Kedy mladí opúšťajú „mama hotel“? Sme skoro lídrami v celej Európskej únii

Kedy opúšťajú Slováci svoje rodičovské hniezda? Je to v priemere krátko pred dovŕšením 31 rokov. Zdá sa to veľa? To aj je. Takýto vek patrí medzi najvyššie spomedzi krajín EÚ. Vysvetlenie môže spočívať v dostupnosti nájomných bytov, ktorých podiel je u nás veľmi nízky. V krajinách európskeho bloku patríme dokonca k najnižším.

17.08.2021 08:53
mladí ľudia, kolegovia, tím, kamaráti, skupina Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

Na Slovensku dosahuje podľa Slovenskej sporiteľne podiel nájomných bytov 8 %, čo je oproti iným západným či severským krajinám veľmi nízke číslo. Pri pohľade na regulované nájomné vidíme podiel iba 1,4 %, čo je jeden z najnižších spomedzi všetkých krajín EÚ (priemer celého bloku je približne 9 %; v prípade nájomných bytov s trhovým nájomným dosahuje 21 %). Pri veľkej časti postkomunistických krajín vidíme vysoký podiel bytov a domov vo svojom vlastníctve, čo je pozostatok z minulej doby, kedy sa byty dostávali či po páde režimu dali za lacno odkupovať, dodáva banka.

Kedy mladí ľudia opúšťajú mama hotel.
Kedy mladí ľudia opúšťajú mama hotel. Kedy mladí ľudia opúšťajú mama hotel.

V ceste však stoja podľa Slovenskej sporiteľne aj ďalšie prekážky – vyššia nezamestnanosť mladých, ďalšie náklady spojené s vlastným bývaním (napr. ceny energií) či nutnosť vlastných úspor napríklad pri skladaní depozitu. Výkon priemyslu v závere prvého polroka prekvapil aj vďaka zjemneniu problémov s čipmi v automobilkách. Rast cien v júli presiahol hranicu 3 % r/r, keď prispievali najmä ceny pohonných hmôt či potravín.

Práve tieto faktory pripisuje najväčšia slovenská banka k tomu, že v krajinách s lepšou dostupnosťou nájomných bytov sa mladým jednoduchšie umožňuje osamostatniť skôr. V krajinách EÚ je priemer jemne presahujúci 26 rokov. Ako prví opúšťajú svoje rodiská Švédi, iba ako sedemnásťroční, za nimi nasledujú Luxemburčania, ktorí majú v priemere 20 rokov.

les spomienok, popol, urna, pohreb, les, strom, kamen, cintorin, ekologia Čítajte viac Nájom poľnohospodárskych a lesných pozemkov? Agrorezort pripravuje zmeny

„Mladí sa teda spoliehajú na vlastníctvo domu alebo bytu, ktoré sa často spája s hypotékou. K získaniu tohto typu úveru sú však potrebné úspory minimálne vo výške 20 percent nehnuteľnosti. Získať spomínané úspory nejaký čas pochopiteľne trvá a tým sa čas odchodu z domu predlžuje,“ tvrdí Matej Horňák zo Slovenskej sporiteľne.

Vplyv na „vyletenie z hniezda“ majú aj ceny nehnuteľností, ktoré najmä v posledných štvrťrokoch výraznejšie rastú; a výška príjmov, pričom nezamestnanosť medzi mladými je na Slovensku taktiež zvýšená, a tak u časti z nich pravidelný príjem absentuje. Osamostatnenie však má aj iný rozmer – mladí nemusia splácať iba nájom či splátku hypotéku, ale aj ďalšie výdavky spojené so samostatným bývaním, napríklad za energie. Obe tieto kategórie spolu tvoria na Slovensku asi 29 % celkových výdavkov, čo je nad priemerom EÚ (približne 24 %).

Jedným zo základných riešení je zvýšenie dostupnosti nájomného bývania (s trhovým aj regulovaným nájmom), dodáva Horňák. To umožní osamostatnenie sa nielen pre mladých ľudí, ale aj ďalšie skupiny, ako napríklad osamelé matky s deťmi. Dostupnosť takýchto bytov by mohla rozvinúť aj formu spolubývania mladých, ktorú môžeme sledovať najmä krajinách ako Nemecko či Švajčiarsko, známu pod názvom „Wohngemeinschaf­ten“ – zdieľané bývanie už od relatívneho skorého veku. „Nepriamy vplyv môže mať aj kvalitnejší školský systém s lepšie pripravenými absolventami, ktorí by vďaka lepšiemu uplatneniu získavali vyššie mzdy a osamostatnenie by bolo pre nich jednoduchšie,“ zakončil Horňák.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #nájomné byty #mladý človek