Dovolenka na Slovensku? Pripravte si tisíce eur

sik, Pravda | 18.06.2021 11:27
dovolenka, turistika, dovolenkar, tatry,... Foto:
Ilustračné foto.
Tisícka, niekde i viac. Tento rok si za dovolenku na Slovensku priplatíme. Priemernú štvorčlennú rodinu s dvoma deťmi vyjde aj na 1400 eur, informuje Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk. „Dovolenka na Slovensku je podľa našich prepočtov v medziročnom porovnaní drahšia o zhruba 15 percent,“ hovorí analytička. Najnákladnejšou položkou je ubytovanie, strava i doprava. Za jedlo podľa prepočtov Fingo.sk na základe priemerných cien uvádzaných Štatistickým úradom SR, zaplatíme v priemere 18 eur na osobu.

Viacero ľudí však volí ubytovanie s polpenziou či bez stravy a varia si samostatne. Iní preferujú stravovanie mimo hotela či penziónu. „Priemerná cena za ubytovanie v rámci slovenských penziónov je na úrovni 74 eur na noc v izbe pre dvoch dospelých a dve deti. V rámci dopravy zarátavame benzín či naftu, ale aj náklady na taxík či miestnu dopravu,“ hovorí Buchláková. Zároveň dodáva, že na zábavu, čím sú rôzne druhy atrakcií ako sú zábavné parky, míňame v priemere 10 eur na deň, na alkohol v priemere 12 eur. Na suveníry vynakladáme najmenšiu časť dovolenkového rozpočtu, a je to v priemere necelých 5 eur.

„Najčastejšie Slováci financujú svoje dovolenky skôr z úspor,“ hovorí Buchlaková. No sú aj takí čo si na dovolenku požičajú prostredníctvom spotrebných úverov. No podľa Buchlákovej presné štatistiky o tomto neexistujú.

turizmus, turista, les, prechádzka, hory, výlet Čítajte viac Namiesto 10 miliónov eur jeden. Tak má vyzerať veľká schéma pomoci pre cestovný ruch

Informácie potvrdzuje aj čitateľka denníka Pravda Eva z Bratislavy. „Apartmán v Žiline nás pre dve osoby vyšiel na 99 eur za noc. Je krásny, ale ceny na Slovensku naozaj šli hore,“ hovorí. V cene ubytovania má aj raňajky pre dve osoby, aj tak by však najradšej trávila voľno v zahraničí. „Situácia je však ešte stále komplikovaná,“ dodáva.

Za hotel a jedlo si priplatíme

Niet sa čomu čudovať, ceny riadi pandémia. Ubytovacie zariadenia si tak tento rok pripočítavajú i takzvaný pandemický príplatok. Najmä z dôvodu vyšších hygienických štandardov, ktoré musia hotely či penzióny spĺňať.

O centy i eurá drahšie vyjde obed či večera v reštaurácii. Zdá sa, že zatvorené prevádzky chtiac-nechtiac museli siahnuť po nepopulárnom zdražovaní. Takzvaný hygienický príplatok je zavedený i v reštauráciách. „„Do cien ho zarátavajú aj gastroprevádzky, čo zvyšuje ceny pre rekreantov nielen na Slovensku, ale aj v iných obľúbených dovolenkových destináciách,“ hovorí Buchláková.

Za vyššími cenami v reštauráciach sú navyše aj vyššie ceny potravín, energie, či vyššia minimálna mzda. „Ceny v reštauráciách, kaviarňach a podobných zariadeniach sú od začiatku roka medziročne vyššie o 3,8 percenta,“ hovorí analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. Stačí si porovnať jedálne lístky zo začiatku roka a teraz. Menučkové polievky, čo ešte v januári vyšli jedno euro, stoja teraz 1,20 eura. Menu išlo hore aj o jedno euro.

Za zvyšovaním cien je podľa analytika spoločnosti Finlord.cz Borisa Tomčiaka i snaha aspoň čiastočne dohnať stratené tržby a zaplatiť svoje záväzky. „Obsadenosť gastropodnikov nie je kvôli pokračujúcim bezpečnostným opatreniam optimálna a využitie kapacít je oproti minulosti výrazne nižšie,“ hovorí.

Hory budú populárne aj tento rok

Štatistika Eurostatu ukazuje, že Slováci volia čoraz častejšie výlety do hôr ako ostatní Európania. Každý štvrtý výlet Slovákov končí v horách. „ V prípade výletov na hory, ktoré trvajú jeden a viac dní, sú Slováci lídrami v rámci 27 krajín únie,“ hovorí Buchláková.

Za krátkodobé výlety ľudia na Slovensku míňajú viac peňazí ako napríklad Česi. V priemere je to 420 eur za viac ako 4 noci, dodáva Buchlaková.

Hoci mnohí sa nevedia dočkať mora, nájdu sa i takí, čo zostanú verní domovine rovnako ako vlani. „O dovolenku na Slovensku bude určite tiež záujem, či už ako o náhradu dovolenky v zahraničí, alebo o víkendové pobyty,“ hovorí Zuzana Ballaschová, predsedníčka Fóra cestovného ruchu SR. Zaváži najmä jednoduchšia organizácia či väčšia flexibilnosť, dodáva. V hľadáčiku budú najmä miesta, kde nie je veľká koncentrácia ľudí.

Domácemu cestovnému ruchu však môžu pomôcť obavy ľudí z cestovania do zahraničia. Až 43 percent opýtaných plánuje stráviť letnú dovolenku na Slovensku. „Domácu dovolenku tak plánuje násobne viac obyvateľov Slovenska, ako tomu bolo v období pred svetovou pandémiou,“ vyplýva z prieskumu agentúry Go4insight realizovaný na prelome mája a júna 2021 na tisícke respondentov.

Rezort dopravy a výstavby verí, že leto dokáže pomôcť mnohým prevádzkam na Slovensku. Informovala o tom štátna tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková.

Draho je všade

Drahšie ceny sa týkajú nie len Slovenska, ale všetkých krajín. Letné zájazdy do obľúbeného Chorvátska sú tento rok drahšie o 40 percent, ceny narástli aj v prípade Talianska, a to až o 65 percent. Zdraželo aj Grécko, Španielsko, či Turecko, informuje Buchláková. Najlacnejšia dovolenka v tejto sezóne budce v Bulharsku či v Tunisku, kde ceny klesli o 20 percent.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ