Zapáli sa na dušičky sviečka aj za gastro podniky? Nemôžeme byť zatvorení deväť mesiacov, to je naozaj likvidačné, hovorí majiteľka diskotéky

Slovensko na covidovom automate tmavne rýchlo. Od prvého novembra bude v krajine 24 čiernych okresov – teda dvojnásobok oproti minulému týždňu. A gastrosektor bude mať už v 24 okresoch povinne zatvorené prevádzky. Napriek zdvojnásobeniu čiernych okresov sektor najviac postihnutý pandémiou nedostáva od štátu žiadnu pomoc, upozorňujú podnikatelia.

28.10.2021 17:43
Bar-Vydrica Foto:
Ilustračná fotka.
debata (19)

Práve preto prišli vo štvrtok zástupcovia štyroch gastrozdružení protestovať rovno pred Úrad vlády. „Ohrozená je existencia viac ako polovice prevádzok, v prípade obmedzenej zimnej sezóny v regiónoch to bude ešte viac. Ak štát nezačne situáciu okamžite riešiť, hrozí kolaps gastrosektora na Slovensku,“ vyhlásila Magdaléna Koreny z iniciatívy Pomoc pre gastro. Práve tento sektor zamestnáva na Slovensku vyše 40-tisíc ľudí.

V čiernych okresoch je totiž prevádzka fitnescentier, akvaparkov či kúpeľov zakázaná. Reštaurácie môžu predávať akurát tak cez okienko alebo rozvážať. Iné fungovanie je zakázané.

V čiernej farbe sa od pondelka ocitne aj okres Poprad. Majitelia sa tejto správe nepotešili. „Veľmi ma to hnevá, že zasa budem bez práce,“ tvrdí pre Pravdu prevádzkar podniku New Chicago v Poprade. Zároveň dodáva, že zlej situácii v ich okrese rozumie, ale podľa neho je Covid automat nastavený veľmi nešťastne. Za rizikovú skupinu sa považujú hlavne ľudia na 65 rokov a podnik New Chicago navštevuje veková skupina od 18 do 25 rokov. „K nám si málokedy príde senior posedieť,“ tvrdí.

VIDEO: Sektor gastro žiada štát o pomoc.

Video

Aj keď sa podnik nenazýva nočným klubom, bude musieť prevádzku zavrieť úplne. Keďže neposkytujú jedlo, len vodné fajky a nápoje, rozvoz sa im neoplatí. „Predaj cez okienko je tiež pre nás nezmysel. Nalievať poldeci cez okienko alebo vodné fajky podávať ľuďom do ruky, aby ich fajčili na lavičkách?“ smutne konštatuje prevádzkar.

Nočné podniky a bary dostali úplný zákaz. Majiteľka diskotéky Surprise v Poprade Anna nie je nadšená touto situáciou. „My ako nočný klub nemôžeme nič urobiť, jedine, že by sme išli proti tomu. Nemôžeme si znova dovoliť byť zatvorení deväť mesiacov ako minulý rok, to je naozaj likvidačné,“ hovorí.

Príde nakoniec pomoc?

Pre podnikateľov sa možno pomoc nájde. Minister hospodárstva Richard Sulík prišiel s iniciatívou, aby sa v čiernych okresoch reštaurácie nezatvárali, ak sú zamestnanci a hostia úplne zaočkovaní. Je za to, aby toto pravidlo Covid automat zohľadňoval.

Richard Sulík, Roman Oravec, Marián Viskupič Čítajte viac Od januára prichádzajú zmeny v gastrolístkoch: ako na ne doplatia bežní zamestnanci? Pozrite si ilustračný prepočet

Druhou pomocou majú byť podľa ministra dotácie na nájomné. „Musíme s tým ísť na vládu, musíme požiadať o peniaze. Ale tento proces bude,“ ubezpečoval vo štvrtok Sulík. Už na najbližšom rokovaní chce preto presadiť, aby sa to zaviedlo do praxe. „Na vláde zistíme, či je na to politická vôľa, doteraz nebola,“ uviedol a dodal, že o tomto nápade prebieha debata. Sulík už takzvaný odškodňovací zákon vláde predkladal trikrát, no ani raz mu neprešiel.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #štátna pomoc #gastro prevádzky #gastro podniky