Systém cukor a bič? Matovič mení daňový poriadok, špekulantom zakáže podnikať

mhl, Pravda | 27.04.2021 14:00, aktualizované: 
Nové nástroje na boj proti daňovým podvodom, ale aj motivácia ľudí a firiem platiť dane. Taký má byť účel novely daňového poriadku, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložil rezort ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Meniť by sa mal aj zákon o finančnej správe, ktorá získa viac kompetencií v oblasti finančnej kriminality. Na utorkovom brífingu o tom spolu s ministrom financií bližšie informoval aj prezident finančnej správy Jiří Žežulka.

Zásadnou zmenou má byť takzvaný index daňovej spoľahlivosti. Štát bude hodnotiť daňové správanie firiem aj bežných ľudí. „Tridsať rokov tu fungoval systém, že kto uplácal, tomu nechodili daňové kontroly. Kto neuplácal, tomu ubližovali. Chýbal nám systém rozlišovania ľudí, ktorí okrádali štát a tých, ktorí len urobili malé chyby,“ vysvetlil dôvod novely Matovič.

Tí daňovníci, ktorí budú napríklad načas podávať daňové priznanie či nebudú meškať s platením daní, získajú od štátu určité benefity. „Naopak tí podnikatelia, ktorí nebudú hodnotení ako spoľahliví, budú motivovaní k zodpovednejšiemu prístupu,“ píše rezort financií v návrhu zákona. Podľa Matoviča vznikne aj takzvaný inštitút vylúčenia z podnikateľského prostredia.

Video: Prezident finančnej správy Jiří Žežulka a minister financií Igor Matovič.

Video

Trojročný zákaz

Čo to znamená v praxi? Nepoctiví podnikatelia, ktorí sa budú vyhýbať daňovým povinnostiam a v prípade problémov prepisovať firmy na biele kone, môžu dostať trojročný zákaz založiť si novú firmu. Daniari tak budú mať v odôvodnených prípadoch nové možnosti pri ľuďoch, ktorí sú štatutárom spoločnosti, ale riadne si neplnia svoje daňové povinnosti.

Po ich rozhodnutí sa tak nepoctiví podnikateľ nebude môcť stať napríklad štatutárom alebo členom štatutárneho orgánu, členom dozorného orgánu, alebo prokuristom vo všetkých obchodných spoločnostiach a družstvách. Podľa Žežulku sa však zákaz netýka podnikania na živnosť.

Naopak, poctiví daňovníci po novom získajú benefity ako napríklad dlhšie lehoty na dodanie podkladov daniarom, zníženie sumy za úhradu záväzného stanoviska, nárok na čiastkový protokol, odklad platenia a splátok a ďalšie. Podľa Matoviča ich štát tiež nebude trestať za chyby z nepozornosti.

banka, peniaze Čítajte viac Nový bič na podvody a korupciu? Štát chce vidieť, koľko peňazí majú ľudia na účte

Lepší výber DPH?

Predkladanou novelou sa mení aj zákon o dani z pridanej hodnoty (DPH). Nové opatrenia majú zlepšiť najmä jej výber. „Nosným opatrením návrhu zákona je zavedenie povinnosti pre nových aj existujúcich platiteľov dane oznamovať finančnému riaditeľstvu čísla všetkých vlastných bankových účtov, ktoré používajú na vykonávanie ekonomickej činnosti, ktorá je predmetom DPH,“ navrhuje Matovičov rezort.

Ich bankové účty sa budú zverejňovať a aktualizovať na webovej stránke finančného riaditeľstva. „Priamy vplyv na zlepšenie výberu DPH sa predpokladá aj od zavedenia novej skutočnosti pre uplatnenie inštitútu ručenia za daň, ktorou je platba na bankový účet dodávateľa, ktorý v deň uskutočnenia platby nebol zverejnený na webovom sídle finančného riaditeľstva,“ píše sa v návrhu.

Ako tvrdí šéf finančnej správy, problematika ručenia za nezaplatenú daň vychádza z európskej legislatívy. „Podnikatelia sa boja, ako sa vyhnúť riziku ručenia za nezaplatenú daň. Problém je v tom, že o dodávateľoch im toho moc povedať nemôžeme, pretože sme viazaní daňovým tajomstvom,“ vysvetlil Žežulka.

matovič heger mikulec Čítajte viac Slovensko s registrom účtov mešká. Systém už pritom existuje a je lacnejší

Vďaka novele si podľa jeho slov budú môcť podnikatelia overiť, či bankový účet na faktúre je skutočne od daného dodávateľa a finančná správa o ňom vie. Riziko pri takzvanom ručení za daň má znížiť možnosť nového spôsobu platenia dane. Odberateľ by po novom zaplatil dodávateľovi len základ dane a samotnú daň pošle priamo na jeho osobný účet.

DPH pre štát tak podnikateľ pošle priamo štátu. „Ak podnikateľ zaplatí peniaze na neregistrovaný bankový účet alebo v hotovosti, existuje riziko, že odberateľ DPH nakoniec nezaplatí,“ uzavrel Žežulka. Portál finančnej správy bude mať po novom rozhranie, na ktoré sa budú môcť pripojiť aj podnikateľské účtovné systémy.

Nové kompetencie finančnej správy

Rezort financií do pripomienkového konania predložil aj novelu zákona o finančnej správe. Dôvodom má byť aplikačná prax, podľa ktorej je potrebné upraviť oprávnenia ozbrojených príslušníkov finančnej správy. Po novom sa tiež na finančné riaditeľstvo presunú kompetencie v oblasti vyšetrovania trestných činov ľudí z finančnej správy a zamestnancov finančného riaditeľstva. Predtým to mal na starosti kriminálny úrad daniarov.

„Musíme posilniť kompetencie pri boji s vnútorným nepriateľom. Je preto potrebné, aby mala finančná správa efektívnu vnútornú službu,“ odôvodnil zmeny šéf finančnej správy. Kriminálnemu úradu by sa však novelou posilnili kompetencie v boji proti nedovolenému obchodovaniu medzi členskými štátmi Európskej únie s omamnými a psychotropnými látkami či so zbraňami.

sud, kuciak, norbert bodor Čítajte viac Bödör chcel sledovanie novinárov od Kriminálneho úradu finančnej správy

Príslušníci finančnej správy tiež budú mať oprávnenie na snímanie identifikačných znakov. Ide napríklad o odtlačky prstov. Finančné riaditeľstvo bude môcť pri odhaľovaní a dokumentovaní trestnej činnosti ľudí z finančnej správy požiadať banku o informácie, ktoré sú predmetom bankového tajomstva jej klienta.

Určení zamestnanci finančnej správy by tiež po novom mohli získať diplomatický pas od ministerstva zahraničných vecí. Novela by mala zmeniť aj pravidlá služobného pomeru príslušníkov finančnej správy. Ide napríklad o zavedenie ďalšej možnosti vykonávať dočasnú štátnu službu, výberové konanie či zosúladenie veku dieťaťa zamestnanca na 11 rokov pri poskytnutí služobného voľna s nárokom na služobný plat.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ