Nemá kto variť a upratovať. Nepomohla ani štátna pomoc, po pandémii chýbajú tisícky zamestnancov

sik, Pravda | 20.06.2021 09:57
Vieden restauracia pandemia
Ilustračné foto.
Podniky v cestovnom ruchu v dôsledku výrazného poklesu tržieb, nedokážu pri svojom otváraní a reštarte konkurovať svojou ponukou na trhu práce a trpia nedostatkom zamestnancov. Informoval o tom generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.

Až 40-tisíc ľudí prišlo o zamestnanie v cestovnom ruchu od vypuknutia pandémie, potvrdzujúce to Štatistický úrad SR. Ide o pokles 36 percent v porovnaní s obdobím spred pandémie. S poklesom zamestnanosti sa znižovala aj priemerná mzda, ktorá tak v súčasnosti výrazne zaostáva za úrovňou priemernej mzdy na Slovensku, tvrdí Harbuľák.

„V období pred pandémiou patrili ubytovacie i stravovacie služby k lídrom s najvyšším medziročným nárastom pracovných miest, pričom dvojciferným číslom rástli aj priemerné mzdy,“ hovorí Harbuľák. No pandémia však všetko zmenila. Opatrenia vlády mali za dôsledok zatvorené hotely, či reštaurácie od marca minulého roka. Tým sa obmedzilo podnikanie v cestovnom ruchu. „Dopad týchto opatrení bol tak výrazný, že ani na priek čerpaniu štátnej pomoci a využitiu rôznych nástrojom pomoci zo strany štátu, nedokázala pomoc zabrániť prepúšťaniu,“ hovorí Harbuľák.

Ách, ten personál

Pandémia výrazne znížila počet pracujúcich v gastrosektore. „Nedostatok personálu vyplýva zo strachu ďalej ostať v segmente, ktorý je najviac zdecimovaný a ktorý nedostal dostatočnú a adekvátnu pomoc zo strany štátu,“ hovorí Viliam Pavlovský z Aliancie Slovenskej gastronómie – 10 pre gastro. Nepomáha tomu ani obava z tretej vlny pandémie a zo zatvárania s tým spojeného.

Podľa prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro vyše 55 percent podnikateľov potrebuje prijať nových kuchárov a čašníkov. „Mnohí sa museli rozlúčiť aj s dlhoročnými zamestnancami a čaká ich prijímanie nových,“ hovorí Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.

Ľudia, ktorí pracovali v cestovnom ruchu a gastre, dnes pracujú ako predavači a predavačky, či vo výrobe. Ukázal to májový prieskum pracovného portálu Profesia.sk. I prieskum Elanor Slovakia potvrdzuje, že až takmer 70 percent z bývalých čašníkov, kuchárov a pomocného personálu sa pretransformovalo na iné pracovné pozície a už sa do sektoru neplánujú vrátiť.

reštaurácia, obed, koronavírus, rúško Čítajte viac Reštaurácie otvorili interiéry. Ľudia sa do nich zatiaľ nehrnú

Nízke výplaty

Za nízkymi mzdami v gastro sektore a hotelierstve môžu podľa Harbuľáka vysoké daňové i odvodové zaťaženia. „To spôsobuje, že zamestnávatelia nedokážu konkurovať primeranou mzdou a o prácu v tomto segmente nie je záujem,“ hovorí Harbuľák.

Letná sezóna štartuje no Horeca sektor naďalej zápasí s absolútnym nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov. „A to aj napriek tomu, že prevádzkovatelia v Horeca segmente zásadne zatraktívnili platové podmienky a formy zamestnávania,“ hovorí Ivan Zizič country manažér Elanor Slovakia.

„Tento sektor je výrazným zamestnávateľom žien, až 60 percent všetkých zamestnancov tvorili pred pandémiou práve ženy,“ konštatuje Harbuľák. Mladí ľudia do veku 25 rokov tvoria v tomto sektore až 20 percent všetkých pracujúcich. Takmer 90 percent všetkých zamestnancov sú pracovníci s ukončeným stredným odborným vzdelaním, dodal Harbuľák.

Pomoc je v nižšej DPH

Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) spôsobí i oživenie trhu práce v cestovnom ruchu. „Nižšia DPH umožní zamestnávateľov zvýšiť mzdy, vytvárať pracovné miesta,“ myslí si Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Pomoc v podobe nižšej DPH potrebujú gastro prevádzky a hotely práve teraz, pri svojom reštarte počas letnej sezóny, len tak to bude mať zmysel a preukázateľné prínosy pre štát, zamestnancov a zamestnávateľov, dodáva.

Podniky potrebujú jasnú a rýchlu pomoc. Za takú považujú práve zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na gastrosektor, tvrdí Viliam Pavlovský z Aliancie Slovenskej gastronómie – 10 pre gastro. „Kričí a žiada oň tisícky podnikateľov gastrosektora, ktorí dokážu sami uznať a vyhodnotiť, čo im reálne dokáže pomôcť,“ hovorí.

„Sme veľmi zvedaví, ako to so znížením DPH, ktoré by určite gastru pomohlo, dopadne,“ hovorí Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro. Naďalej však treba podľa iniciatívy Pomoc pre gastro myslieť i na zníženie odvodového zaťaženia. „No i odškodnenie podnikateľov by pomohlo a naštartovanie spotreby v sektore. Aj tu sú spôsoby, ako by tomu vláda vedela pomôcť,“ dodáva Koreny.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ