Cítime sa byť podvedení, odkazujú majitelia prevádzok vláde. Od pondelka prechádzajú na predaj cez okienko

Tomáš Bakoš | 04.11.2021 13:10, aktualizované: 
Meander Oravice, wellness
Turisti na zimný wellness v čiernych okresoch môžu zabudnúť.
Takýmito opatreniami si podľa šéfa Zväzu cestovného ruchu Marka Harbuľáka strieľame do vlastnej nohy.

„Mať okienkový predaj pre nás nedáva zmysel, od pondelka sme sa preto rozhodli prevádzku zavrieť,“ opisuje situáciu pre Pravdu Dagmar Beutelhauserová, ktorá je majiteľkou kaviarne Poetika v Banskej Bystrici. Nastavenie Covid automatu považuje za nespravodlivé. Podľa nej je to nešťastný ťah, pretože ľudia aj keď váhali s očkovaním, tak zistili, že aj tí zaočkovaní nebudú žiť normálne. „Cítim sa byť v tomto smere podvedená,“ dodáva majiteľka kaviarne.

Podobný príbeh ako kaviareň Poetika zažívajú stovky či tisícky ďalších prevádzok. Slovensko sa v dôsledku zlej pandemickej situácie zafarbuje do čierna. Od budúceho pondelka budú už v 36 okresoch najprísnejšie opatrenia. Do tretieho stupňa ohrozenia sa po novom dostane napríklad okres Liptovský Mikuláš, Brezno či Banská Bystrica. Znamená to, že gastroprevádzky v týchto okresoch nebudú môcť mať otvorené a svoju prevádzku budú musieť obmedziť len na okienkový predaj. Nedostanú sa do nich ani zaočkované osoby.

Bar-Vydrica Čítajte viac Zapáli sa na dušičky sviečka aj za gastro podniky? Nemôžeme byť zatvorení deväť mesiacov, to je naozaj likvidačné, hovorí majiteľka diskotéky

Na druhej strane boli predstavitelia vlády, ktorí hlásali, že vakcína je sloboda. Tí, ktorí sa dali zaočkovať, mali žiť život bez obmedzení. No realita ukazuje úplný opak. Na Slovensku máme momentálne 2,5 milióna zaočkovaných, ktorí sa právom môžu cítiť oklamaní.

Takýmito opatreniami si podľa šéfa Zväzu cestovného ruchu Marka Harbuľáka strieľame do vlastnej nohy. Prijaté pravidlá podľa neho spôsobia to, že očkovaní Slováci budú napríklad za relaxom či do lyžiarskych stredísk cestovať do zahraničia. Situácia v cestovnom ruchu je totiž v okolitých krajinách diametrálne odlišná.

zväčšiť Porovnanie opatrení na Slovensku a v zahraničí. Foto: Zväz cestovného ruchu SR
Opatrenia SK HU AT CZ PL- zimna sezona page-0001 1 Porovnanie opatrení na Slovensku a v zahraničí.

Ubytovanie, stravovanie, wellness či lyžovanie. Všetky tieto služby sú tam pre očkovaných ľudí k dispozícii. Hrozí preto, že domáci budú vo veľkom tráviť zimnú dovolenku za hranicami. „Naše domáce zariadenia tak ostanú zatvorené, zamestnancom hrozí prepúšťanie a podnikateľom krach,“ povedal na brífingu Harbuľák. Obáva sa, že ak sa pravidlá nezmenia, zimná sezóna bude v ohrození.

VIDEO: Zväz cestovného ruchu žiada zmeny v covid automate pre zaočkovaných.
Video

Zákazy otvárajú priestor podnikať „načierno“

Podnikatelia v gastrosektore a cestovnom ruchu očakávajú, že vláda v najbližších dňoch upraví a schváli zmeny v Covid automate, ktoré umožnia fungovanie gastroprevádzok ubytovacích zariadení pre očkované osoby. Riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Liptov Darina Bartková tvrdí, že zatiaľ čo domáci turisti počas leta zachraňovali cestovný ruch, v zime sa môže stať, že aj tých málo turistov strávi lyžovačky a dovolenky v zahraničí.

Prehodnotiť pravidlá v prospech zaočkovaných ľudí vyzýva vládu a odborníkov aj štátna organizácia na podporu cestovného ruchu Slovakia Travel. Ak sa nič nezmení, bude to mať podľa šéfa organizácie Václava Miku hneď niekoľko negatívnych dôsledkov. Okrem toho, že našinci budú dovolenkovať za hranicami, bude to mať aj vážne ekonomické dôsledky a ďalší dopyt po schéme pomoci. „Rovnako je hrozbou, že ak nebudú pre zaočkovaných otvorené štandardné kapacity s jasnými podmienkami, budú poskytovať služby neštandardné zariadenia bez podmienok a načierno,” dodal Mika.

Bez finančnej rezervy by sme to nezvládli

Domáci podnikatelia poukazujú na nelogické aktuálne opatrenia, ktoré ohrozujú ich živobytie. Od budúceho pondelka otvára cez výdajné okienko aj kaviareň Aurelica v Liptovskom Mikuláši. „Nič iné nám totiž neostáva,“ tvrdí majiteľ kaviarne Marek Benikovský a dúfa, že kaviarni podarí prežiť aj túto vlnu. Nádejou pre neho je, že sa mu podarilo cez silnú letnú sezónu na Liptove vytvoriť aspoň nejakú finančnú rezervu. Aj keď to bude podľa neho na úkor investícií. Na druhej strane poukazuje tiež na to, že tým, že dodržiavali nariadenia, sa im niektorí zákazníci otočili chrbtom. „To je vec, ktorá nás bude dobiehať ešte dlho,“ tvrdí pre Pravdu.

Tri prevádzky a každá v inom režime – takto opisuje situáciu na Horehroní podnikateľ Andrej Šramko. Spolu s manželkou Zuzkou otvorili ešte počas prvej vlny pandémie kaviareň s názvom Depo Café, ktorá sa nachádza len niekoľko metrov od unikátnej Telgártskej slučky. V kaviarni, ktorá si miesto našla v bývalom železničnom vozni, prejdú od pondelka do systému cez výdajné okienko. Podľa majiteľa sa mu totiž už neoplatí mať otvorené počas celého týždňa, a tak budú otvorení len od štvrtka do nedele.

„Našu ďalšiu prevádzku, teda reštauráciu, zatvárame úplne,“ tvrdí Šramko a dodáva, že budú čakať, kým sa nezlepší pandemická situácia. Tretia prevádzka je hotel, ktorý ponúka denné menu a fungovať bude na rozvoz. Tu majiteľ tvrdí, že rozvážajú jedlo pre miestnych seniorov. Toto však podľa neho nie je zárobková činnosť, ale robia to preto, aby udržali zamestnanosť. Ako ďalej sám priznáva, už sú zvyknutí fungovať sezónne, keďže región navštevuje počas leta množstvo turistov. „Aj keby sme neboli v čiernom okrese, tak by sme tých turistov jednoducho nemali v tomto období toľko. Aj preto si dopredu robíme finančné rezervy,“ dodáva.

Gastrosektor žiadal vládu, aby mu znížila daň z pridanej hodnoty (DPH). Harbuľák poukazoval na to, že na Slovensku je spomedzi okolitých krajín najvyššia. Predstavitelia reštaurácií a prevádzok však u kompetentných nepochodili. Hlas podnikateľov bol síce ochotný vypočuť minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), no to nestačilo. Proti zníženiu DPH je premiér Eduard Heger aj minister financií Igor Matovič (obidvaja OĽaNO).

Pomoc podnikateľom brzdí hádka v koalícii

Pomôcť podnikateľom mal aspoň čiastočne riešiť aj univerzálny odškodňovací zákon. Ten si však ako horúci zemiak prehadzujú minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Rezort hospodárstva tvrdí, že odškodňovací zákon je v rukách ministerstva financií. To zase tvrdí opak. „Tohto čierneho Petra nechávam ministerstvu hospodárstva. Neregistrujem žiadny návrh pri rokovaní o rozpočte na odškodňovanie podnikateľov z ministerstva hospodárstva. Je to ich úloha, ich kompetencia,“ povedal prednedávnom Matovič.

Šéf SaS oponoval s tým, že pripravil tri návrhy odškodňovacieho zákona pre podnikateľov. Ani s jedným však neuspel a nakoniec si mal celé odškodňovanie podnikateľov v koronakríze prevziať pod svoje krídla Matovič. Podľa majiteľky kaviarne Beutelhauserovej je pomoc od štátu hra na mŕtveho chrobáka. „Spoliehajú sa na to, že podnikatelia si nejako sami pomôžu. Neočakávam podporu od štátu, nevidím snahu o konštruktívne návrhy, ktoré by túto situáciu vyriešili,“ dodáva.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ