Plne očkovaní, OTP alebo Základ? Triedenie do skupín sa začalo, reštaurácie nemajú ľudí ako kontrolovať

Dominika Čillíková, Pravda | 17.08.2021 17:15
gastrolístky, reštaurácie Foto:
ilustračná fotka
Nový Covid automat, ktorý platí od pondelka, umožnil reštauráciám a prevádzkam vyberať si, koho vpustia dnu a akých hostí obslúžia. Región Poprad-Tatry sa dostal do oranžovej farby, čomu sa denníkom Pravda oslovené podniky veľmi nepotešili. Boli pripravení na príchod pravidiel a obmedzení, no nečakali, že prídu tak skoro. Chceli dotiahnuť letnú sezónu v štandardnom štýle do konca.

Teraz si musia zvoliť taktiku, ako budú obsluhovať. Na výber majú tri možnosti. Zjednodušene: buď si vyberú iba kompletne zaočkovaných, buď mix zaočkovaných, otestovaných alebo tých, ktorí ochorenie prekonali, alebo všetkých bez rozdielu. Ak sa ale podnik ocitne v horšej ako zelenej farbe, súvisia s každou taktikou rôzne obmedzenia. V oranžovej zóne je v súčasnosti deväť okresov. Medzi nimi sa nachádza aj región Poprad Tarty, v ktorom je rozvinutý turizmus a hotelierstvo.

Taktika OTP víťazí

Denník Pravda oslovil viacero tatranských prevádzok a zistil, že drvivá väčšina z nich prešla na formu „Očkovaní, Testovaní, Po prekonaní (OTP)“. „Zvolili sme taktiku OTP, rozhodli sme sa pre najjednoduchšiu formu. Chceme dať každému možnosť prísť k nám do hotela a užívať si dovolenku v obklopení prírody,“ vyjadrila sa Lívia Birásová, sales and event manager z Horského hotela Sliezsky dom.

Aké 3 možnosti majú prevádzkari

1. Základ.

Pod „základom“ sa pre potreby Covid automatu myslia všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania.

2. OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní)

Pod OTP sa pre potreby Covid automatu myslia výlučne len osoby, ktoré sú plne očkované, testované (od odberu PCR 72 hodín, Ag 48 hodín), alebo ochorenie COVID-19 prekonali za posledných 180 dní.

3. Kompletne zaočkovaní

Pod kompletne zaočkovanou osobou sa pre potreby Covid automatu myslia osoby, ktoré sú buď 14 dní po druhej dávke dvojdávkovej vakcíny, alebo 21 dní po jednodávkovej vakcíne alebo 14 dní po akejkoľvek dávke, ak osoba prekonala ochorenie COVID-19 za posledných 180 dní.

OTP režim podľa vyjadrení viacerých prevádzkovateľov umožňuje pracovať bez výrazných obmedzení. Aquacity Poprad tiež zvolil formu OTP, a to vo všetkých svojich prevádzkach. Ponúkajú možnosť otestovať sa priamo v ich priestoroch antigénovým testom v hodnote päť eur. Za prvý deň v režime OTP otestovali okolo 150 ľudí, väčšina však už bola zaočkovaná. Peter Gurčik, prevádzkový riaditeľ Aquacity Poprad, tvrdí, že so zákazníkmi neboli žiadne problémy, pretože ich dopredu o novonastavených podmienkach informovali. Podobne sa vyjadrila aj Dominika Ištocy Litvinová, Brand Marketing Manager z hotela Lomnica. „Naši hostia túto informáciu prijali bez problémov, za čo im srdečne ďakujeme. Sme vďační, že tu na základe nových pravidiel môžeme byť pre našich hostí i naďalej."

gastrolístky, reštaurácie Čítajte viac Hotely v okrese Stará Ľubovňa si zvolili OTP režim

Vyhláška bola schválená v poslednej chvíli. Prevádzkovatelia museli obvolávať všetkých klientov, ktorí mali nástup na ubytovanie v pondelok, pretože nie všetci sledujú zmeny a vyhlášky. „Pre nás bolo dobrou správou aspoň to, že veľká väčšina hostí, ktorí plánovali príchod, si rezervácie ponechala a storná boli minimálne,“ hovorí Marián Galajda, manažér z Tatry Moutain Resorts (TMR).

Lanovky v režime OTP

Väčšina podnikateľov chce naďalej pokračovať v rozbehnutej sezóne a poskytovať svoje služby klientom. Preto si prevádzky volia taký režim, aby mohli svoje služby poskytovať v čo najväčšom možnom rozsahu, ale aby boli aj pre zákazníkov čo najbezpečnejšie. Lanovky, hotely a gastroprevádzky, ktoré spadajú pod TMR, si tiež zvolili režim OTP. Podniky, kde sa organizujú diskotéky ako Humno Music Pub & Restaurant v Tatranskej Lomnici, budú len pre očkovaných. Na miestach, kde je kapacita väčšia, ako napríklad Skalnaté Pleso a Hrebienok, bude na vyhradenej časti terasy samostatný výdaj a sedenie do desať miest pre formu základ.

Nový COVID automat

Opatrenia podľa COVID automatu platné od 16. augusta 2021

Fotogaléria
Covid automat: Prekrytie horných dýchacích ciest
Covid automat: Hromadné podujatia
+2Covid automat: Reštaurácie, kaviarne a bary

„Vnímame to tak, že opäť sa režim sprísňuje. Miestami v prípade opatrení pri prevádzke kabínkových lanoviek podľa nás až neadekvátne, a to sú pritom nosným dopravným systémom pri letnej prevádzke. Predpokladáme, že to bude mať priamy vplyv na úbytok návštevníkov. Sprísnené pravidlá platia nepochopiteľne aj pre otvorené sedačkové lanovky. Ďalšia nelogickosť je, že ak sa epidemiologická situácia zhorší o jeden stupeň, môžeme vyviezť len zaočkovaných turistov, ale aj to iba na 50 percent kapacity. V princípe to zásadne zasiahne všetky strediská, ktoré majú dispozícii kabínkové lanovky,” hovorí Marián Galajda. Na jednej strane je to snaha o adresnejší prístup k riešeniu pandémie, ale na druhej strane sa v automate nachádza mnoho chýbajúcich detailov, ktoré znižujú autoritu súčasnej podoby Covid automatu a zásadne ovplyvňujú chod horských stredísk, dodal.

Výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Rusnáková pre Pravdu hovorí, že viaceré ubytovacie zariadenia si vybrali OTP, inak by museli v zhoršenej epidemiologickej situácii zatvoriť. „Pri terasách je teoreticky možné, že budú mať svoj vlastný režim pre všetkých – ak dodržia limit 10 osôb na terase. Pri wellnesse je tiež potrebný minimálne režim OTP, aby prevádzky mohli fungovať aspoň na 50 percent,“ dodáva.

Chýba covid aplikácia

Majitelia prevádzok však žiadajú vládu o zjednodušenie kontrolovania. Aplikácia Covid pasov je stále neplatná. Keďže schválili nový Covid automat už v týchto dňoch, mohli tiež spustiť aplikáciu, tvrdia podnikatelia. To by viacerým podnikateľom uľahčilo prácu. „Stále čakáme na oficiálny a najmä jednoduchý spôsob kontroly Covid pasu. Ideálne naskenujem kód a vidím, či je O. K., alebo nie – našli sme takto fungovať švajčiarsku aplikáciu, tá však vyhodnocuje podľa švajčiarskych podmienok – tie sme však neštudovali,” poznamenala Rusnáková. Marián Galajda pritakáva. „Fakt, že aplikácia na kontrolovanie bude k dispozícii až niekoľko dní po tom, čo máme povinnosť kontrolovať návštevníkov, tak si každý urobí obraz o tom, v akých podmienkach musí bojovať o prežitie cestovný ruch.“

mladí ľudia, kolegovia, tím, kamaráti, skupina Čítajte viac Kedy mladí opúšťajú „mama hotel“? Sme skoro lídrami v celej Európskej únii

Nový Covid automat začal platiť ešte počas prebiehajúcej letnej turistickej sezóny. Tá je už poznačená výrazným prepadom zahraničných, ale aj domácich turistov z dôvodu prijatých pravidiel, povinnej karantény pre nezaočkovaných a neistote, ktorú spôsobujú zmeny vyhlášok. „Rozumieme motivácii zaviesť nový Covid automat, ktorý by, v ideálnom svete, motivoval ľudí k očkovaniu. Takisto rozumieme snahe nezatvárať plošne všetky prevádzky s tým, že každá si môže zvoliť svoj vlastný režim,“ tvrdí Rusnáková. Pozitívne vníma nový Covid automat aj Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. „Pozitívne vnímame predovšetkým jeho zjednodušenie na päť fáz a rovnako aj regionálny prístup k nastaveniu podmienok. Ten má za cieľ zabrániť plošnému zatváraniu prevádzok, tak ako to nebolo počas prvej či druhej vlny pandémie."

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ