Vláda sa dohodla na otvorení reštaurácií. Dostanú sa do nich po novom roku len zaočkovaní?

Pravda, Tomáš Zemko | 22.12.2021 14:38, aktualizované: 
gastrosektor, reštaurácie, cestovný ruch Foto: ,
V gastrosektore poklesli tržby o 80 až 90 percent.
Prosby gastro sektora boli vyslyšané. Aj napriek tomu, že sa na Slovensku začína šíriť nová vlna variantu omikronu, prevádzky budú môcť otvoriť tretieho januára 2022. S týmto návrhom prišiel v stredu na vládu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO).

Šéf rezortu zdravotníctva vyhlásil, že otvorené by mali byť v polovičnej kapacite iba pre zaočkovaných a predbežne aj tých, ktorí ochorenie prekonali, teda v režime OP. Otvorenie však musí byť za prísnych hygienických opatrení. „Do konca roka chceme ešte obmedziť kontakty. Máme približne 180 tisíc ľudí v čakárni a chceme aby sa zaočkovali, hlavne booster dávkami. Potrebujeme čas, aby získali imunitu,“ zdôvodňoval svoje rozhodnutie Lengvarský.

Úrad verejného zdravotníctva v stredu podvečer vydal nové vyhlášky. Kapacitné obmedzenia v prevádzkach a na hromadných podujatiach sa menia z 25 štvorcových metrov na osobu na 15 štvorcových metrov na osobu. Účinnosť zmien je od 23. decembra, teda od štvrtka.

Majiteľ Dunajského pivovaru Milan Halgaš Čítajte viac Majiteľ pivárne o zatvorených prevádzkach: O peniaze nejde, strácame motiváciu

Zároveň definujú aj, kto spadá do režimu OP. Ide o osobu kompletne zaočkovanú alebo o osobu, ktorá má kontraindikáciu očkovania proti ochoreniu COVID-19 a zároveň je schopná sa preukázať certifikátom o výnimke z očkovania a negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín od odberu. Do režimu OP spadajú aj osoby, ktoré prekonali ochorenie v období pred nie viac ako 180 dňami.

VIDEO: Matovič: Radšej by som gastro otvoril hneď a len pre očkovaných

Video

Stále však nie je isté, či tesne po novom roku budú môcť prevádzky navštevovať aj ľudia, ktorí ochorenie prekonali, ale nedali sa zaočkovať. Definitívne rozhodnutie má prísť v najbližších dňoch, dodal Lengvarský.

Heger je spokojný, Matovič chcel iné riešenie

Výsledok dohody podporuje premiér Eduard Heger (OĽaNO). „Musíme hľadať rovnováhu medzi otváraním ale zároveň ochranou verejného zdravia. Politici tu zohrávajú veľmi dôležitú rolu. Myslím si, že je to dobrý výsledok," vyhlásil. O ďalšom postupe podľa neho rozhodnú aj občania. „Mojím cieľom je, aby sme čo najrýchlejšie skončili s covidom a aby sme čo najviac udržali bežiacu ekonomiku a opäť ten kompromis budeme hľadať,“ dodal. Pripomenul, že najrýchlejšou cestou von z pandémie je očkovanie.

Lengvarský si uvedomuje, že ekonomika trpí a preto pripúšťa, že po deviatom januári sa otvoria aj ďalšie druhy prevádzok.

Zhode však predchádzali rôzne názory na otváranie reštaurácií a prevádzok. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) ich chcel otvoriť hneď. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) zase presadzoval, aby sa otvorili skôr, ale len pre zaočkovaných. „Vieme, že omikron nám narobí problém. Lepšie a dlhodobejšie riešenie by bolo otvoriť pre zaočkovaných s tromi dávkami alebo pre očkovaných s dvomi dávkami, ktorí majú najneskôr dva mesiace po očkovaní,“ povedal Matovič. Obáva sa toho, že tretieho januára ich otvoria a za dva týždne im oznámia, že ich zase zatvoria.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) tiež prišiel na rokovanie vlády podporiť gastro biznis hoci nie je členom exekutívy. „Idem podporiť Richarda Sulíka a gastro sektor,“ vyhlásil pred rokovaním vlády.

Ťažko skúšanému sektoru dodnes štát priveľmi nepomohol. Odškodňovací zákon doniesol minister hospodárstva trikrát na vlády, ale trikrát bol odmietnutý. Potom si ho pod svoju agendu zobral Matovič, ale doteraz sa nič nepohlo.

Namiesto pomoci žaloby

Práve kvôli odškodňovaciemu zákonu podalo spoločnú žalobu na Európsky súd v Luxemburgu dokopy pätica fitnesscentier. Žaloba bola pripustená a teraz sa čaká na rozsudok. Sulík nevie vyčísliť, o koľko peňazí Slovensko môže prísť v súdnych sporoch.

Minister hospodárstva ich chápe a drží im palce. „Myslím si, že majú pravdu. Držím im palce, mali byť skôr otvorení, aj odškodnení,“ povedal pre Pravdu. Keď sa zástupcovia fitness sektora ozvali s prosbou o pomoc, Igor Matovič im v tom čase iba odkázal, že „svalovci počkajú“.

Ďalšou čiastočnou pomocou je preplácanie nájmov. To Sulík obnovil až 17. decembra. Do pondelka prijal rezort prvých zhruba sto žiadostí o pomoc, ktoré plánuje do Vianoc vybaviť. Sulík pre Pravdu povedal, že podobne ako v rezorte práce Milana Krajniaka, narazil na podvodných žiadateľov. Práve preto podal aj niekoľko trestných oznámení. „Ten najväčší prípad dokonca pravdepodobne teraz sedí vo vyšetrovacej väzbe. Dosť veľa peňazí sa nám aj takto vrátilo, teda, že ich žiadatelia dostali neoprávnene,“ vyhlásil minister.

Vláda zároveň v stredu schválila aj obnovenie opatrenia 3B v rámci schémy pandemickej pomoci. Toto opatrenia prispeje zamestnávateľom na platy zamestnancov na základe poklesu tržieb. Pomôže aj firmám, ktoré majú maximálne 49 zamestnancov a najmenej 40 percentný pokles tržieb. Matovič vyčíslil, že len za december v rámci tohto opatrenia štát vyplatí podnikateľom približne 25 miliónov eur.

Ďalšou pomocou má byť znížená DPH pre gastro sektor. Tú navrhuje Matovič v rámci svojej daňovo-odvodovej reformy znížiť na 10 percent, no podmieňuje ju prijatím iných opatrení ako napríklad krčahom vody zdarma a detským menu.

Zástupcovia gastro pod hlavičkou Aliancie Slovenskej gastronómie sektora svoju frustráciu dali najavo aj tento týždeň, keď v pondelok obchádzali ministerstvá a parlament. Už vtedy im Kollár aj Sulík prisľúbili, že za otváranie zabojujú.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ