Namiesto 10 miliónov eur jeden. Tak má vyzerať veľká schéma pomoci pre cestovný ruch

Vlani to mali byť tri milióny a následne desať miliónov na jeden podnik. Po novom má pomôcť podnikateľom v cestovnom ruchu jeden milión eur. „Znova sme svedkami zbytočného predlžovania a niektoré podniky ešte ani po 14 mesiacoch od vypuknutia pandémia nemohli požiadať o štátnu pomoc,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

16.06.2021 13:54 , aktualizované: 16:37
turizmus, turista, les, prechádzka, hory, výlet Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Na takzvanú veľkú pomoc pre cestovný ruch z dielne rezortu dopravy sa naďalej čaká, práve ten má v kompetencii cestovný ruch. „Verím tomu, že už v priebehu pár dní bude výzva aj na veľkú schému,“ informovala štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková ešte minulý týždeň. Podnikateľom však nezostáva nič iné, ako len čakať. Ani takmer po týždni nie je pomoc spustená. Za zdržaním spustenia veľkej pomoci pre cestovný ruch je podľa štátnej tajomníčky Brunckovej i komunikácia s Európskou komisiou. Na veľkej schéme pomoci spolupracovali odborníci z gastrosektora a cestovného ruchu.

O hornom limite jeden milión eur na prevádzku rozhodla vláda. Milión však viaceré podniky v cestovnom ruchu nespasí. „Hranica jedného milióna je výrazne nižšia ako maximálna hodnota štátnej pomoci,“ hovorí Harbuľák. Zároveň dodáva, že v zmysle pravidiel v Dočasnom rámci je možné poskytnúť štátnu pomoc na nepokryté fixné náklady až do výšky 10 miliónov eur – čo je maximum. Europoslanci schválili takzvanú veľkú pomoc pre cestovný ruch v hodnote 10 miliónov eur na jeden podnik ešte minulý mesiac.

EÚ / Brusel / Čítajte viac Brusel dal zelenú veľkej pomoci pre cestovný ruch. Má hodnotu 10 miliónov

Nízka pomoc

Reštaurácie, hotely či lyžiarske strediská neboli zatvorené z vlastnej vôle, ale z nariadenia štátu. I pred pandémiou zariadenia v cestovnom ruchu odvádzali dane a zamestnávali ľudí. „Preto by strop pomoci nemal byť takto nízko postavený,“ vysvetľuje Harbuľák. I keď sa situácia v priemysle naďalej zlepšuje, služby sú na tom stále zle. „Len časť podnikov môže rátať so zlepšením situácie počas leta,“ informuje generálny manažér asociácie. Obavy majú podnikatelia v cestovnom ruchu aj z jesennej sezóny. Práve jeseň môže priniesť ďalšie obmedzenia pre tento sektor.

Na takzvanú veľkú pomoc pre cestovný ruch nečakajú iba veľké podniky, ale aj malé a stredné podniky, ktoré už vyčerpali dotácie zo schémy de minimis. Tá má maximálnu hodnotu 200-tisíc eur. „Prevažnú časť posledných 14 mesiacov boli buď zatvorené, alebo výrazné obmedzené a stále čelia výrazným obmedzeniam v poskytovaní služieb,“ hovorí Harbuľák.

Lepšia príprava

Podľa štátnej tajomníčky rezortu dopravy Brunckovej podmienky čerpania veľkej schémy pomoci budú odlišné od schémy de minimis, ktorá je platná teraz. Rozdiel bude vo výške možných nekrytých fixných nákladov. Vo veľkej schéme pomoci budú môcť podniky požiadať o dotáciu maximálne do 70 percent nekrytých finančných nákladov. Pre malé a stredné podniky má byť hranica až 90 percent.

Ako informoval poradca štátu pre cestovný ruch Tomáš Ondrčka ešte minulý týždeň na tlačovej konferencii, ministerstvo dopravy sa snaží lepšie pripraviť na spustenie pomoci. „Bude to proces, ktorý možno bude zdĺhavejší, a snažíme sa o to lepšie naň pripraviť," povedal Ondrčka.

V iných európskych krajinách silnie tlak na predĺženie pomoci, ale aj zmenu pravidiel a celkové zvýšenie limitov pre poskytovanie štátnej pomoci, informuje Harbuľák. Zároveň dodáva, že u nás je to naopak, aj najviac postihnuté odvetvia, kde ešte ani zďaleka návrat do normálu nehrozí, čelia kráteniu štátnej pomoci.

Veľká pomoc pre cestovný ruch? Sľuby, sľuby, sľuby, tvrdia dotknuté prevádzky

Dlhých 14 mesiacov je situácia v gastro sektore kritická. Nádej viacerým podnikateľom dávala takzvaná veľká pomoc pre cestovný ruch z dielne ministerstva dopravy. „Sľuby, sľuby, sľuby,“ hovorí Ján Laš, hovorca iniciatívy Zachráňme gastro!. Zároveň dodáva, že najneskorší termín, ktorí politici začiatkom roka sľubovali ohľadne veľkej pomoci bol marec, apríl. No je tu jún a pomoc naďalej nie je zverejnená. Schopnosť opakovane nedodržať vlastné slová vypovedá o profesionalite našich politikov a ich podriadených, tvrdí Laš.

„Ale ak sme boli z rozhodnutia vlády zatvorení, áno, chceme adekvátne kompenzácie a pomoc – vrátane pomoci v mesiacoch, keď sa naši zamestnanci nemohli naplno venovať svojej práci,“ povedal Laš ešte pred mesiacom. Bez zlého úmyslu, či vyhrážania sa, myslíme si, že táto diskriminácia slovenských podnikateľov sa politikom a ekonomike štátu môže naozaj vypomstiť vo forme krachov, likvidácie celých odvetví minimálne v niektorých regiónoch a v úrovni služieb, ktoré potom turisti, ale Slováci, budú vyhľadávať v zahraničí, dodal.

No iné krajiny podali pomocnú ruku podnikateľom. Láš uvádza príklad od našich susedov v Rakúsku, kde tento týždeň tamojšia vláda predĺžila pandemickú podporu pre firmy. „Podporné balíky, ktoré mali byť v platnosti pôvodne do konca júna, budú k dispozícii ďalšie tri mesiace,“ hovorí Laš. „Podporíme na posledných metroch firmy, ktorých podnikateľský model sa pred krízou osvedčil, no v súčasnosti sú ešte vzdialené od ekonomického normálu,“ uviedol rakúsky minister financií Gernot Blümel (ÖVP).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #turizmus #MDV SR