Majiteľ pivárne o zatvorených prevádzkach: O peniaze nejde, strácame motiváciu

Zástupcovia cestovného ruchu a gastra zavŕšili v Bratislave sériu podujatí z regiónov pod názvom Pohreb cestovného ruchu.

20.12.2021 16:22 , aktualizované: 16:48
Majiteľ Dunajského pivovaru Milan Halgaš Foto:
Majiteľ Dunajského pivovaru Milan Halgaš.
debata (31)

Na ministerstve dopravy, v parlamente a na ministerstve hospodárstva odovzdali otvorený list, v ktorom predstavili svoje hlavné požiadavky na pomoc tomuto pandémiou zmietanému odvetviu. Svoje podujatie v hlavnom meste ukončili pred úradom vlády, kde prišlo niekoľko desiatok podnikateľov z celého Slovenska.

Jedným z nich bol aj majiteľ bratislavskej prevádzky Dunajský pivovar Milan Halgaš, ktorá momentálne funguje len cez okienkový predaj. Prišiel podporiť iniciatívu Zachráňme gastro, ktorá už dlhodobo upozorňuje na stav v tomto odvetví.

VIDEO: Majiteľ bratislavskej pivárne na podujatí:

Video

„Prišli sme v princípe na seba upozorniť, lebo sme na okraji spoločnosti, čo sa týka podnikateľského sektora a pandemických opatrení,“ vysvetlil dôvody návštevy podujatia pred úradom vlády. Ako ďalej konštatuje, tak gastrosektor má päť požiadaviek, ktoré by mali odvetviu pomôcť a ktoré v otvorenom liste zástupcovia gastrosektora odovzdali politikom.

VIDEO: Protest podnikateľov v gastre pred Úradom vlády.

Video

Päť požiadaviek gastrosektora

Požadujú naplnenie verejného prísľubu, že vakcína je sloboda a otvorenie všetkých prevádzok v rovnakom režime, ako sú otvorené ostatné prevádzky v iných segmentoch. Ďalej je to zvýšenie podpory z rezortu doprav z 10 % na 20 % z poklesu tržieb.

VIDEO: Prezident Aliancie slovenskej gastronómie (ASG) Viliam Pavlovský o požiadavkách pre gastro.

Video

Okrem toho aj obnovenie schémy prvej pomoci s názvom plus plus od momentu uzatvorenia prevádzok v tomto roku. Ďalej tiež schválenie a zavedenie zníženej sadzby 10 % DPH na gastroslužby od 1. apríla 2022. Poslednou požiadavkou boli jasné pravidlá fungovania pre gastro a hotely a celý cestovný ruch bez diskriminácie.

„Ak by sa tieto požiadavky splnili, tak by sa gastrosektoru ľahšie dýchalo,“ povedal Halgaš s tým, že ak prevádzky ostanú zatvorené ešte do konca decembra, tak budú mať na konte od začiatku pandémie 344 dní bez prevádzky. Iniciatíva Zachráňme gastro pred pár dňami upozornila na skutočnosť, že v Európe má zatvorené reštaurácie iba Slovensko. „Toto sa dlho vydržať nedá. Teraz nejde o peniaze, ide o mentálnu motiváciu, človek jednoducho nevie, prečo by to mal robiť,“ dodáva Halgaš.

Reakcie politikov

Na požiadavky gastrosektora reagovali aj politici. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) dnešok vníma ako upozornenie na sektor, ktorý sa nachádza v ťažkých situáciách. „Mali päť hlavných požiadaviek, za seba môžem povedať, že v prvých dvoch ich okamžite vieme podporiť,“ povedal Kollár pre agentúru TASR s tým, že ostatné je na rokovaní medzi jednotlivými rezortmi. Predseda hnutia Sme rodina chce ešte v pondelok na koaličnej rade podporiť otvorenie gastro prevádzok od 25. decembra pre očkovaných a s prekonaním covidu.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina) informoval, že otvorenie stravovacích zariadení im dovolí nadýchnuť sa a fungovať aspoň v režime OP. „To je najrýchlejšia forma pomoci a zároveň aj verejne dávam vyhlásenie, že na ministerstve dopravy sa budeme zaoberať zvýšením sadzieb a kompenzácií pre sektor cestovného ruchu. Rozpočet na to zatiaľ máme, ale je to otázka skôr týždňov, mesiacov, v prípade pomoci de minimis to ide na protimonopolný úrad a v prípade veľkej schémy pomoci to ide až na Európsku komisiu,” povedal Doležal pre agentúru SITA s tým, že rozhodnutie možno očakávať približne v tejto veci vo februári.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #podniky #gastro #pandemické opatrenia #zatvorené prevádzky