Slováci rozbiehajú podnikanie so solárnou energiou v Chorvátsku

Skupina Janom Investments vstupuje do chorvátskej solárnej energetiky. Plánovaná solárna elektráreň v Slavónii s inštalovanou kapacitou 35 megawattov (MW) je zatiaľ prvou z investícií skupiny v Chorvátsku. Skupina vyhodnocuje v Chorvátsku aj ďalšie projekty veterných, ale aj fotovoltických elektrární s odhadovaným inštalovaným výkonom vyše 200 MW.

17.02.2024 12:15
Solárne panely, slnko, energia, elektrina,... Foto:
Slováci investujú do solárnej energie v Chorvátsku.
debata (1)

„Potenciál rozvoja obnoviteľných zdrojov energií (OZE) v Chorvátsku sledujeme už dlhší čas. Investícia do veterného parku v Slavónii je síce naša prvá, ale určite nie posledná,“ uviedol generálny riaditeľ skupiny Janom Investments Andrej Sršeň.

V súčasnosti podľa neho už pracujú aj na príprave ďalších projektov veterných a fotovoltických parkov. „Aj napriek významnému zastúpeniu obnoviteľných zdrojov v energetickom mixe má Chorvátsko vysoký potenciál pre jeho ďalšiu dekarbonizáciu. Radi by sme k tomu prispeli aj my, v rôznych fázach prípravy máme rozpracované projekty s inštalovaným výkonom vyše 200 MW, ktoré by celkovo vyžadovali investíciu približne 300 miliónov eur na ich realizáciu,“ dodal Sršeň.

Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Čítajte viac Čo sa oplatí? Predávať, kupovať alebo čakať? Vysvetľuje expert na bývanie

Skupina Janom Investments prevádzkuje viacero solárnych a vodných elektrární na Slovensku a ČR. Stála aj za veternými parkami Tyrinselkä a Soidinmäki s inštalovanou kapacitou 70 MW vo Fínsku, ktoré tento rok predala nemeckej investičnej spoločnosti špecializujúcej sa na čisté technológie a udržateľnosť Aquila Capital. Okrem investícií do OZE tvoria významnú časť jej portfólia i firmy z oblasti klimatických technológií. Je jedným zo zakladajúcich investorov v spoločnosti Greenway.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #solárna energia #nová investícia