Reštaurácie a hotelieri o krčahu vody zdarma a Matovičových novinkách: Nižšiu DPH vítame, ostatným zmenám sme otvorení

Tomáš Zemko, Pravda | 23.11.2021 15:54
IMG 20211122 131117
Vláda SR uplynulý týždeň síce schválila úpravy COVID automatu, o ktorom tvrdí, že znamená len lockdown pre neočkovaných. Je to však lockdown len pre cestovný ruch. Uviedol to na brífingu prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák.
Konečne prichádza nižšia DPH. V stredoeurópskom regióne sme ju mali najvyššiu, hovoria zástupcovia reštaurácií a hotelov. Znížiť ju z 20 na 10 percent preto vítajú. Eko menu a detské menu s krčahom vody zadarmo už nejako prežijeme, hovoria zjednodušene v ankete.

Kamila Slašťanová, majiteľka gastro portálu Menučka

Aj keď na prvý pohľad vyznieva návrh tejto gastro reformy možno absurdne a je otázne, nakoľko bude reálne, požadované podmienky uzákoniť, veľmi vítam zníženie DPH na 10% za ktoré gastro sektor bojuje už dlho. Pokiaľ z rovnakej ceny účtu ostane prevádzke viac a financie použije aj na odmenu zamestnancom, ktorá sa navyše tak bude dať zreálniť, nemusí to byť zlé riešenie. Verím, že z tohto návrhu môže vzísť vhodný kompromis.

Aké povinnosti by mali pribudnúť podnikom

DETSKÉ MENU

zo všetkých jedál v ponuke možnosť 1/2 porcie pre deti za 1/2 cenu

EKO MENU

zo všetkých jedál možnosť 1/2 porcie pre dospelého za 3/4 ceny

KRČAH VODY GRÁTIS

ku každému jedlu automaticky

TRINGELT

celá suma musí byť rozdelená ako odmena zamestnancom k mzde

Marek Harbuľák, prezident Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska

Zmeny v ponuke, či jedálnych lístkoch sú opatrenia, s ktorými sme sa v minulosti už v určitých podobách stretli. Nie je to nič nové, niektoré reštaurácie už dnes ponúkajú širší sortiment detských jedál, iné ponúkajú zvýhodnené detské porcie. Aj krčah vody k jedlu zdarma je, myslím si, bežným štandardom. Tieto veci sa dajú realizovať, no nemyslím si, že na všetky treba zároveň nové predpisy, mať ich natvrdo vo vyhláškach a podobne, na to stačí dôsledná osveta, že tieto štandardy naučíme súčasných aj budúcich zamestnancov a podnikateľov.

zcrsr, marek harbulak, zvaz cestovneho ruchu Čítajte aj Tringelty po novom: za servis doplatíte všade, automaticky a 2-násobne viac, ako doteraz

Lenka Rusnáková, Výkonná riaditeľka Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry

Konečne sa dostala téma DPH v gastre do záujmu najvyšších predstaviteľov, čo si ceníme. Návrh ministra financií na zníženie sadzby na 10% vítame, celý gastrosektor potom volá už dlho a ešte viac intenzívnejšie počas krízy, kde okolité krajiny dokonca dočasne znížili sadzbu počas pandémie.

Pozastavujeme sa nad podmienkami, ktoré nesúvisia s financiami a pripomínajú snahu o reguláciu cien (detské a eko menu). Zoficiálnenie a zdanenie tringeltu je zaujímavá myšlienka, ktorá okrem tlaku na kvalitu má prispieť aj k zvýšeniu miezd zamestnancov. Teoreticky to môže vyznievať dobre, no vzhľadom na absentujúcu skúsenosť s realizáciou takéhoto opatrenia vo svete tu vzniká riziko, že sa staneme pokusným králikom s neistým výsledkom. Nebránime sa byť pionierom, musí to byť však dobré premyslené a najmä dotiahnuté do konca. Takisto však za tým vidíme ďalšie komplikácie a regulácie v účtovníctve, čo je v rozpore s ostatnými návrhmi pána ministra, kde sa snaží o zjednodušovanie celého systému.

Rekreačný a gastro bonus vítame ako vhodnú alternatívu zastrešenú štátom na motiváciu k očkovaniu – dobre cielené a zároveň plošné bez dramatizujúcich prvkov. Aby mal aspoň nejaký efekt na zvýšenie zaočkovanosti, je viac ako žiadúce ho schváliť čím skôr – už včera bolo neskoro.

Viliam Pavlovský, Aliancia slovenskej gastronómie

Navrhované riešenie daňovo-odvodovej reformy pre gastro sektor vnímame ako vynikajúce riešenie, hlavne z pohľadu 10 % sadzby DPH. Toto riešenie bude nielen silným po-covidovým nástrojom na naštartovanie celého gastro sektora, ale aj významnou systémovou zmenou, po ktorej gastro volá už roky. Veríme, že zavedenie tohto riešenia podporia všetky koaličné aj opozičné strany tak, aby mohlo vojsť do platnosti už od 1. 1. 2022. Ohľadom všetkých ostatných detailov sa budú viesť ešte odborné debaty tak, aby podmienky zavedenia zníženej sadzby DPH boli zdravým kompromisom pre všetky zainteresované strany.

Jedným dychom však dodávame, že toto riešenie nie je východiskom z aktuálnej situácie, kedy gastro sektor totálne kolabuje. Ak vláda okamžite nezapne aspoň pomocné schémy z 2. vlny pandémie, tak sektor, ktorý zamestnáva desiatky tisíc ľudí, nebude na Slovensku existovať. Zapnutie schém pomoci z 2. vlny pandémie je jediný spôsob, ako zabrániť exekúciám gastro prevádzok a nastaviť súčasné podmienky tak, aby prevádzky boli schopné prežiť a po skončení tretej vlny svoj biznis znovu naštartovať. Nebudeme si klamať, prevádzky aktuálne čelia existenčným problémom bez adekvátnej pomoci zo strany štátu, preto mnohé túto zásadnú systémovú zmenu týkajúcu sa zníženej sadzby DPH ani nemusia dožiť.

Po 1,5 roku vyjednávania a bojovania o zníženú sadzbu DPH si osobne myslím, že veci, ktoré si pán minister dal ako podmienky na oplátku, sú veľmi prijateľné. Predsa len sa bavíme o výpadku v štátnom rozpočte vo výške cca 40 mil Eur. Odborná, ale i laická verejnosť týmto podmienkam venuje zbytočne veľa energie, oveľa viac, než samotnému benefitu, ktorým je znížená sadzba DPH. Môžem ale sľúbiť, že sa budeme snažiť o konštruktívne a odborné debaty s cieľom nastaviť podmienky čo najviac znesiteľné a akceptovateľné pre všetky strany.

zcrsr, marek harbulak, zvaz cestovneho ruchu Čítajte viac Tringelty po novom: za servis doplatíte všade, automaticky a 2-násobne viac, ako doteraz

Ján Laš, Zachráňme gastro!

Voľné zoskupenie viac ako 700 reštaurácií Zachráňme gastro! víta návrh zníženie DPH pre reštaurácie a dodáva: „DPH treba znížiť čo najskôr!“ Dúfa, že sa táto vec nestane predmetom mesiace a mesiace dlhých medzirezortných bojov. ZG! prosí všetkých politikov, z opozície i koalície, aby urobili všetko preto, aby ťažko skúšanému sektoru pomohli v parlamente, čo najskôr.

„Samozrejme, výhodu ponúkaného znižovania DPH môžu ovplyvniť detaily pridružených „podmienok“, no z toho, čo sme počuli, pre nás nie je nič absolútne nepriechodné. Veríme, že ministerstvo financií bude o týchto detailoch rokovať aj s našimi zástupcami,“ skonštatoval Ján Laš zo Zachráňme gastro!

Zachráňme gastro! súhlasí s ministrom financií, že pomoc musí prísť hneď, či z ministerstva hospodárstva, či dopravy, či práce. O polroka už môže byť neskoro! Pripomína, že na Slovensku sú gastrospoločnosti, ktoré ešte stále nedostali, bez akéhokoľvek podielu ich viny, schválenú pomoc z ministerstva dopravy za marec 2020 (áno, 2020!). O pomoci s nájomným (hoc ako bolo zle koncipovaná) dnes už nikto nehovorí. A hoci tretia vlna je tu, ministerstvo dopravy stále nevypísalo nové schémy pomoci. Ministerstvo práce prepláca im malú časť vyšších miezd, čím trestá najmä tých, kto počas celého podnikania v reštauračnom sektore vyplácali svojim ľuďom riadne, plné mzdy nad národným priemerom. Aj tak slabá pomoc k reštauráciám dnes prichádza s absurdnými omeškaniami, alebo vôbec.

Férovo znížená DPH dokáže tieto pomoci plnohodnotne nahradiť. Samozrejme, až odo dňa jej zavedenia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ