verejným tajomstvom, že obchodné siete sa vyjadrili, že akceptujú len 3 percentá,“ priblížil.

obchody nakupovanie ruska pandemia Čítajte viac Zdražovanie bude zrýchľovať, tvrdia analytici. Kedy príde zlom?

Takáč dodal, že okolité krajiny zasiahli. Maďarsko bude od februára regulovať ceny vybraných šiestich potravín. Rovnako od februára bude v Poľsku platiť nulová DPH na potraviny, nehovoriac o znížení poľskej DPH na benzín a diesel z 23 percent na 8 percent.

1 debata chyba